• 瀏覽: 2,041
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
請教各位師兄,屋企個roca gap 座廁波曲,抽唔到水。買左個新波曲番來,但依家水箱底入水喉個圈好實,發唔到力解。有無咩工具需要/技巧呢可以教下師弟

Thanks so much

未住先, 你新買既波曲係 4分咀定 3分先?
有些roca 係 3分架,
如果新既4分就唔好拆住, 哈

本來用手可擰開, 最多用個鉗, 點都拆到,
又可以在水箱入面大力扭波曲, 一樣可以搞鬆佢,
都唔得的話, 在水箱入面波曲同水箱之間係有塊橡膠皮, 用刀割佢出黎,   

但有可能因為3分咀, 要用特別方法接, 用膠水痴死,

引用:
原帖由 bennyww 於 2021-9-15 07:11 PM 發表

請教各位師兄,屋企個roca gap 座廁波曲,抽唔到水。買左個新波曲番來,但依家入水喉個圈好實,發唔到力解。有無咩工具需要/技巧呢可以教下師弟

Thanks so much
想間單就買同款波曲,只要抽出舊的然後扭新的落去

一換一,看似簡單.最好買多條套裝上水快子耐用D

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-9-15 07:50 PM 發表

未住先, 你新買既波曲係 4分咀定 3分先?
有些roca 係 3分架,
如果新既4分就唔好拆住, 哈

本來用手可擰開, 最多用個鉗, 點都拆到,
又可以在水箱入面大力扭波曲, 一樣可以搞鬆佢,
都唔得的話, 在水箱入面波曲同水箱之間係有塊橡膠皮, 用刀割佢出黎,   

但有可能因為3分咀, 要用特別方法接, 用膠水痴死,
新買既係四分呀,因為問左原先買間鋪,我果個係中國制,所以係四分

依家係個座廁太貼牆,隻手好難甩入去發力,拆唔到個白色圈圈

我本身唔敢試捱波曲,因為驚斷,如果水箱下面解唔到,咁我都唯有捱波曲試下

引用:
原帖由 szewah9040 於 2021-9-15 07:57 PM 發表

想間單就買同款波曲,只要抽出舊的然後扭新的落去
我依家買左個波曲

不過依家係個座廁太貼牆,隻手好難甩入去發力,拆唔到個白色圈圈,睇吓有咩工具可以易開d

引用:
原帖由 pclee9413 於 2021-9-15 08:03 PM 發表

一換一,看似簡單.最好買多條套裝上水快子耐用D

太貼牆無得搞,成支換要搵 c fu, 我地業餘無計. 一係學上面師兄淨係換上面果舊.

引用:
原帖由 bennyww 於 2021-9-16 02:47 PM 發表

可能要利用這個工具,鴨記都有出售。

引用:
原帖由 UFOCEO 於 2021-9-16 03:22 PM 發表

太貼牆無得搞,成支換要搵 c fu, 我地業餘無計. 一係學上面師兄淨係換上面果舊.
買個同款波曲咪唔使拆囉

你拆咗收唔返漏水仲麻煩呀,要換新你嗰款要甩水箱的

引用:
原帖由 40342 於 2021-9-16 04:18 PM 發表

呢款用唔到,嗰迫冒有兩個耳仔用唔到

引用:
原帖由 szewah9040 於 2021-9-16 05:11 PM 發表

呢款用唔到,嗰迫冒有兩個耳仔用唔到
你看清楚小圖就是用來扭有耳仔的迫帽。

引用:
原帖由 40342 於 2021-9-16 05:14 PM 發表

你看清楚小圖就是用來扭有耳仔的迫帽。
是的。。

引用:
原帖由 40342 於 2021-9-16 04:18 PM 發表

12683838 12683839

感謝ching, 佢有無呎寸揀架? 定係標準size?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]