• 瀏覽: 3,099
  • 回覆: 17
今日考車跑馬地,但係淨係一大剔,考官話我扭軚先望所以肥咗我,但係真係嗰少少嘢都唔畀我pass,真係好冤屈. 其實我望到架死車已經有望中鏡同右鏡,但係我扭軚出去個官話我扭軚 先再望,所以就肥呢度。 佢話佢見到我有望鏡但係我係扭出去先再望鏡所以就肥咗我 返到去試場我都以為自己得咗 ,但係後尾隔咗好耐個官先畫張圖畀我睇話唔得,真係晴天霹靂。 麻煩幫幫手分析下。

附件

20210915_221058.jpg(332.89 KB)

2021-9-15 10:12 PM

精選汽車
引用:
原帖由 海灣自信的羔羊 於 2021-9-15 10:12 PM 發表

今日考車跑馬地,但係淨係一大剔,考官話我扭軚先望所以肥咗我,但係真係嗰少少嘢都唔畀我pass,真係好冤屈. 其實我望到架死車已經有望中鏡同右鏡,但係我扭軚出去個官話我扭軚 先再望,所以就肥呢度。 佢話佢見到我有望鏡但係我係扭出去先再望鏡所以就肥咗我 返到去試場我都以為自己得咗 ,但係後尾隔咗好耐個官先畫張圖畀我睇話唔得,真係晴天霹靂。 麻煩幫幫手分析下。
唉!考牌官話乜就乜。第一佢唔識你,又同你無仇,佢應該都係從佢嘅角度來判斷了。好似踢波,就算係錯判,賽事結果都改變不到。希望你下次順利成功。我都明白你嘅心情既。時間、金錢、壓力都同時搵上門。

引用:
原帖由 海灣自信的羔羊 於 2021-9-15 10:12 PM 發表

起碼佢同你講肥你的原因。算是好人。好過自己要求報告先知問題所在地。

考牌好多時都講運氣。當然適當時候,做足動作係最重要。街市上好多人都不做足,遲早有意仆。或被意外。

引用:

其實佢地經訓練, 好多小動作都知原因, 就算練到機械式動作, 佢地都知你係咪"真係有睇vs純做動".

你比到佢覺得好安全, 考官放心比你自己揸車, 就自然比你pass.

小小不安, 就算做足動作, 都唔比你pass.

你望得遲,就好易比其他後車接近你。
考官都係想考你安全意識

引用:
原帖由 hhpwwp 於 2021-9-16 12:41 PM 發表

唉!考牌官話乜就乜。第一佢唔識你,又同你無仇,佢應該都係從佢嘅角度來判斷了。好似踢波,就算係錯判,賽事結果都改變不到。希望你下次順利成功。我都明白你嘅心情既。時間、金錢、壓力都同時搵上門。
其實我有望,不過我望早咗, 我望到前後都冇車, 駛前多一秒就扭軚 咁我扭軚嘅時候 就穩陣啲諗住再望其實我覺得佢係未肥我嘅當佢同我解釋時,如果我解釋得好嘅話。但係我就係解釋得唔好所以佢就唔畀我過囉。 其實係咪佢同我解釋嘅時候呢係咪我解釋得好啲 會有機會呢

引用:
原帖由 海灣自信的羔羊 於 2021-9-17 09:57 AM 發表

其實我有望,不過我望早咗, 我望到前後都冇車, 駛前多一秒就扭軚 咁我扭軚嘅時候 就穩陣啲諗住再望其實我覺得佢係未肥我嘅當佢同我解釋時,如果我解釋得好嘅話。但係我就係解釋得唔好所以佢就唔畀我過囉。 其實係咪佢同我解釋嘅時候呢係咪我解釋得好啲 會有機會呢
但係我就有少少發爛渣,話你咁都唔畀我過,其實我冷靜啲解釋下其實我有望前後都冇車都安全其實應該可以解釋到嘅

引用:
原帖由 海灣自信的羔羊 於 2021-9-17 09:59 AM 發表

但係我就有少少發爛渣,話你咁都唔畀我過,其實我冷靜啲解釋下其實我有望前後都冇車都安全其實應該可以解釋到嘅
所以應該未100%肥,肯定肥嘅話都應該再堅持冷靜地解釋下我覺得應該有機會,因為我嗰陣時見佢攞嗰疊紙呢一張㗎咋可能佢覺得我解釋得好會畀我過

引用:
原帖由 海灣自信的羔羊 於 2021-9-17 10:01 AM 發表

所以應該未100%肥,肯定肥嘅話都應該再堅持冷靜地解釋下我覺得應該有機會,因為我嗰陣時見佢攞嗰疊紙呢一張㗎咋可能佢覺得我解釋得好會畀我過
就真係任何時候都要冷靜,未死刑前都應該冷靜, 雖然都死咗99.%

師兄/姐。 看你表面描述。考官是可以肥你。 記住,考官考車,90% 考安全。10%考技術。(當然不能太差)。  如換綫,打燈,第1次望鏡,(最少2秒時間,數0102)。軚要直,(小心,不可以眼望同時 手好自然轉軚,一定肥)。如沒有車,做第2次望鏡,睇 盲點,之後就快比油,,快,準,換綫。再望中鏡。熄方向燈,完成。如第2 次不成功換綫。 就需要重新做過。不可以missing 程序。 祝下次成功。

多望鏡(01,02) 最少1 ~2秒)。頭擺動(不是眼苗個果款頭,不是做比考官果款)。是要知道後鏡內容有什麼(有多少車,距離多少) 。 every 5 ~8 秒 左,中,右,錶 掃一次。比考官知道你多望鏡。考官開心晒。有安全意識

歇後語:
扭軚先望--撞咗都未知。

其實睇完樓主發洩完之后,我代考官深感不值⋯⋯考官一定要同考生解釋?仲要比樓主唱😔

引用:
原帖由 chimray 於 2021-9-18 03:26 PM 發表

其實睇完樓主發洩完之后,我代考官深感不值⋯⋯考官一定要同考生解釋?仲要比樓主唱😔
考官比機會佢解說已經萬中無一, 機會難得.

EQ低, 情緒差, 其實仲危險過醉駕, 尤其香港路面.

佢應該係肥EQ低, 只係黃紙無呢個選項.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]