• 瀏覽: 7,449
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
因何荃灣荃豐中心接連有遊戲店倒閉?營運遊戲店真的這樣困難嗎?

這月在荃豐中心已有兩間遊戲店倒閉
是lucky star跟溫Station Game
lucky star店員是極驕傲自大
客人到該店詢問價錢而沒有買產品
其店員會黑面同說客人是來白撞的
lucky star其店內遊戲店種類極少
一些PS4大作都無入貨

溫Station Game在荃灣跟旺角都有分店
荃灣分店人流很冷清
該店的店員完全不會招呼客人
該店遊戲價錢極貴
3DS MHXX賣350
3DS MHXX賣比遊戲店即使10元都賣不出

lucky star跟溫Station Game
都是店舖裝飾華麗的店舖
照明度相當充足

近年在同一商場倒閉的遊戲店還有雙子星跟聯凱發
兩間店已倒閉多年
雙子星的老闆常黑面招待客人
聯凱發的老闆是老伯伯
但聯凱發倒閉後,老闆在同一商場另一間店開設玉器店賣玉
在荃豐中心賣玉是較少見
最後他的玉器店都同樣倒閉

現在在荃豐中心剩下兩遊戲店
是全聯跟曉蜂
曉蜂的老闆從atari開始打機
他從80年代開業到現在
全聯服務態度不錯
在全聯就算沒有買遊戲
其店員都會跟客人談天

在荃豐中心的客人到遊戲店都是光逛的
即是齋睇唔買
去遊戲店都是看一看有什麼新遊戲

荃灣還有地王廣場有遊戲店
荃灣永旺百貨都有遊戲賣
荃灣一田百貨都有遊戲賣

上述一些店舖以錯別字表示
lcuky star,雙子星,聯凱發已倒閉

熱賣及精選
引用:
原帖由 mariogomezs 於 2021-9-16 04:25 PM 發表

因何荃灣荃豐中心接連有遊戲店倒閉?營運遊戲店真的這樣困難嗎?

一些PS4大作都無入貨

荃灣分店人 ...
以前仲有間賣二手遊戲,二手遊戲機及其它二手電子嘢的店舖,我係度買過二手psp,psv,dreamcast都無左啦,仲有間機鋪,我以前成日係度打拳皇都改左餐廳,近兩年個場靜左好多,比我感覺好似就嚟變成死場咁款,lego 店又執鬼哂

今時今日大把人玩數碼版,齋賣硬件嘢又唔賺得多,個價定高少少又俾人話係黑店劏客,點做?

引用:
原帖由 GreatMeatFat 於 2021-9-16 11:18 PM 發表

以前仲有間賣二手遊戲,二手遊戲機及其它二手電子嘢的店舖,我係度買過二手psp,psv,dreamcast都無左啦,仲有間機鋪,我以前成日係度打拳皇都改左餐廳,近兩年個場靜左好多,比我感覺好似就嚟變成死場咁款,lego 店又執鬼哂
舊時仲有漫畫,賣HiFi嘅都有,全盛時期連1樓電梯口都有game鋪,嗰時係DC同PS2嘅年代。

話雖有啲鋪嘅老闆黑口黑面,不過執吓又一間,連上面間大家姐都要執,都幾無奈。

引用:
原帖由 GreatMeatFat 於 2021-9-16 11:18 PM 發表

機舖已倒閉多年該機舖有馬機,高達DX,KOF02以小型機舖黎講,機種算多元化
機舖現在是餐廳賣印尼面
LEGO舖原本舖位是在現今模型舖
後來搬了舖位
最後lego店舖都是倒閉了

引用:
原帖由 kai_hayato 於 2021-9-17 08:07 AM 發表

舊時仲有漫畫,賣HiFi嘅都有,全盛時期連1樓電梯口都有game鋪,嗰時係DC同PS2嘅年代。

話雖有啲鋪嘅老闆黑口黑面,不過執吓又一間,連上面間大家姐都要執,都幾無奈。
大家姐現在舖位是賣燒味
在荃豐中心賣燒味較少有

曉鋒好耐
自己最少有三部機係呢間買
買碟都首選呢間

可惜近年真係多下載版
加上玩遊戲嘅玩家平均年紀上升
比以前更有購買力
有時貪方便去附近 aeon, 大百貨公司等等畀多少少買 game 買配件買主機
仲有淘寶反而學生就轉玩手機遊戲多

Game 舖越嚟越難做

以前PSP, NDS果時買最多, 都係去曉峰, 個老細幾好人

近年真係少打機, 係都玩數碼版, 因為實在太方便

引用:
原帖由 mariogomezs 於 2021-9-16 04:25 PM 發表

一些PS4大作都無入貨

荃灣分店人 ...
"一站"店員只係自己打機同吹水, 呢方面我都OK, 太好招呼我反而唔慣, 係有一點我覺得唔好, 佢好多game都唔標價, 要開口問先得

不過話說荃豐夾公仔鋪就越開越多

死火,D game舖名我全部唔識,我識的是PC game年代。

我聽到game店老闆話game pass搞到好多中價新作無人買。 個個玩到game pass下架就來搵二手

引用:
原帖由 mariogomezs 於 2021-9-17 08:48 AM 發表

機舖已倒閉多年該機舖有馬機,高達DX,KOF02以小型機舖黎講,機種算多元化
機舖現在是餐廳賣印尼面
LEGO舖原本舖位是在現今模型舖
後來搬了舖位
最後lego店舖都是倒閉了
Lego再之前係曉峰,其實曉峰當時有兩間鋪

啲game鋪咁串,執晒佢就啱

呢啲咪就係老屎怱囉,話晒打開門口做生意,
唔洗你四萬咁口,又唔要求行入去要講「歡迎光臨」之類。
幫襯左咁多年,個班友一賺到錢就變撚晒面,好賣少少既野就炒。
個時係情願搭程地鐵出返老深買。
算啦!佢地都搵夠,返歸養老啦!

我屋企部 PS4已冰封左六七年,近年玩手遊多,又可與人互動,又免費,唔使花幾百蚊才買一個 Game

主題標籤 #ps4
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]