• 瀏覽: 33,409
  • 回覆: 128
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
崇洋奴

熱賣及精選
引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
唔可以喺道路上行駛真係好無聊的

引用:

唔係指「露營車」呢樣野不可在道路上行駛, 而係「擺放在個放地點的出租露營車」不可在道路行駛.
嗰啲放在露營車camp的車應該係冇牌, 所以不可行駛。

人生第一次住露營車,在紐西蘭南島試過,Lake Tekapo附近,靚到不得了,住露營車環境好緊要。😙

就想試下

貪得意!!

為屎忽痕同舒服
去得露營就唔會住尼D啦
香港玩車中泊要玩得低調

露營車個概念本身無問題
只係日本既都係一個專屬營地
有齊配套 位處湖邊 大片草地 視野開揚
相反香港既 位處爛地 旁邊係棕地
大家都係食龍蝦餐
一個係酒店食
另一個係鴨尞街公廁食

咁當然帶帳幕去到邊瞓到邊就一定係最好玩呀啦,但啲一家大細又想享受露營又怕辛苦,露營車又的確係好選擇啦,又有廁所有廚房唔怕比蚊咬,露營車外國就好玩真係可以揸到好荒蕪嘅地方玩都得,但香港就無呢啲地方啦,就算郊野公園都只可以泊係停車場,又唔揸得入啲湖邊。

引用:
原帖由 消失的香蕉 於 2021-9-17 01:58 PM 發表

地方細玩咩?硬膠
扮外國人!以為係萬寶路嘅世界!

引用:

俾你合法用仲可控地價咩

引用:

講真嘅,冇乜意思,花錢確冇玩盡興,你講系唔系樓主。

方便車震羣交

香港都冇地方好去
玩下都冇壞...

有中港車牌的露營車才是人生享受。
中國這麼大!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]