• 瀏覽: 32,666
  • 回覆: 128
  • 追帖: 2
我都唔識欣賞呢項活動

熱賣及精選
外國果D, 可自駕上山下海, 有需要去營地補紿, 沖涼, 冷氣房過夜。

在外國要去很遠的地方露營,用露營車無可厚非,
香港的營地一般都遠離車路,又冇足夠場地停泊露營車,真正冇用又唔方便,倒不如營帳方便和更接近大自然,
那些租住人家固定停泊在商店旁的露營車,只不過是另類旅店吧了!

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
自住露營車得唔得?

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
各有所好

打卡呃like

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 發表

香港有好風景同可比露營車去玩的地方唔多,買部車來來去去都係去幾個地方,唔似大陸同外國咁有好多地方去玩

附件

car_camping_tong_fook_3.jpg(84.96 KB)

2021-9-18 03:46 AM

最新衛星圖,塘福路營車地點,已經變返樹林

附件

aaa1.jpg(88.95 KB)

2021-9-18 03:55 AM

想象中唔系咁好玩

冇啥好玩嘅,不如宅喺家裡睇片呀

香港住屋太細, 露營車仲大過屋企

引用:

其實香港唔可訓街,

其實去營地長住咪得囉。

可以唔使交租。

要玩露營車回國內啦!
廿幾三十萬人仔買到架新露營車
玩過可能唔想回香港生活
一路玩一路拍片放上U2及微博有收入又有得玩

百貨應百客, 不影響別人又有乜所謂?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]