• 瀏覽: 33,407
  • 回覆: 128
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
仲要每架都泊得超近,一喺架車行出嚟就已經見到隔離班人,完全冇空間感。
不過香港人嘅心態就係咁,總之之前香港冇嘅自己未試過嘅,依家香港有就點都要試一試

熱賣及精選
引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-18 10:21 AM 發表

其實香港唔可訓街,

其實去營地長住咪得囉。

可以唔使交租。
全港封了一年多。。

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
你問下放FB,朋友圈D友仔,咪知道咩心態🤣🤣🤣

On 99

放鬆啲啦 新鮮事物咩都玩下

海蔘鮑魚試避震~~~

引用:
原帖由 yung323 於 2021-9-19 01:00 PM 發表

露營車將會是未來解決樓價高企難上車房屋短缺問題,香港住屋要走呢個方向
可能上千萬嘅棺材樓都冇咁大面積。

咩都試下姐, 無咩野既~

引用:
原帖由 yung323 於 2021-9-19 01:00 PM 發表

露營車將會是未來解決樓價高企難上車房屋短缺問題,香港住屋要走呢個方向
咁你失望都得啦,政府思維連近端電動交通工具都唔開放,搞到D人非法走街逾來逾多,而家唔係殖民地幾十年啦,跟返上面多少少啦,上面玩露營車而家好成熟了,二十幾萬已買到一部設備整全的了,真係可以走遍大江南北,香港人乖乖幫地產商打工好了,不要幻想了,有咁嘅政府真悲哀

引用:

外國人窮到無錢無屋住, 要住係車。

香港又唔准開出去,無咩好玩,自己改裝, 一驗車又要還原先過到

引用:
原帖由 c.keung 於 2021-9-19 08:25 PM 發表

咁你失望都得啦,政府思維連近端電動交通工具都唔開放,搞到D人非法走街逾來逾多,而家唔係殖民地幾十年啦,跟返上面多少少啦,上面玩露營車而家好成熟了,二十幾萬已買到一部設備整全的了,真係可以走遍大江南北,香港人乖乖幫地產商打工好了,不要幻想了,有咁嘅政府真悲哀
有RV camper, 納米房就使賣

屎忽痕, 貪玩

好過買樓

引用:

有自己洗手間,有冷氣有床,唔駛自己帶野,亦唔係個個有露營用品

有人想親近大自然又唔想辛苦

野戰

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]