• 瀏覽: 1,661
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
消息指出,該鐵路項目由北京方面提出,估計將耗資數十億元。相關鐵路線將作為計劃中的620億元北環線的延伸段,以滿足前海合作區的擴建計劃。
據悉,該鐵路項目計劃興建4個車站,洪水橋站將作為鐵路線的交滙處,但細節尚未敲定。

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/2916381/施政報告傳公布與前海連接新鐵路線

熱賣及精選
林鄭月娥早前接受內地傳媒訪問時表示,前海方案為香港提供了更大發展空間,盼望日後、尤其住在新界西及北部港人,可以到前海上班,又提到兩地要達致順勢而為,基建以至政策都必須貫通。

重點出現......

如果要將北環綫由錦上路延伸至洪水橋,我諗好大機會會途經元朗南發展區一帶,應該會喺十八鄉同大棠位置興建車站,到最後同屯馬綫洪水橋站作十字交匯
令一邊廂,北環綫會由古洞向東北坪輋同打鼓嶺延伸,有機會成為一條大型嘅新界區內綫

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-9-17 01:22 PM 發表

如果要將北環綫由錦上路延伸至洪水橋,我諗好大機會會途經元朗南發展區一帶,應該會喺十八鄉同大棠位置興建車站,到最後同屯馬綫洪水橋站作十字交匯
令一邊廂,北環綫會由古洞向東北坪輋同打鼓嶺延伸,有機會成為一條大型嘅新界區內綫
師兄,我都認為會經元朗南

但係按地理位置,錦上路要博去去元朗南會唔會比較困難?

但如果洪水橋,新界東北和古洞新市鎮只要有一半人仍要出九龍港島返工的話,東鐵和西鐵基本上已經清唔到客(東鐵仲要得返九卡),巴士公司有救了

到時元朗人和大埔沙田人到時返工唔駛再搭東西鐵了,因為針插都唔入

(以前有城河東人搭巴士小巴出沙田站轉火車出市區,10年後可能倒轉,沙田站火炭站居民搭巴士小巴去第一城站沙田圍站轉馬鞍山線出市區)

引用:
原帖由 復星國際小寶寶 於 2021-9-17 02:06 PM 發表

師兄,我都認為會經元朗南

但係按地理位置,錦上路要博去去元朗南會唔會比較困難?
北環線到錦上路後轉90度角先得

一係分兩條線,洪水橋至錦上路一條,錦上路至古洞(原本規劃)一條

或者古洞直去錦上路中間不停站,北環線去到錦上路後跟西鐵線成90度角,就會易D連去洪水橋 (可能性較低) (Park yoho業主會強烈反對)

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-17 02:42 PM 發表

北環線到錦上路後轉90度角先得

一係分兩條線,洪水橋至錦上路一條,錦上路至古洞(原本規劃)一條

或者古洞直去錦上路中間不停站,北環線去到錦上路後跟西鐵線成90度角,就會易D連去洪水橋 (可能性較低) (Park yoho業主會強烈反對)
好奇一問,中間有冇中途站,對錦上路站90度轉向有什麼影響😮😮

唔知北環線同北港島線,可唔可以合體

田北辰接受商台訪問時亦指,北環線與洪水橋至前海鐵路為「兩樣嘢」,「北環線係駁通河套區,同埋落馬洲,係兩樣嘢嚟,但呢個(洪水橋—前海)原本係去寶安機場。」

引用:
原帖由 復星國際小寶寶 於 2021-9-17 02:45 PM 發表

好奇一問,中間有冇中途站,對錦上路站90度轉向有什麼影響😮😮
走線穿隧道直線連古洞和錦上路,走線唔再經中間堆站,但當我無講過算了

原來是SCMP出錯

北環線繼續現時走線,並且於新田站分支往皇岡口岸(皇巴士是否會收皮?);前海至洪水橋鐵路暫時都係去到洪水橋就算 (之後有大機會連落香港國際機場,再去明日大嶼,某版友最愛的「屯嶼港線」夢想成真了)

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-17 03:40 PM 發表

走線穿隧道直線連古洞和錦上路,走線唔再經中間堆站,但當我無講過算了

原來是SCMP出錯

北環線繼續現時走線,並且於新田站分支往皇岡口岸(皇巴士是否會收皮?);前海至洪水橋鐵路暫時都係去到洪水橋就算 (之後有大機會連落香港國際機場,再去明日大嶼,某版友最愛的「屯嶼港線」夢想成真了)
屯嶼港線真係咁劃肯定俾人鬧到上天花板,得個兜字

嗱,唔好俾我批中,呢條線嘅規格會同穗莞深城際一樣,一地兩檢定兩地一檢都只係用住先性質啫。至於點解提到穗莞深城際?望吓前海攪緊乜嘢同穗莞深城際有關嘅工程再講

北環線點樣延伸去洪水橋?
兩個唔同方向喎

引用:
原帖由 ame3738 於 2021-9-19 01:06 AM 發表

北環線點樣延伸去洪水橋?
兩個唔同方向喎
北環線同港深西部快線係2條線

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]