• 瀏覽: 1,616
  • 回覆: 30
因水壓問,現有住宅既水壓異常地低,而此情況因為涉及其他單位/位置未能解決 (住村屋,有部份水喉屬於私人地段,涉及多戶),因此想請教大家咁既情況有冇低水壓既熱水爐推介?🙏🙏🙏 水壓低,現有既三相即熱式既熱水爐都推唔著,附近有單位情況相同,大家都煩惱,但始終有部份人唔肯夾錢整喉,因此解決唔到水壓問題。請教各位有關低壓式電熱水爐既選擇,由於家住村屋,部份私人路段喉管有滲漏引致水壓降低,應該短期內解決唔到 (涉及多戶夾錢,但部份業主堅持唔理)。現有既三相即熱式熱水爐都推唔著,都用左多年,就諗不如換部可以低水壓用既爐以避免用唔到熱水沖涼。是否只能用儲水式既爐呢?有冇師兄有相關推薦呢?🙏🙏🙏 先謝過

熱賣及精選
你果度邊頭呀

引用:
原帖由 pangjoe 於 2021-9-17 08:14 PM 發表

因水壓問,現有住宅既水壓異常地低,而此情況因為涉及其他單位/位置未能解決 (住村屋,有部份水喉屬於私人地段,涉及多戶),因此想請教大家咁既情況有冇低水壓既熱水爐推介?🙏🙏🙏 水壓低,現有既三相即熱式既熱水爐都推唔著,附近有單位情況相同,大家都煩惱,但始終有部份人唔肯夾錢整喉,因此解決唔到水壓問題。請教各位有關低壓式電熱水爐既選擇,由於家住村屋,部份私人路段喉管有滲漏引致水壓降低,應該短期內解決唔到 ...
樓主,有冇考慮用石油氣 Gas 爐

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-17 09:03 PM 發表

原有已裝電熱水爐,如改gas爐要重駁喉管等,改動太大,所以希望可以換回合適電熱水爐。另外全屋已改用電,所以其實原有既gas供應亦已cut了。
都感謝師兄既建議🙏

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-17 09:03 PM 發表

好心你唔好乜嘢post都回應,唔識又要亂嗡廿四笑死人? 樓主話明水壓唔夠,你仲介紹石油氣熱水爐? 用罐裝石油氣,去駁石油氣熱水爐、等同煤氣熱水爐,一樣要有咁上下水壓,先推得著大火有熱水,否則只係一點火種燃燒,水壓唔夠點推得著火呀?

定你係叫樓主用罐裝石油氣,駁煮食爐煲水後,再倒落個桶沖呀?

低壓及高壓電熱水爐,好似唔係咁分?我凈係知低壓式:有分即熱式 / 儲水花灑式。而高壓式有:即熱式 / 儲水高壓可去廚廁冷熱水 ...... etc

樓主如果水壓唔夠,及有空間嘅話,建議安裝一部水容量較大、高壓儲水式熱水爐,最多就係一般髮型屋洗頭用。呢種與低壓花灑式係不同,係可以駁熱水去廚房及廁所龍頭。而低壓花灑式係唔可以,如果夾硬去咁駁會爆水膽。

低壓花灑式特徵:爐身冇排氣壓伐
高壓式儲水特徵:爐身有排氣壓伐

引用:
原帖由 pangjoe 於 2021-9-17 09:18 PM 發表

原有已裝電熱水爐,如改gas爐要重駁喉管等,改動太大,所以希望可以換回合適電熱水爐。另外全屋已改用電,所以其實原有既gas供應亦已cut了。
都感謝師兄既建議🙏
OK Sorry

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-9-17 11:41 PM 發表

低壓及高壓電熱水爐,好似唔係咁分?我凈係知低壓式:有分即熱式 / 儲水花灑式。而高壓式有:即熱式 / 儲水高壓可去廚廁冷熱水 ...... etc

樓主如果水壓唔夠,及有空間嘅話,建議安裝一部水容量較大、高壓儲水式熱水爐,最多就係一般髮型屋洗頭用。呢種與低壓花灑式係不同,係可以駁熱水去廚房及廁所龍頭。而低壓花灑式係唔可以,如果夾硬去咁駁會爆水膽。

低壓花灑式特徵:爐身有排氣壓伐
高 ...
小弟考慮緊裝電熱儲水式熱水爐,
看C兄這一說,爐分高壓及低壓水,
想請問C兄,寒舍水壓都正常,
咁是否兩様高及低熱水爐都可以用?
謝謝!

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-4 22:06 發表

謝謝!
如果你冇三相電,可考慮非花灑儲水式電熱水爐,呢類爐如果你有空間,蚸量買大少少水容量,好多髮型屋都係用佢,不過髮型屋,多數用圓桶形大水容量型號。

呢類電熱水爐同花灑式唔同,就係可以熱水去埋廚廁,而花灑式係唔可以。如果花灑式熱水夾硬駁埋廚廁,會令個熱水爐儲水缸谷爆漏水,好危險隨時會觸電!

我講緊我自己用緊呢類,坊間俗稱(非三相高壓儲水式/中央儲水式電熱水爐),如果要同花灑式細分有乜唔同,就係高壓式爐身側邊,有個洩氣壓出咀,而花灑式係冇。

德國寶

真富

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-4 22:06 發表

謝謝!
補充番我屋企來水水壓問題,我同娘家都係用呢類熱水爐,兩邊都係非常舊嘅有升降機大廈,但係水壓都只係一般之上,比起好多公屋都有不及。但係水壓唔夠用儲水式較好,反而你用燃氣式,隨時會因水壓唔夠撻唔著冇熱水!

同埋我自己沖涼都好耐,皆因我有一個習慣,就係開較細水,配用幼孔花灑頭令水柱、勁啲及更慳水,我就坐低慢慢淋身享受,所以我唔習慣好大水力沖涼,就算冬天好凍,個電熱水爐一直煲,你開水唔太猛,其實沖半個鐘都冇問題! 好多人話要渣渣淋沖,其實係佢個爐水容量細、花灑頭出水孔太大,及來水水壓大令出水更快,咁個爐熱水自然去得快、及煲唔切 !

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-10-4 10:27 PM 發表

補充番我屋企來水水壓問題,我同娘家都係用呢類熱水爐,兩邊都係非常舊嘅有升降機大廈,但係水壓都只係一般之上,比起好多公屋都有不及。但係水壓唔夠用儲水式較好,反而你用燃氣式,隨時會因水壓唔夠撻唔著冇熱水!

同埋我自己沖涼都好耐,皆因我有一個習慣,就係開較細水,配用幼孔花灑頭令水柱、勁啲及更慳水,我就坐低慢慢淋身享受,所以我唔習慣好大水力沖涼,就算冬天好凍,個電熱水爐一直煲,你開水唔太猛,其實 ...
哦⋯⋯
學到嘢啦,花灑頭,
事源咁様,我住單位已經40年,
有升降機,水壓正常,
用開煤氣,上個禮拜,煤氣公司入嚟檢查,
話煤氣管開始脤,唔用得很耐,
建議更換,報價6千,
有見及此,煑食爐舊,氣體熱水爐都十幾年,
如果取消氣體,可以慳番每月使用費,
唔用氣體都有基本費用要比,
老人慳得就慳,所以將換喉費用,改變買電器爐具,
所以有此一問,多謝解釋!

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-4 22:43 發表

哦⋯⋯
學到嘢啦,花灑頭,
有升降機,水壓正常,
建議更換,報價6千,
如果老人家用,你換個可調式壓力幼孔花灑頭,即係可噴射亦可一般出水力。而老人家沖涼都唔會太耐。如果廚廁本身都有駁熱水,你買中央高壓式就最啱,可照往常一樣有熱水混合,洗手及洗碗碟好方便!

個人建議電熱水爐冬天時,長時間開著煲滾恆溫,起碼廚廁隨時有暖水洗手,長開著唔嘥得太多電費,最緊要老人家舒服!

建議買真富牌平德國寶好多,而且聽聞德國寶近年質量麻麻,同埋話好易壞,所以用本港多年品牌真富就ok,因我娘家我都係買真富,都用咗四年冇任何問題。

我娘家現在用緊呢個真富牌 (舊款)

格價網報價 (已改款但容量一樣)

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-4 22:43 發表

哦⋯⋯
學到嘢啦,花灑頭,
有升降機,水壓正常,
建議更換,報價6千,
再補充番,安裝搵師傅安裝時,一定要求盡量將個爐裝高,以免頂頭及慳空間,另外爐側個洩氣壓咀,要佢駁條包膠銅喉落到地面,因為約果熱量氣壓過高,會由果個洩氣壓咀排出高溫熱水,如果唔直接排落地,會隨時濺到身體導致嚴重燙傷。好多水電師傅唔係唔識,但遇過想貪方便又懶師傅,將個爐裝到好低頂頭,洩氣壓喉又唔駁銅喉落地,之後俾我監工見到即時指責,佢先重新安裝再搞過!

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-10-4 11:07 PM 發表

再補充番,安裝搵師傅安裝時,一定要求盡量將個爐裝高,以免頂頭及慳空間,另外爐側個洩氣壓咀,要佢駁條包膠銅喉落到地面,因為約果熱量氣壓過高,會由果個洩氣壓咀排出高溫熱水,如果唔直接排落地,會隨時濺到身體導致嚴重燙傷。好多水電師傅唔係唔識,但遇過想貪方便又懶師傅,將個爐裝到好低頂頭,洩氣壓喉又唔駁銅喉落地,之後俾我監工見到即時指責,佢先重新安裝再搞過!
哦!
非常感謝!提供寶貴經驗。
祝福你和家人!
謝謝你!

引用:
原帖由 希夷 於 2021-10-4 23:35 發表

哦!
非常感謝!提供寶貴經驗。
祝福你和家人!
謝謝你!
不客氣 !

我自己屋企用同公升、德國寶剛好廿年,用咗幾年後跳過爐內一次保險制,自己拆底板撳番紅色細粒制,直至現在都安然無恙完好,但聽聞現在德國寶質量,呢個版區都不少用家提及,己大不如前好易壞?!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]