• 瀏覽: 987
  • 回覆: 7
話說最近幫屋企人買高端醫保(一年3000萬果隻)  因為佢一直都無買醫保

佢係十年前確診個皮膚原位癌(同年已完全康復) 同7年前有呢個k胎樓(同年已完全康復) 所以一路覺得無保險公司會保佢

最近幫佢試下睇下買唔買到保險 佢本來想同我講話唔去申報皮膚原位癌既病史 同佢嘈左好耐 話申報左一定拒保

最後都比我強迫佢申報左 最後成功受保(但不保皮膚疾病) 但agent話搵醫生證明到完全康復就可以取消不保事項

好開心終於受保左 點知佢原來無主動申報到8年前大腸息欲(同年已完全康復) 既問題 我話佢做咩唔主動申報埋

佢話係填申報表上  只需寫5年內既病歷 或未好番既病歷

其實都claim錢果陣 會唔會賠唔到

我double check左係申報病歷果度真係只係強調左5年內先要 加上個agent都係咁講 (有錄音)

我報少樣野會唔會影響第時claim錢 怡終係高端醫保黎

熱賣及精選
引用:
原帖由 s1215690 於 2021-9-17 09:04 PM 發表

話說最近幫屋企人買高端醫保(一年3000萬果隻)  因為佢一直都無買醫保

佢係十年前確診個皮膚原位癌(同年已完全康復) 同7年前有呢個k胎樓(同年已完全康復) 所以一路覺得無保險公司會保佢

最近幫佢試下睇下買唔買到保險 佢本來想同我講話唔去申報皮膚原位癌既病史 同佢嘈左好耐 話申報左一定拒保

最後都比我強迫佢申報左 最後成功受保(但不保皮膚疾病) 但agent話搵醫生證明到完全康 ...
我建議你為你家人著想就應該申報番, 如果唔係, 後果自負時, 請不要說什麼保險呃人, 保險搵笨柒之類的說話.

佢死都唔聽我講話申報 又話我唔好咩都話比人聽 其他病都申報哂 都批左 就係呢小小野話唔洗申報 佢話因為痊癒並超過5年 唉

引用:
原帖由 s1215690 於 2021-9-17 09:49 PM 發表

佢死都唔聽我講話申報 又話我唔好咩都話比人聽 其他病都申報哂 都批左 就係呢小小野話唔洗申報 佢話因為痊癒並超過5年 唉
你最好錄音做證明, 為防止佢日後無得賠就賴三賴四.

其實全程都有錄音既

唉 我都唔洗洗唔洗申報

引用:
原帖由 s1215690 於 2021-9-17 09:04 PM 發表

最後都比我強迫佢申報左 最後成功受保(但不保皮膚疾病) 但agent話搵醫生證明到完全康 ...
點都一定申報 佢會照受保 但到時到你索償
佢可以話你冇申報 唔賠
到時你保費就交左 索償就索償唔到 咁仲笨

引用:
原帖由 s1215690 於 2021-9-17 11:08 PM 發表

其實全程都有錄音既

唉 我都唔洗洗唔洗申報
我指既錄音係錄你家人, 防止佢有一天反口話你無提佢.

同屋企人嘈完一大輪後 都係決定同agent申報番

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]