• 瀏覽: 4,666
  • 回覆: 19
+3
引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-9-18 05:36 PM 發表
高鐵回本無期,再提建新跨境鐵路,相信民間反彈更大

洪水橋係乜地方大家心照,洪水橋輕鐵站去洪福邨看似短距離但係要坐車,去過一次條K75P仲要脫班到成隊綠的喺度兜搭人上

北環線今年拍板好過玩呢玩路

河套區塊地都已經平整完,可以即搞,結果顯得洪水橋更難短時間內發展商業
我反而咁睇,洪水橋只係中途站,延長去邊係未講掂數,規格都未講,不過按照前海現有嚟緊有嘅鐵路睇,都睇怕係接近穗莞深城際級別

當然,睇埋林鄭響施政報告點講就會再明朗啲

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

政府肯計劃搬埋個政總去大西北帶頭去配合大灣區融合未?唔係既話口不對心,無以身作則咁樣係唔得,
邊緣前:新界牛去港島返工
邊緣後:港島牛買唔起貴2倍既新界樓要去前海返工/高官上去公幹(如果政總唔搬)
所以直達港島鐵路無論係邊緣前或後都有佢既用途。
我認為大西北應該有個CBD3

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

政府肯計劃搬埋個政總去大西北帶頭去配合大灣區融合未?唔係既話口不對心,無以身作則咁樣係唔得,
邊緣前:新界牛去港島返工
邊緣後:港島牛買唔起貴2倍既新界樓要去前海返工/高官上去公幹(如果政總唔搬)
所以直達港島鐵路無論係邊緣前或後都有佢既用途。
有部份功能,搬咗去啟德,東九龍
仲有將軍澳新大樓

灣仔嗰三座政府大樓都搬遷

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-19 02:23 AM 發表

有部份功能,搬咗去啟德,東九龍
仲有將軍澳新大樓

灣仔嗰三座政府大樓都搬遷
灣仔嗰三座嚟講,入境處應該搬入將軍澳,稅務局就去啟德,而區域法院未知,OGCIO呢......可能暫時返去數碼港大本營,當然會唔會響河套區創新及科技園起好後搬埋入去咁就唔知

如剩前海去洪水橋有點少,希望前海會跨海建城軌再伸延至中山,這樣就可接博廣珠城軌,正式大灣區城軌鐵路

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]