• 瀏覽: 3,182
  • 回覆: 7
但係當香港嘅發展重心向邊境靠攏時,仲話要出港島?慳返好過

仲有,如果攪到直通唔到穗莞深城際,個plan等ban都得

熱賣及精選
引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 10:55 AM 發表

咁他日港島被邊緣化後,可憐既港島牛都需要一條直通鐵路方便去前海工作既
港島牛都可能搬喎

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

政府肯計劃搬埋個政總去大西北帶頭去配合大灣區融合未?唔係既話口不對心,無以身作則咁樣係唔得,
邊緣前:新界牛去港島返工
邊緣後:港島牛買唔起貴2倍既新界樓要去前海返工/高官上去公幹(如果政總唔搬)
所以直達港島鐵路無論係邊緣前或後都有佢既用途。
係都等下屆政府換班再講同埋你話直達港島有用途,但問題係上面未必咁睇,而且技術上過埋海係有難度,唔係嘅話高鐵都過咗海啦,係咪咁講先?

呢條鐵路上面叫得港府起嘅,隨時係穗莞深城際級別

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 02:18 PM 發表

我無話過用國家鐵路過海
可以係以 穗莞深城際級別 起到洪水橋為止做一地兩檢,
其餘交返比屯馬線同東大嶼本地線,如果肯將本地線改由洪水橋至中區,
用東涌綫甚至機場快線規格,港島30分中內可以到洪水橋,唔用高鐵都無問題。
新界牛搭左50幾年車出九龍都唔止呢個時間。港島牛唔係咁唔捱得嘛。。。
真係咁嘅話上面要打回頭再設計過嘅機會好大,而家只係話洪水橋至前海一段只係因為仲未諗得掂走線,但係一地兩檢或兩地一檢都預響前海攪,之前我都覺得咁樣無用,但諗諗吓而家兩地一檢反而係大趨勢下,似乎係一話無邊檢就會玩埋直通穗莞深,咁即係話響未正式取消邊檢前,只起到洪水橋就轉返本地鐵路規格唔似會係上面想要嘅嘢

亦即係話,響咁嘅情況下,可以預計要話起到港島嘅難度只會更高,因為的確香港嘅重心要北移,就只會唔打算直通港島

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-9-18 02:41 PM 發表

你可以當呢條鐵路類似東鐵嘅本地鐵路,唯去到前海站嗰陣好似到達羅湖站/落馬洲站過關去深圳,其餘路段,即洪水橋至市區,係同其他鐵路線互相連接,位於同一個入閘區
至於係咪一地兩檢並冇咩所謂,反正整個過關程序係喺深圳境內進行
當然香港段可以咁,但要預留日後唔駛再出入境先入到內地就會係一架車直通埋穗莞深,當然票務問題就係之後嘅事,不過你都講話可以好似東鐵咁起嘅,盡可能直線同少啲站,重點設站好過又要兜彎又要站距細

引用:
原帖由 MT673 於 2021-9-18 04:40 PM 發表

洪水橋新發展區應該增加商業樞紐先係,增加就業機會配以新跨境鐵路,住宅應該留返比其他新發展區。
不過咁,暫時睇政府都係想將商業發展擺響河套區多啲,洪水橋而家嘅規劃就唔似會大攪商業區

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-9-18 05:36 PM 發表

高鐵回本無期,再提建新跨境鐵路,相信民間反彈更大

洪水橋係乜地方大家心照,洪水橋輕鐵站去洪福邨看似短距離但係要坐車,去過一次條K75P仲要脫班到成隊綠的喺度兜搭人上

北環線今年拍板好過玩呢玩路

河套區塊地都已經平整完,可以即搞,結果顯得洪水橋更難短時間內發展商業
我反而咁睇,洪水橋只係中途站,延長去邊係未講掂數,規格都未講,不過按照前海現有嚟緊有嘅鐵路睇,都睇怕係接近穗莞深城際級別

當然,睇埋林鄭響施政報告點講就會再明朗啲

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-19 02:23 AM 發表

有部份功能,搬咗去啟德,東九龍
仲有將軍澳新大樓

灣仔嗰三座政府大樓都搬遷
灣仔嗰三座嚟講,入境處應該搬入將軍澳,稅務局就去啟德,而區域法院未知,OGCIO呢......可能暫時返去數碼港大本營,當然會唔會響河套區創新及科技園起好後搬埋入去咁就唔知

主題標籤 #屯馬線
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]