• 瀏覽: 1,944
  • 回覆: 18
https://news.tvb.com/local/61446 ... 建鐵路連接前海-有議員倡以洪水橋為起點

消息指,《施政報告》將公布規劃一條新鐵路連接香港和深圳前海。有立法會議員建議,香港起點設於洪水橋。
《前海方案》將前海合作區範圍擴大至原本的八倍,包含鄰近新界西北的深圳南山區。消息指,行政長官林鄭月娥下月六日發表的《施政報告》,將提出建新鐵路連接前海和香港。
政府曾在2014年的《鐵路發展策略》中,提出連接前海和洪水橋的跨境支線,但至今未有進展。今年五月,政府邀請港鐵展開屯馬綫洪水橋站規劃設計,預計2024年動工,2030年落成。
有立法會議員希望深港兩地政府盡快興建新鐵路,接駁洪水橋和前海。
民建聯區議會(一)議員劉國勳說:「西邊只靠深圳灣大橋這個陸路口岸,其實承受不到這麼多客流。所以前海、洪水橋跨境鐵路有迫切性去做,也很合理令東部、中部、西部,都有鐵路將香港與深圳連結起來。」
也有議員認為,前海已有鐵路前往深圳寶安機場,新鐵路方便港人日後去深圳機場,再前往內地不同城市,不過就擔心屯馬綫會「逼爆」。
實政圓桌新界西議員田北辰表示:「洪水橋作為主要接駁口,西鐵(屯馬綫)本身負荷,大家都知道甚麼事。(建議興建)第五條跨海鐵路,在屯門過海經過大嶼山人工島,駁去港島西,就是整件事的轉捩點。」
田北辰又認為,根據高鐵西九龍站的經驗,建議由洪水橋到前海的鐵路,在前海實行「一地兩檢」,方便出入境。

都係田北辰講得啱
各線都極度嚴重擠迫!
根本必須出新界西北通港島的第5條過海鐵路!

2021 中共建黨100周年 慶祝
624 壹淫媒死亡,香港終重光
627 屯馬線全通 紅土九解放 全港活力旺
723-808 1金2銀3銅 香港驕傲 揚威東奧
821-822 勒芒 豐田四封王
熱賣及精選
但係當香港嘅發展重心向邊境靠攏時,仲話要出港島?慳返好過

仲有,如果攪到直通唔到穗莞深城際,個plan等ban都得

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-17 10:49 PM 發表

但係當香港嘅發展重心向邊境靠攏時,仲話要出港島?慳返好過

仲有,如果攪到直通唔到穗莞深城際,個plan等ban都得
咁他日港島被邊緣化後,可憐既港島牛都需要一條直通鐵路方便去前海工作既

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 10:55 AM 發表

咁他日港島被邊緣化後,可憐既港島牛都需要一條直通鐵路方便去前海工作既
港島牛都可能搬喎

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-18 11:03 AM 發表

港島牛都可能搬喎
政府肯計劃搬埋個政總去大西北帶頭去配合大灣區融合未?唔係既話口不對心,無以身作則咁樣係唔得,
邊緣前:新界牛去港島返工
邊緣後:港島牛買唔起貴2倍既新界樓要去前海返工/高官上去公幹(如果政總唔搬)
所以直達港島鐵路無論係邊緣前或後都有佢既用途。

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

政府肯計劃搬埋個政總去大西北帶頭去配合大灣區融合未?唔係既話口不對心,無以身作則咁樣係唔得,
邊緣後:港島牛買唔起貴2倍既新界樓要去前海返工/高官上去公幹(如果政總唔搬)
所言甚是

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

係都等下屆政府換班再講同埋你話直達港島有用途,但問題係上面未必咁睇,而且技術上過埋海係有難度,唔係嘅話高鐵都過咗海啦,係咪咁講先?

呢條鐵路上面叫得港府起嘅,隨時係穗莞深城際級別

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-18 01:20 PM 發表

係都等下屆政府換班再講同埋你話直達港島有用途,但問題係上面未必咁睇,而且技術上過埋海係有難度,唔係嘅話高鐵都過咗海啦,係咪咁講先?

呢條鐵路上面叫得港府起嘅,隨時係穗莞深城際級別
我無話過用國家鐵路過海
可以係以 穗莞深城際級別 起到洪水橋為止做一地兩檢,
其餘交返比屯馬線同東大嶼本地線,如果肯將本地線改由洪水橋至中區,
用東涌綫甚至機場快線規格,港島30分中內可以到洪水橋,唔用高鐵都無問題。
新界牛搭左50幾年車出九龍都唔止呢個時間。港島牛唔係咁唔捱得嘛。。。

引用:
原帖由 tci2008 於 2021-9-18 02:18 PM 發表

我無話過用國家鐵路過海
可以係以 穗莞深城際級別 起到洪水橋為止做一地兩檢,
其餘交返比屯馬線同東大嶼本地線,如果肯將本地線改由洪水橋至中區,
用東涌綫甚至機場快線規格,港島30分中內可以到洪水橋,唔用高鐵都無問題。
新界牛搭左50幾年車出九龍都唔止呢個時間。港島牛唔係咁唔捱得嘛。。。
真係咁嘅話上面要打回頭再設計過嘅機會好大,而家只係話洪水橋至前海一段只係因為仲未諗得掂走線,但係一地兩檢或兩地一檢都預響前海攪,之前我都覺得咁樣無用,但諗諗吓而家兩地一檢反而係大趨勢下,似乎係一話無邊檢就會玩埋直通穗莞深,咁即係話響未正式取消邊檢前,只起到洪水橋就轉返本地鐵路規格唔似會係上面想要嘅嘢

亦即係話,響咁嘅情況下,可以預計要話起到港島嘅難度只會更高,因為的確香港嘅重心要北移,就只會唔打算直通港島

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-18 02:32 PM 發表

真係咁嘅話上面要打回頭再設計過嘅機會好大,而家只係話洪水橋至前海一段只係因為仲未諗得掂走線,但係一地兩檢或兩地一檢都預響前海攪,之前我都覺得咁樣無用,但諗諗吓而家兩地一檢反而係大趨勢下,似乎係一話無邊檢就會玩埋直通穗莞深,咁即係話響未正式取消邊檢前,只起到洪水橋就轉返本地鐵路規格唔似會係上面想要嘅嘢

亦即係話,響咁嘅情況下,可以預計要話起到港島嘅難度只會更高,因為的確香港嘅重心要北移,就只會唔 ...
你可以當呢條鐵路類似東鐵嘅本地鐵路,唯去到前海站嗰陣好似到達羅湖站/落馬洲站過關去深圳,其餘路段,即洪水橋至市區,係同其他鐵路線互相連接,位於同一個入閘區
至於係咪一地兩檢並冇咩所謂,反正整個過關程序係喺深圳境內進行

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-9-18 02:41 PM 發表

你可以當呢條鐵路類似東鐵嘅本地鐵路,唯去到前海站嗰陣好似到達羅湖站/落馬洲站過關去深圳,其餘路段,即洪水橋至市區,係同其他鐵路線互相連接,位於同一個入閘區
至於係咪一地兩檢並冇咩所謂,反正整個過關程序係喺深圳境內進行
當然香港段可以咁,但要預留日後唔駛再出入境先入到內地就會係一架車直通埋穗莞深,當然票務問題就係之後嘅事,不過你都講話可以好似東鐵咁起嘅,盡可能直線同少啲站,重點設站好過又要兜彎又要站距細

引用:

洪水橋新發展區應該增加商業樞紐先係,增加就業機會配以新跨境鐵路,住宅應該留返比其他新發展區。

引用:
原帖由 MT673 於 2021-9-18 04:40 PM 發表

洪水橋新發展區應該增加商業樞紐先係,增加就業機會配以新跨境鐵路,住宅應該留返比其他新發展區。
不過咁,暫時睇政府都係想將商業發展擺響河套區多啲,洪水橋而家嘅規劃就唔似會大攪商業區

引用:
原帖由 MT673 於 2021-9-18 04:40 PM 發表

可惜較早前政府講法係倒返轉,唔但止唔會增加仲會減少洪水橋商業面積,增加住宅供應,以全面配合做前海睡城後花園,要返工就去前海
=======
國家就粵港大灣區及深化前海深港合作區提出新計劃,港府亦擬在邊境發展上動「大手術」,除考慮改變十餘年前規劃的洪水橋新發展區大綱外,還會在新界西北及新界北大興土木,猶如「港版開發大西北」,令新界巨變。綜合政府多方面資訊,當局計劃在新界北發展一個容納20多萬人口的新市鎮,規模直逼天水圍;洪水橋新發展區和古洞北/粉嶺北部分商業用地將變為住宅用地,洪水橋將大建住宅,變身人口大鎮;至於研究超過14年的河套邊境發展區,則因河套區土地太少,將在新界北另一陸路口岸香園圍口岸附近覓地,構建一個創科產業園。議員歡迎港府重新規劃邊境發展,直言規劃不能死守香港。

財政司司長陳茂波日前接受傳媒訪問時亦談到洪水橋新發展區和古洞北/粉嶺北的發展計劃,他指出,目前整個邊境一帶的土地將重新檢視發展方向,政府會考慮引入不同產業作發展,原本預留作商業用地的部分洪水橋和古洞北/粉嶺北發展區,將會改建成住宅用途,加上該兩個新發展區原本就有完善的交通配套,相信用於住宅會有更大優勢。

新界北新市鎮可容納20萬人

考慮到落馬洲河套區用作發展創科的用地只有0.88平方公里,用於發展深港科技創新合作區的面積不足,故打算於本港香園圍口岸附近覓地,用以發展創科及商業用地。陳指出,香園圍口岸開通後,可通往惠州一帶,於新口岸通關後已可預期本港東面的經濟活動變得更活躍。翻查政府在香園圍口岸的規劃,早在年前,發展局已透露在香園圍口岸附近預留了56公頃土地,香港科技園公司正就發展這片土地為工業邨,進行發展願景研究。

至於新界北新市鎮一事,發展局日前亦在網誌中透露,新界北的新市鎮最少可容納約20萬人口,將能提供約13萬個職位。目前,規劃署對新田及落馬洲發展樞紐可行性研究已大致完成。

綜合以上規劃發展,新界西北未來發展將更清晰,洪水橋疑不再是工商業發展區,香園圍口岸一帶則將成為新興科創產業園,新界北的古洞及落馬洲一帶則將成為集居住與深港往來的重要據點。

議員:政府早期乏宏觀發展

議員柯創盛指出,早年本港內耗大量時間作政治鬥爭,使多項發展規劃落後,現時理應急起直追。而本港早年擬於毗鄰深圳的沙嶺興建「超級殯葬城」,柯直斥此為缺乏長遠發展眼光,尤其在建洪水橋鐵路至前海一事上,反映政府早期沒有宏觀發展,導致鐵路早前被擱置計劃,現在重提計劃算是「回頭是岸」。至於香園圍口岸附近發展創科及商業等,柯認為與內地可有協同效應,促進兩地共同的科創發展。

商地變住宅 交通恐難配套

而議員葉劉淑儀亦指出港府早年的規劃「沒有想到大灣區」,只有以香港為本位作規劃而缺乏與內地連接,假如陳所提及的新界北發展成功改劃,相信可配合大灣區成為現代服務業區,成為連接內地的樞紐,有鑑於考慮把新界北部分原本商業用地變為住宅用地,葉劉淑儀則認為在本港公營房屋不足之下,樂見政府重新規劃土地發展加強房屋供應。

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇認為,若把洪水橋發展區部分商業用地變為住宅用地,勢出現新問題,主要是交通難以配套,除非當地人能夠原地就業,否則「交通根本就頂唔順」,但搬走商業用地,卻可能窒礙原地就業,他認為政府需要正視本港山多平地少的事實,並非所有地方均可發展房屋,還需要交通配套的配合。

https://hk.news.yahoo.com/港版開發大西北-新界巨變-214500151.html

高鐵回本無期,再提建新跨境鐵路,相信民間反彈更大

洪水橋係乜地方大家心照,洪水橋輕鐵站去洪福邨看似短距離但係要坐車,去過一次條K75P仲要脫班到成隊綠的喺度兜搭人上

北環線今年拍板好過玩呢玩路

講開發,幅圖都顯示出大部分都係圍村,政府係咪擺得平各方利益先?

河套區塊地都已經平整完,可以即搞,結果顯得洪水橋更難短時間內發展商業

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]