• 瀏覽: 6,470
  • 回覆: 48
尖沙咀站同尖東站由「尖沙咀轉車隧道」嘅多條隧道連接,而且亦接通K11等商場,形成一個人流如鯽、規模龐大嘅地下空間。更重要嘅係,隧道唔係收費區,即係任何人都可以經過。其實尖沙咀貴為遊客區同商業區,點解當年起隧道唔整商舖,仿效日本地下街嘅成功?

歡迎討論。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-9-18 11:59 AM 發表

尖沙咀站同尖東站由「尖沙咀轉車隧道」嘅多條隧道連接,而且亦接通K11等商場,形成一個人流如鯽、規模龐大嘅地下空間。更重要嘅係,隧道唔係收費區,即係任何人都可以經過。其實尖沙咀貴為遊客區同商業區,點解當年起隧道唔整商舖,仿效日本地下街嘅成功?

歡迎討論。
因為紅綠黃區個擁有權係政府

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-9-18 12:21 PM 發表

因為紅綠黃區個擁有權係政府
就係問點解政府唔整。

N年後先提議喺九龍公園地底整「多層地下街」,其實根本係地下商場而非地下街,仲未見其利先見其害,明明最適合搞地下街就係轉車隧道。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-9-18 12:32 PM 發表

就係問點解政府唔整。

N年後先提議喺九龍公園地底整「多層地下街」,其實根本係地下商場而非地下街,仲未見其利先見其害,明明最適合搞地下街就係轉車隧道。
咁就係錯版,呢區係討論鐵路

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-18 01:12 PM 發表

咁就係錯版,呢區係討論鐵路
鐵路站設施唔係鐵路一部份?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-9-18 02:42 PM 發表

鐵路站設施唔係鐵路一部份?
政府規劃,鐵路公司冇辦法改變圖則

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-9-18 11:59 AM 發表

歡迎討論。
會唔會牽涉到業權問題?

引用:

歡迎討論。
當年嘅尖東站,尖沙咀站,唔係同一間公司,點會搞合作地下街

況且轉車有30分鐘時限,邊有咁得閒有咁多時間逛街
尖沙咀隧道,原意係疏導地面彌敦道行人路擠塞,打通各個商場

即係荃灣區咁樣,不過用咗天橋網絡
將軍澳都係用天橋,不過係幾個商場連埋

中環,旺角,灣仔北都係

引用:
原帖由 ame3738 於 2021-9-19 01:01 AM 發表

會唔會牽涉到業權問題?
樓上都講咗,隧道屬於政府
冇業權問題

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-19 02:22 AM 發表

當年嘅尖東站,尖沙咀站,唔係同一間公司,點會搞合作地下街

況且轉車有30分鐘時限,邊有咁得閒有咁多時間逛街
尖沙咀隧道,原意係疏導地面彌敦道行人路擠塞,打通各個商場

即係荃灣區咁樣,不過用咗天橋網絡
將軍澳都係用天橋,不過係幾個商場連埋

中環,旺角,灣仔北都係
你又話條隧道屬政府,咁即係冇呢個問題。而且以梅田地下街為例,直頭接通JR、阪急線、阪神線、大阪地鐵嘅車站。

地下街可以做地下通道,有埋商舖更加可以吸引地面shopping嘅遊客,舒緩地面擠塞。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-9-19 11:38 AM 發表

你又話條隧道屬政府,咁即係冇呢個問題。而且以梅田地下街為例,直頭接通JR、阪急線、阪神線、大阪地鐵嘅車站。

地下街可以做地下通道,有埋商舖更加可以吸引地面shopping嘅遊客,舒緩地面擠塞。
咁如果想增加商舖,港鐵可以喺自己個站搞
尖沙咀站,尖東站

Musea那邊出口已經有地下街了
仲有美心,6ixty8ight,KT5,鴻褔堂,OK,唐包點那條街

隧道其他通道太窄,難攪地下街

另一 K11 art mall D出口都有鋪頭

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-19 11:46 AM 發表

咁如果想增加商舖,港鐵可以喺自己個站搞
尖沙咀站,尖東站
地鐵站商舖同地下街完全係兩回事囉。

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-20 09:13 AM 發表

Musea那邊出口已經有地下街了
仲有美心,6ixty8ight,KT5,鴻褔堂,OK,唐包點那條街

隧道其他通道太窄,難攪地下街
嗰邊係商場範疇。就係當年規劃只係隧道,而非地下街,當然比較窄,特別係綠區。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]