• 瀏覽: 12,728
  • 回覆: 58
  • 追帖: 1
本主題由 LocoRocoCoco 於 2021-9-19 01:36 AM 移動
計多咗十蚊

熱賣及精選
$10豪比佢啦 當比tips吧啦😆

多了$10

正常計算。唔通加一服務費(10%)都有10%折扣嚜。商家肯係總數x10%=加一費用($110)。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-9-18 09:49 PM 發表

1100先加1=1210。。。後再減去折扣100,最後等於1110
用信用卡係10%折,唔係減一百,千一減10%應該減百一,我支持樓主計算收多十蚊

引用:
原帖由 cokebottle 於 2021-9-18 10:01 PM 發表

折扣點解會係$100而唔係$110? $1100 x 10%=$110
折扣不包茶芥酸菜,只係正價食品及飲品有9折

引用:
原帖由 cokebottle 於 2021-9-18 09:44 PM 發表

HSBX信用卡10% discount,計出嚟好似收多咗$10。行內通常點計呢啲discount?
拆扣有冇上限?樓主應該係疑惑呢度。

某d 食肆超揾笨.,又茶介又小吃(唔飲唔食都要比)又加一又想收tips.,On撚鳩

奸商

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-9-19 02:08 AM 發表

折扣不包茶芥酸菜,只係正價食品及飲品有9折
呢個應該係正確答案

引用:
原帖由 kwma 於 2021-9-18 11:21 PM 發表

d,有燒廢券,$10豪9比佢喇
同意

每千元計。食1999元也只給你100元。

引用:
原帖由 超級死基佬 於 2021-9-19 04:50 AM 發表

某d 食肆超揾笨.,又茶介又小吃(唔飲唔食都要比)又加一又想收tips.,On撚鳩
師兄我試過無比前菜我地都照收啊問佢你地都無攞前菜比我地點解要收後來取消番

大多數係 茶芥,酸菜唔折,其它總計$1000
匯豐折扣 ($1100-$80-$20)*10%=$100
加一服務費 收全單原價加1 $1100*10%=$110

菜價:1000   9折 = -100
茶酸菜 : 100
加一 : 菜價:1000 + 茶酸菜 100  = 1100 x 1.1 = 1210
總數: 1210-100 (菜價9折) = 1110

(註望住張單,估係咁計)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]