• 瀏覽: 1,181
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
無綫門鈴
一種門按,要入乾電,一種完全唔洗入電,不用電的,其實咩原理

違規內容
熱賣及精選
引用:
原帖由 fbfv2008 於 2021-9-19 02:40 AM 發表

無綫門鈴
都係要電工作,
係利用線圈加磁鐵,用手驅動磁鐵發電,類似發電機原理。

引用:
原帖由 fbfv2008 於 2021-9-19 02:40 AM 發表

無綫門鈴
幾十年前粵語殘片經常見到,用條繩連住個鐘,訪客在門外拉繩嘅環保產品

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 19/9/2021 13:01 發表

幾十年前粵語殘片經常見到,用條繩連住個鐘,訪客在門外拉繩嘅環保產品
講笑咩.....
之前我買個遙控插蘇, 都見到有呢類產品, 門鈴或插蘇 聲稱個遙控器唔使入電...我冇買到,  因為真覺得唔穩陣.
反正入電嗰啲遙控都係用一粒CR2032鋰電池,   一粒用足十年.

無玩過手按充電LED電筒嗎

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 19/9/2021 09:44 發表

都係要電工作,
係利用線圈加磁鐵,用手驅動磁鐵發電,類似發電機原理。
之前我都估計係呢個原理, 靠手動按掣落去,  個磁鐵驅動線圈發出少少電力,
就足夠發出信號

引用:

無綫門鈴
手按門鈴的動能轉變成電能, 用了兩年,完全沒有問題。

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-9-20 10:51 AM 發表

無玩過手按充電LED電筒嗎
用過手按充電LED電筒.......好快打柴

耐唔耐用真係唔敢期望,反而我近20年前個門鐘按鈕,入面用9V電芯,都係用近20年剛用完電更換,即係近20年前買返嚟第一次安裝,到最近先第一次換電,仲可靠! 

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-9-21 05:59 PM 發表

耐唔耐用真係唔敢期望,反而我近20年前個門鐘按鈕,入面用9V電芯,都係用近20年剛用完電更換,即係近20年前買返嚟第一次安裝,到最近先第一次換電,仲可靠! 
我本身個仆街EXPERT 牌子就是9V電池(外面),裏面用AA電。2018年買,裏面已經漏曬電,跟足佢説明指示用ALKALINE電,
有咩牌子好?去五金店買定實惠買好

引用:
原帖由 fbfv2008 於 2021-9-22 01:40 發表

我本身個仆街EXPERT 牌子就是9V電池(外面),裏面用AA電。2018年買,裏面已經漏曬電,跟足佢説明指示用ALKALINE電,
屋入面果部,當年買時我冇入電芯,係自己買個直流電火牛,再用辣雞焊錫接駁,永遠唔洗換電!

至於你問我咩牌子耐用,我都唔敢介紹你,因為近十年大部份,都係 MIC 製造,唔預佢耐用!

引用:
原帖由 fbfv2008 於 22/9/2021 01:40 發表

Panasonic Leak proof.

https://www.panasonic.hk/chinese ... e-battery/r6ut.aspx

公司買過,要機械式按落去,個movement 產生電流通知入面個鈴,個掣按落去彈返上來都幾大動作,老細話轉返輕觸式好d,門出面個掣都係一粒餅仔電,用咗兩年都未洗換,各有各好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]