• 瀏覽: 2,871
  • 回覆: 18
  • 追帖: 2
將軍澳女子揸非法電動車送外賣 涉4罪被捕

【星島日報報道】警方今日(18日)於將軍澳寶邑路巡邏期間,發現一名女子使用一輛未經登記的電動車,遂上前截查。
經初步調查,該名40歲姓周本地女子使用該電動可移動工具提供外賣服務,她涉嫌「駕駛時沒有有效駕駛執照」、「駕駛未有登記及未持牌車輛」、「沒有第三者保險而使用車輛」及「駕駛電單車時沒有戴上認可防護頭盔」被捕,現正被扣留調查。
警方重申,非法駕駛電動可移動工具有機會造成致命交通意外。任何人在道路、行人路及單車徑上使用未經登記及領牌的電動可移動工具,均屬違法,一經定罪,除罰款外,更有機會被取消駕駛資格。
警方再次呼籲,電動可移動工具不宜與一般汽車共同使用路面,亦不適合在單車徑及行人路上使用,市民必須遵守相關法例。將軍澳警區會繼續在區內進行類似的突擊行動,以保障其他道路使用者的安全。

https://hk.news.yahoo.com/將軍澳女子揸非法電動車送外賣-涉4罪被捕-083900374.html

保障其他道路使用者的安全, 市民必須遵守相關法例。

熱賣及精選
拉一個半個做show有鬼用

大六有其自由寛鬆,因為地大山高,
好多細件ロ野未必睇倒。
美團  送外賣車隊, 制服專車,成副
武裝, 行人行單車路上有優先權,
因為 ...係為廣大 人民服務。個個
都有機會得益, 而並無私心自利觀
念。因此得到國家認可及支持。
唔通叫送外賣行危險嘅馬路 。 讚 !
睇番香港,商業社會,功利主義,無錢
賺唔做o好似單車徑咁,起ー條新路
動不動要左十年右又十年。
講番電動車,嚟嚟去去三幅被,又話道
路又話馬路同行人路,呢D都係大英時
期概念。反觀今日祖國已經係五G微
訊年代,ロ係某方面係進歩過香港。
呢度,,,準賣準買唔準用(電動車),準用
準放唔準帶(刀)。46車死人撞死人係
意外,有保險,自己唔算重罪。唔怪得
有咁多意外。 呢D叫法律。
知法唔好吃虧去犯法,窮人賠唔起打官
師同跟法律鬥。所以碰運氣心態果D,
真係死蠢 。

引用:
原帖由 Klapprad 於 19/9/2021 09:45 發表

大六有其自由寛鬆,因為地大山高,
好多細件ロ野未必睇倒。
美團  送外賣車隊, 制服專車,成副
武裝, 行人行單車路上有優先權,
因為 ...係為廣大 人民服務。個個
都有機會得益, 而並無私心自利觀
念。因此得到國家認可及支持。
唔通叫送外賣行危險嘅馬路 。 讚 !
睇番香港,商業社會,功利主義,無錢
賺唔做o好似單車徑咁,起ー條新路
動不動要左十年右又十年。
講番電動車, ...
規矩就是規矩, 法例就是法例, 如果唔係, 你如何教導家中小朋友。
又或者以你嘅見解同法官理論。

昨日中午約三時,在元朗大馬路太子錶行旁邊條好窄的行人路,見到一個男人踩住架一個轆的風火輪,仲抱住一個大約五、六歲的小女孩,星期六下午大把人行仲企咗喺個風火輪上邊,大人自己死就好啦!唔好害埋啲小朋友!

有冇人知之前拉咗咁多單,一般罰幾多?

有冇人知之前拉咗咁多單,一般罰幾多?

唔係傷天害理,罰嘅有限・
但賣果個,就要罰多ロ的。
當然,假如你違法使用又傷
及他人,咁樣相信係會重罰。

眼見馬鞍山好多🐼都係用電動車送外賣,尤其係南亞人

話時話,近排單車徑上,似乎少咗人玩電動滑板車。

引用:
原帖由 kman2046 於 21/9/2021 11:28 發表

加強執法是好事。

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-9-21 11:28 AM 發表

你試下夜晚踩轉 大把人玩電板電車 3,40咁揸

你試下夜晚踩轉 大把人玩電板電車 3,40咁揸

我真係想知道呢班人心態,玩電板電車係為乜 。
1.貪新鮮、貪刺激
2.日頭做死狗,夜晚尋歡樂
3.人無我有,人唔得我得
4.挑戰法律,你有本事就嚟捉我笨
5.人玩我又跟埋去玩
6.自己都唔知為乜,反正買咗就去玩吓
.......................................
據我所知香港大部份無知後生,往往係
跟風氣跟潮流走。只要有伴齊玩就開心。
其實呢點,係從社會之經濟環境所做成。
從獨生子獨生女之童年孤單,到居住地
方大少所限,因此造成後生鍾意連群結黨
心態,而追隨社會風氣,去跟風有很大關係。

係港鐵商埸刀見有人揸重型電動滑板車🛴🚶🏻‍♀️帶住條女如入無人之境

香港人懶做運動 ,成日只係想玩, 電動滑板車體積細方便收藏家中,又唔使用力踩,又夠快又刺激,價錢又唔貴 ,相當吸引。

為兩餐仍然肯出去打工,總好過食老綜!但仍要守法。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]