• 瀏覽: 2,331
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
精選汽車
點解唔落車打過?

引用:
原帖由 taxissss 於 2021-9-19 06:13 PM 發表

https://youtu.be/LRPcoU9ZICU
呢個問題係值得討論下。Cam主左一線轉彎係唔係應該落返左一而吾係中線?

引用:
原帖由 Suibiu 於 2021-9-19 11:42 PM 發表

呢個問題係值得討論下。Cam主左一線轉彎係唔係應該落返左一而吾係中線?
兩線轉三線時冇乜規矩話邊個有優先權入中線,都係先到先得

引用:
原帖由 hkdiscuss@hk 於 2021-9-19 11:46 PM 發表

不過我個仔試過咁樣撞咗、交通叔叔話香港係以靠左行駛為標準!純粹意見😅

引用:
原帖由 hkdiscuss@hk 於 2021-9-19 11:46 PM 發表

由最左線計起架!
鬥快?虧你諗得出!😌

引用:
原帖由 3p.love 於 2021-9-20 12:06 AM 發表

不過我個仔試過咁樣撞咗、交通叔叔話香港係以靠左行駛為標準!純粹意見😅
全對

香港雖無法例規定,但正常二入三,左線入最左,右線可入二三線,因為好多路口右線係90度灣,跟本唔夠位入三線既最右,呢個時侯會偷位中線。而片中左線on99走去入三線既中線,路面經驗唔夠,今日唔炒,聽日都會炒!

本署現回覆如下:

在交通燈轉右路口,如車輛由兩線行車路右轉往三線行車路,駛入三線行車路中線的優先權並不存在。而駕駛者轉彎時,應格外小心。留意車輛在道路上的位置及速度是否適當。提防車身較長的車輛在轉右時,須要橫越整個路面,才可轉彎。

在轉彎途中,因為駕駛人的視綫可能受其他車輛阻擋,應留意有沒有其他車輛駛近,而去選擇適合的行車線 ; 再者駕駛者不可切過道路的彎角。

謝謝你對道路安全的駕駛查詢。

運輸署署長
(黃家聰 代行)

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-9-19 08:16 PM 發表

點解唔落車打過?
因為冇能用

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-9-20 08:33 AM 發表

因為冇能用
其實咁嘅小事,都要嘈兩句,不如落車打過咪實際d

引用:
原帖由 chakchoi 於 2021-9-20 04:38 AM 發表

香港雖無法例規定,但正常二入三,左線入最左,右線可入二三線,因為好多路口右線係90度灣,跟本唔夠位入三線既最右,呢個時侯會偷位中線。而片中左線on99走去入三線既中線,路面經驗唔夠,今日唔炒,聽日都會炒!

本署現回覆如下:

在交通燈轉右路口,如車輛由兩線行車路右轉往三線行車路,駛入三線行車路中線的優先權並不存在。而駕駛者轉彎時,應格外小心。留意車輛在道路上的位置及速度是否適當。提防車身較長的車 ...
回覆嘅意思係咪,左線入最左線,右線入最右線,唔好一野就入中線,否則有事就瀨嘢,即發生意外,兩個都老不?

引用:
原帖由 BigBucket 於 2021-9-20 08:53 AM 發表

回覆嘅意思係咪,左線入最左線,右線入最右線,唔好一野就入中線,否則有事就瀨嘢,即發生意外,兩個都老不?
我都唔明,政府D回覆就係咁on L9, 唔會答你yes or no, 自己解讀,有事就同法官講。

呢d咁既回覆未即係冇答過,撞左先算,我認同樓上師兄既答案,應該以左線為標準,其實成日都話唔好一路轉灣一路cut線,行直左部車先cut啦!

肯定片Lon9977吓啦!
從後篤油上街坊外彎仲喺人至L盲嘅位平排過....
有冇咁摟打呀.... ?  同衝入旋三殺位過車1卵樣冇腦.. ><
你估你係p2咩~~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]