• 瀏覽: 1,282
  • 回覆: 4
[隱藏]
長崎武銀
熱賣及精選
https://today.line.me/hk/v2/article/Jjvrkx?utm_source=washare

TVB歌唱節目《聲夢傳奇》的三料冠軍得主炎明熹(Gigi),她的第一首單曲《真話的清高》將於明天(20日)正式上架,MV亦於同日晚上9點首播,fans當然熱切期待,身為Gigi歌唱老師的高晨維一直對她寵愛有加,眼見愛徒推出單曲,高老師當然感觸萬分。在新歌的推出前夕,高老師在社交平台留言分享與Gigi的相處軼事。
高老師說:「自細成日聽我媽媽同其他人講:『我啲金銀珠寶留俾個女都無用架,我個女好清高嘅,佢望都唔會望一眼!』所以一直,我都唔明白到底『清高』呢個詞語係褒義詞定係貶義詞。收到呢份歌詞嘅第一刻,我就問Gigi:『咦! 個歌名你有冇諗起啲咩呀?』佢秒答我:『係咪諗起一個蛋糕名?』跟住我哋一齊講:『扮清糕!』 無聊的我們,就是有著這條無聊默契筋!」
她更回想起3年前帶Gigi去專業錄音室錄音的情景:「將咁多年嚟嘅專業錄音技巧傳授俾佢,以及等佢學習適應錄音環境及壓力,努力學習認識自己的聲音,發掘更多更多可能性等~三年後陪住Gigi又踏入錄音室,正式灌錄自己新歌。16歲的年華,不遲也不早,我哋話呀,走到現在,每一步都係賺咗,好好享受就是!」最後她還說:「好多時,好多努力喺成功前都不值一提,甚至經過幾多被懷疑、被誤解、被誣蔑;多謝呢一對姑姪由始至終都信任我提議的每一步,就係咁跟著走著走著,就走到現在。將來,等Gigi帶返我去見識更多我未見過的人生美境。9月20日,正式上架!」
有網民留言多謝高老師對Gigi的教導:「其實無名無分,不過睇完篇文又好想同高老師道謝。謝謝您!」、「非常感謝高老師對Gigi 的教導及愛護!Gigi 對你感激之情已非筆墨的形容!我們等著兩位師徒攜手開演唱會!成為一代傳奇!永遠支持你們! 加油!」、「老師,謝謝你一直對Gigi的教導、栽培和支持,對她一直不離不棄!加油!」另一方面,音樂總監嚴勵行(Johnny Yim)日前在IG貼上一張Gigi與Aska張馳豪的合照,Johnny留言說:「Ka哥寫歌教唱歌哎呀哎呀。」似乎兩人將有合作,未知今次又會是一首甚麼類的一首歌呢?



樂壇一顆巨星正式誕生!


唔錯,加油💪


[隱藏]
引用:
原帖由 國有國法 於 2021-9-22 06:51 AM 發表

樂壇一顆巨星正式誕生!
越聽越好聽



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]