• 瀏覽: 3,521
  • 回覆: 35
大家好,我間屋2個月前裝修完,但收樓時已發現近廁所既牆身起粒(洗手盆附近),已叫師傅執收左前後3次,期間亦見佢重新鏟底後,牆身無水漬,佢話不關漏水事,只係間屋太潮濕。 而佢第三次整完之後,牆身依然起粒,至今已一個月。 情況無明顯惡化,請問大家而啲粒係潮濕引起還是漏水引起。謝謝

附件

IMG-20210829-WA0029.jpg(304.31 KB)

2021-9-20 12:53 PM

IMG-20210829-WA0028.jpg(116.24 KB)

20210825_221620.jpg(107.99 KB)

20210825_213126.jpg(119.7 KB)

熱賣及精選
多數是洗手盆或沖涼房滲水

一是水喉,二是瓦仔收口

引用:
原帖由 hinny 於 2021-9-20 12:53 PM 發表

大家好,我間屋2個月前裝修完,但收樓時已發現近廁所既牆身起粒(洗手盆附近),已叫師傅執收左前後3次,期間亦見佢重新鏟底後,牆身無水漬,佢話不關漏水事,只係間屋太潮濕。 而佢第三次整完之後,牆身依然起粒,至今已一個月。 情況無明顯惡化,請問大家而啲粒係潮濕引起還是漏水引起。謝謝
如果牆後面係洗手盆而唔係沖涼間, 咁就多數係牆入面啲喉漏水,有D麻煩了。

C夫梗係話唔係滲水問題,如果承認咗佢要打牆重做!!

引用:
原帖由 ultane 於 2021-9-20 04:05 PM 發表

如果牆後面係洗手盆而唔係沖涼間, 咁就多數係牆入面啲喉漏水,有D麻煩了。
不過佢鑽過啲牆,入面啲灰係乾,無水漬的,住左一個月情況都無惡化到

引用:
原帖由 33444433 於 2021-9-20 03:45 PM 發表

多數是洗手盆或沖涼房滲水
但頭2張相個牆,唔係近洗手盆同企缸,只係廁所門旁邊既牆入面亦無水管,如果洗手盆漏水,會漏到個邊嗎

同埋漏水唔係應該會有一撻撻水漬同起泡嫁咩? 唔知點解我牆身係乾身,但起粒

基本上佢整完2-3日,牆身就出現相既情況。而2-3日期間無開過水。會唔會係手工問題

引用:
原帖由 hinny 於 2021-9-20 04:58 PM 發表

但頭2張相個牆,唔係近洗手盆同企缸,只係廁所門旁邊既牆入面亦無水管,如果洗手盆漏水,會漏到個邊嗎
5一定要對到正,水會在墻走,對到正巧快發黃

引用:
原帖由 hinny 於 2021-9-20 05:03 PM 發表

同埋漏水唔係應該會有一撻撻水漬同起泡嫁咩? 唔知點解我牆身係乾身,但起粒
未必是洗手盆,可能是沖涼水滲過去,慢慢滲粉會化,對正會咁

個底做得唔好囉,太快上油

引用:
原帖由 hinny 於 2021-9-20 05:22 PM 發表

基本上佢整完2-3日,牆身就出現相既情況。而2-3日期間無開過水。會唔會係手工問題
咁如果係乾身咪由得佢吧~

引用:
原帖由 33444433 於 2021-9-20 05:46 PM 發表

5一定要對到正,水會在墻走,對到正巧快發黃
已經一個月時間,如果發黃係唔係已經會發黃?

引用:
原帖由 33444433 於 2021-9-20 05:53 PM 發表

未必是洗手盆,可能是沖涼水滲過去,慢慢滲粉會化,對正會咁12694374
但我已經正常使用左1個月,沒惡化,已粒牆身亦不近企缸

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]