• 瀏覽: 2,752
  • 回覆: 19
早前漁翁撒網式搵工
A公司最先俾offer我,因為離開舊公司心切所以諗都冇諗即刻接受左,當騎牛搵馬,月頭開始返工
其實一路都唔覺得自己會喺度長做,做左大半個月都覺得自己暫時做得麻麻(唔係上頭覺得我做得差,係我覺得自己做得唔開心,而且吃力不討好)
但係月尾前遞信就可以即走,一踏入10月遞信就要至少1個月通知

B公司就係大約2個禮拜前俾offer我,本來簽左約,簽完約醒起今個月尾有d私人野要處理,話想defer到10月頭入職,佢地都話冇問題,第二份約都已經再簽左

剛剛早幾日收到信政府請我做ACO, 其實7月嗰陣出左email話WAITING LIST,我真係冇諗過咁快出OFFER
基本上呢個offer一定會接受,接受左之後一定會長做

問題來了:應唔應該辭A公司去B公司做直至ACO入職?

定直接去同B公司講我唔去做?
定係攞一兩日假去B公司做之後扮唔中意做之後遞信走人?

熱賣及精選
而家最大問題係唔知ACO幾時覆我同幾時入職

你直接去政府. reject b offer. 費時有手尾, 大家都煩

A人工高啲定B人工高啲?
等唔等錢洗?
唔等錢洗就辭職等入ACO啦
等咪向錢看,反正都唔預長做,唔洗太上心

咁咪即係double employment,聽講犯法個喎,我唔清楚,你自己check下

似乎做住A,reject B,等到ACO就quit A比較恰當。

引用:
原帖由 ducklhl 於 2021-9-20 01:29 PM 發表

你直接去政府. reject b offer. 費時有手尾, 大家都煩
會有咩手尾?
我正常辭A公司去B公司做到ACO入職前辭職都有手尾??

我覺得可以一試

引用:
原帖由 juno183 於 2021-9-20 01:24 PM 發表

早前漁翁撒網式搵工
A公司最先俾offer我,因為離開舊公司心切所以諗都冇諗即刻接受左,當騎牛搵馬,月頭開始返工
其實一路都唔覺得自己會喺度長做,做左大半個月都覺得自己暫時做得麻麻(唔係上頭覺得我做得差,係我覺得自己做得唔開心,而且吃力不討好)
但係月尾前遞信就可以即走,一踏入10月遞信就要至少1個月通知

B公司就係大約2個禮拜前俾offer我,本來簽左約,簽完約醒起今個月尾有 ...
B公司要重新上手+新人事,見你A公司都唔係好適應到。要換B 公司要有辭職一段時間等ACO既準備

引用:
原帖由 juno183 於 2021-9-20 06:08 PM 發表

會有咩手尾?
我正常辭A公司去B公司做到ACO入職前辭職都有手尾??
你去到B 又係要學新野煩一煩先到ACO, 請你間公司又煩請新人, 人生無謂煩

我會唔去B直接留係A等ACO算
費事又頭再PICK過D嘢,又識過D人咁

引用:
原帖由 bavzcoxhjwcfn 於 2021-9-20 02:17 PM 發表

A人工高啲定B人工高啲?
等唔等錢洗?
唔等錢洗就辭職等入ACO啦
等咪向錢看,反正都唔預長做,唔洗太上心

咁咪即係double employment,聽講犯法個喎,我唔清楚,你自己check下
B多千五蚊
都幾等錢駛架

同埋而家問題係A公司如果10月1號之後遞信就要1個月通知
如果ACO嗰邊過左10月1號先出信,通知我要10月中或尾入職,又俾唔夠時間我遞信我就要賠錢俾A公司,我又唔想......

又識過D人咁

引用:
原帖由 juno183 於 2021-9-20 01:24 PM 發表

早前漁翁撒網式搵工

B公司就係大約2個禮拜前俾offer我,本來簽左約,簽完約醒起今個月尾有 ...
ACO呢d西工,竟然有人當荀工?

引用:
原帖由 juno183 於 2021-9-22 01:44 PM 發表

B多千五蚊
都幾等錢駛架

如果ACO嗰邊過左10月1號先出信,通知我要10月中或尾入職,又俾唔夠時間我遞信我就要賠錢俾A公司,我又唔想......
政府會有封野叫你填report duty
即係最快幾時可以返工,你覆番就可以
唔需要擔心太多

引用:
原帖由 juno183 於 2021-9-22 01:44 PM 發表

B多千五蚊
都幾等錢駛架

咁千五蚊又唔算好多,都係繼續做A工啦

政府一定會俾夠時間你辭職,唔需要賠錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]