• 瀏覽: 5,586
  • 回覆: 33
之前有個舊同事辭職,臨走前add咗佢ig,之後時候大家都吹下水,仲約咗出嚟食咗次飯。

發現其實大家好多共同話題,佢都冇我相像中咁靜。仲講起以前返工既事,原來佢只係唔中意同同事一齊講八卦,因為我公司女同事都幾八卦,所以佢多數情願一個人。咁我都明,職場是非真係幾多下,有時都好難避免。

不過真係,食一次飯了解佢多咗,覺得佢係一個可以做朋友既人,一餐飯既時間了解到既野仲多過過去年幾既相處

因為有whatsapp,而家同舊同事keep住聯絡係比以前易左好多,起碼過時過節都會whatsapp下對方。

我知有好多人都話職場冇真友誼,但可能我轉工多,累積嘅舊同事都多,可以真心交朋友嘅舊同事唔需要多,有兩三個可以深交,有十個八個可以Keep住做普通朋友,都叫好過離左職後就同所有以前共事過嘅同事老死不相往來。

引用:
原帖由 藍色星期一 於 2021-9-20 04:58 PM 發表

之前有個舊同事辭職,臨走前add咗佢ig,之後時候大家都吹下水,仲約咗出嚟食咗次飯。

發現其實大家好多共同話題,佢都冇我相像中咁靜。仲講起以前返工既事,原來佢只係唔中意同同事一齊講八卦,因為我公司女同事都幾八卦,所以佢多數情願一個人。咁我都明,職場是非真係幾多下,有時都好難避免。

不過真係,食一次飯了解佢多咗,覺得佢係一個可以做朋友既人,一餐飯既時間了解到既野仲多過過去年幾既相處: ...
舊同事唔止可以做朋友,仲可以做情人。

我女朋友都係我舊同事,我離左職後三個月搵佢出嚟食飯,發覺大家仲係好好傾,就算唔講公事都仲有好多共同話題,睇嚟我同佢真係好夾,呢餐飯後我就決定追佢。

舊同事可以同佢到人生到尾

大家有棍?

引用:
原帖由 消失的香蕉 於 2021-9-21 10:04 AM 發表

大家有棍?
又係死基基?

引用:
原帖由 藍色星期一 於 2021-9-20 04:58 PM 發表

不過真係,食一次飯了解佢多咗,覺得佢係一個可以做朋友既人,一餐飯既時間了解到既野仲多過過去年幾既相處: ...
我在80年代識既舊同事, 其中兩個後來我結婚時做兄弟及伴郎, 今日仲有聯絡...
當時一齊打麻雀, 篤波, 溝女既死靚仔....今日有D已做左外公

我都有keep住同舊同事whatsapp傾下閒計, 得閒出來食飯咁. 唔傾公事反而更自由呀. 

引用:
原帖由 消失的香蕉 於 2021-9-21 10:04 AM 發表

大家有棍?
一齊飲花酒

其實我每份工都被人話斯文唔出聲 其實我係好怕是非既人 亦都唔中意講 所以寧願唔出聲好過

引用:

無利害關係就得,試下佢仲係度做,又會如何呢?

職場冇真友誼是現任同事,舊同事可以做朋友

提示:支持鍵盤翻頁左 右