• 瀏覽: 12,686
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2
本主題由 hkpal 於 2021-9-20 08:54 PM 分類
我今日收到個電話,一黎就問我肯還錢未?
對方話自己係收數公司,話我有條數未清!
我R哂頭,好多年前的確有向三四線財仔借錢⋯但我好準時還錢,而且都還哂!
講緊係2016年嘅事!點解而家先追數?
對方又唔肯講係幫邊間財仔收數,淨係叫我還錢!我都已經還哂仲還乜嘢錢?
對方又up哂我全名屋企住邊身分證號碼⋯
又警告我聽日一定要還!
係咪詐騙?

Lee MinHo
熱賣及精選
引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-20 08:47 PM 發表

我今日收到個電話,一黎就問我肯還錢未?
對方話自己係收數公司,話我有條數未清!
我R哂頭,好多年前的確有向三四線財仔借錢⋯但我好準時還錢,而且都還哂!
講緊係2016年嘅事!點解而家先追數?
對方又唔肯講係幫邊間財仔收數,淨係叫我還錢!我都已經還哂仲還乜嘢錢?
對方又up哂我全名屋企住邊身分證號碼⋯
又警告我聽日一定要還!
係咪詐騙?
報警!我都收過,,,一開始打黎話佢公司批到大額比我,,,話幫我清數,,我就黎還哂,我唔洗佢幫,,,跟住大我,,,話幫我著燈,,,跟住打哂比我上2線借錢比過既諮詢諮詢人!

引用:
原帖由 hhh12345 於 2021-9-20 09:15 PM 發表

報警!我都收過,,,一開始打黎話佢公司批到大額比我,,,話幫我清數,,我就黎還哂,我唔洗佢幫,,,跟住大我,,,話幫我著燈,,,跟住打哂比我上2線借錢比過既諮詢諮詢人!
佢俾埋張還款通知書我
間公司上網真係搵到
我好迷惘我係咪究竟真係未還清
電話上問多小小又唔答

引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-20 10:48 PM 發表

佢俾埋張還款通知書我
間公司上網真係搵到
電話上問多小小又唔答
呢樣真係要問返你自己🤣

打返去屌鳩佢,同佢講咗報警

引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-20 10:48 PM 發表

佢俾埋張還款通知書我
間公司上網真係搵到
電話上問多小小又唔答
欠得三四線財仔,預俾人屈架啦。

睇吓似唔似呢啲情況囉
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28344057
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23095342

出嚟傾

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-9-20 11:55 PM 發表

欠得三四線財仔,預俾人屈架啦。

睇吓似唔似呢啲情況囉
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28344057
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23095342
情況類似
對方今日又打嚟同我講計錯數
條數唔啱
之前俾個金額都唔同
令我更加懷疑
但對方有哂我啲個人資料
我好怕對方會做啲咩
對方不停催我還錢

不用理會,佢最多搞到諮詢人同埋公司,必要時轉工

引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-21 03:15 PM 發表

情況類似
條數唔啱
之前俾個金額都唔同
令我更加懷疑
但對方有哂我啲個人資料
我好怕對方會做啲咩
對方不停催我還錢
你還得比佢,轉頭又賣你資料去第二間
根本冇止境還錢
千奇咪還,一係叫佢拎張借據出黎

引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-21 03:15 PM 發表

情況類似
條數唔啱
之前俾個金額都唔同
令我更加懷疑
但對方有哂我啲個人資料
我好怕對方會做啲咩
對方不停催我還錢
報警

引用:
原帖由 足智彩過關大師 於 2021-9-21 09:29 PM 發表

你還得比佢,轉頭又賣你資料去第二間
根本冇止境還錢
千奇咪還,一係叫佢拎張借據出黎
佢整咗張所謂還款通知書
有個公司名
但嗰間公司我打左去問
俾埋張野佢睇
都話唔係佢公司出
叫我報警!唔好再俾!

引用:
原帖由 hhh12345 於 2021-9-21 10:19 PM 發表

報警
已報,我同佢講會報警處理又叫我唔好玩野

報警!

而家好多所謂收數玩電騙,佢哋上環聯攞一d曾經問銀行或財務借過錢嘅人嘅資料,然後打電話去恐嚇話你條數未清等等。

講到用呢招,果間“至X"最擅長!

引用:
原帖由 壽包包 於 2021-9-21 11:06 PM 發表

已報,我同佢講會報警處理又叫我唔好玩野
報左警先
到時會自動消失

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]