• 瀏覽: 39,432
  • 回覆: 394
  • 追帖: 5
我儲左6年錢,終於有錢買層樓住下,無啦啦同我講樓市準備大跌,呢鑊點搞?
我想問點解要因為一班搵唔到錢既人,負擔唔起樓價,就要去干預市場?

買唔起樓,坦白講真係人問題,自由市場,一買一賣,升跌就係供求上既影響,都係個句,1個西瓜,你賣1萬蚊,只要有人肯買,佢就係市值1萬既西瓜,重來都無話值唔值呢樣野,只係市場願唔願意比呢1萬蚊去買西瓜!

後生個輩永遠就只係識得埋怨,賴呢樣賴個樣,又話d樓貴,又呢樣個樣;我都係90後,屋企無錢,都係靠自己;我真心覺得,假設樓價跌2成,買唔起個班都係買唔起;都係由本身有錢既人再買多層咁解!

最後,我想講,我絕對唔認為會大跌,你可以話我好天真,唔相信事實,自我安慰;但重點係,樓市最跌,牽連既利益同人就太多,大量人負資產,銀行收唔番筆錢,個銀主盤賣左佢又填唔到數;發展商又無錢搵,地產經紀又失業,所以真相只有一個,就係閉門會議只係中央係地產商面前講出預告,提醒佢地唔好搵到盡,要支持國家;只不過股票市場往往反應緊未來既走勢,消息面曝光,地產股大力下探!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 Investmentguy 於 2021-9-22 02:03 AM 發表

我儲左6年錢,終於有錢買層樓住下,無啦啦同我講樓市準備大跌,呢鑊點搞?
我想問點解要因為一班搵唔到錢既人,負擔唔起樓價,就要去干預市場?

買唔起樓,坦白講真係人問題,自由市場,一買一賣,升跌就係供求上既影響,都係個句,1個西瓜,你賣1萬蚊,只要有人肯買,佢就係市值1萬既西瓜,重來都無話值唔值呢樣野,只係市場願唔願意比呢1萬蚊去買西瓜!

後生個輩永遠就只係識得埋怨,賴呢樣賴個樣,又話d樓貴,又 ...
傻hi, 先唔好講概得利益者嘅偏面感受同自私心態。樓宇係商品,可升可跌,right?  自由市場亦可升可跌,right?  你諗真吓係商品定資源? 你買樓自住定係想升級? 定係想賺大錢? 全球最自由嘅香港偏偏又中英聯合聲明後開始有4大地產壟斷出現,資源會掌握在極小數人手裏。睇英國人印度撤退後印度種性制度嘅社會又係壟斷。呢樣嘢小弟80年代讀經濟已經有講師講過資本主義金字塔會引起問題,混合經濟先係救命之道,眼睇住日本爆左後,香港係咪要行番條舊路?

政府賣地唔收錢
理論上樓宇會變好平

引用:
原帖由 Investmentguy 於 2021-9-22 02:03 AM 發表

後生個輩永遠就只係識得埋怨,賴呢樣賴個樣,又話d樓貴,又 ...
自住做負資產都唔梗要啦

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-9-22 03:34 AM 發表

傻hi, 先唔好講概得利益者嘅偏面感受同自私心態。樓宇係商品,可升可跌,right?  自由市場亦可升可跌,right?  你諗真吓係商品定資源? 你買樓自住定係想升級? 定係想賺大錢? 全球最自由嘅香港偏偏又中英聯合聲明後開始有4大地產壟斷出現,資源會掌握在極小數人手裏。睇英國人印度撤退後印度種性制度嘅社會又係壟斷。呢樣嘢小弟80年代讀經濟已經有講師講過資本主義金字塔會引起問題,混合經濟先係救 ...
關乜4大地產商事
政府賣地係價高者得
係公開拍賣的

正常係政府拍賣地收咗D錢
平均分返畀市民 解決民生問題
邊有得指定某D地產商揼心口
咁好易搞出大量行賄 或埋堆自己友豁免

細路你太年輕,習大大要做既野,唔會做唔到!

成日話政府高地價,中心地皮合理。你睇農地或新界地千幾二千成本賣成萬67,賺到盡係咩公司?

港樓祇會+-15%,如果向下穿越呢個波幅,本地發展商會觀望,但國內資本就會投地。

引用:

你買唔起樓 危害國家安全丫嘛!

自你老母由市場 自從國安法 只要有野中央睇唔順眼 就要整治!

補習都有問題啦! 打機就精神鴉片 我哋都唔覺得係錯嫁喎! 努力讀書 補習 考好成績有咩罪? 但中央認為係罪! 你掛住打機 都係罪 咁你話關乎民生嘅住屋問題仲有冇得講自由市場?

記住 中央命令只有執行 而唔係比你問問題 解決呢班提出問題嘅人 就解決咗個問題!

完善選舉制度 已經剷除哂唔聽話嘅人 你高位入市係你嘅事 點解要為呢班負資產 搞到其他搵唔到錢嘅人 買唔起樓? 建議你唔滿意 可以立即賣樓 市場好自由 冇人唔比你賣 亦都冇人定立最高樓價 但冇人接貨 係你投資失利 國家有責任為國民提供穩定居所 但冇責任保障你層樓嘅市值喎 明未?

引用:

大富翁遊戲,輸家只會埋怨遊戲玩法唔合理,輸運...其實玩多幾多次什至轉遊戲方式佢地都係會輸,因為輸個人

引用:

97 大跌後,有幾多間大地產商執笠?
97 大跌後,有幾大多負資產供唔掂無咗層樓?

買樓就預咗會跌,政府干預都係自由市場嘅一部份,有乜出奇。

引用:

如果真係跌2成,即係話你條命唔會大富大貴!疊埋心水供層樓自住算啦!唔好諗咁多貪念啦!

其實唔關房間問題事
基本上香港無乜人訓街
最大問題係不斷放D 
九唔搭八既人入黎既問題
香港本身已經夠多人

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-22 06:05 AM 發表

政府賣地唔收錢
理論上樓宇會變好平
公墓園無糧出

黃絲又無糧

黃官會亂判

唔係投機冇問題

主題標籤 #失業
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]