• 瀏覽: 5,521
  • 回覆: 41
其實我認同E+係 "M型社會" , 加上一代係處於經濟上升期 , 客觀上當今後生仔 , 係無上一代後生果陣咁如意 ... 不過 , 唔該你地唔好當正自己就係最淒慘一代拉 !!!
.
好似呢隻譚嘉儀咁 ... 唔係話我覺得佢 D歌難聽 , 但佢比人覺得  "我無問題 ... 我地呢一代歌手好慘 , 其他人一係炒綽頭 , 或者本身係 KOL , 本身就班FANS追捧" ... 如果你咁講成立 , 其實90'S己經係拉 !!!
.
城城 D歌喉係最好咩??? 唔係 , 佢係靠跳舞 ... 黎明係靠靚仔 , 連華仔都有TVB時代既人氣墊底 ... 世界本來就係咁 !!! 而且 , 你譚嘉儀同菊姐兩個 , 係大台最多上鏡既歌手(係呀 ... 直到<聲夢>之前都係) , 你有咩資格去怨???!!!
.
https://www.youtube.com/watch?v=IYga3cpg7kU進入香討影片區

熱賣及精選
同意 !!! 

相信佢可能只係複述其他人講嘅野。佢以為依家總體無咁多機會,所以所有歌手都無咁多機會。但佢唔知道佢係最無資格咁講嘅歌手,因為佢已經受過大台力捧,佢得到嘅機會多過好多前輩。

但做歌手係咪真係無以前咁多機?
以前無唱片公司捧,你幾有料都無人知。但依家係人都可以做YouTuber自己推銷自己。咁究竟機會係多左定少左?

應該係歌手嘅收入無以前咁多。但咩年代一樣有人大紅,一樣有人赤貧,正確心態係做好自己先。

譚嘉儀係代溝關注組唯一一個80後嘉賓
唔紅的藝人

個樣真係麻麻地

仲有個好奇怪嘅係,節目中有個男嘅話自己個朋友每個月send成百首歌畀唱片公司,但無人SO佢,佢唔信個朋友無才華wor!?
我心諗,要作一首好歌,幾個月都未必做到,點可能作到成百首歌?

可能好多青年人唔知個標準係邊。

呢個世界已經出過好多好歌,而好多音樂人係將其他歌嘅旋律改少少,或將幾首歌抄埋一碟,就作左首新歌出嚟。年青人可能以為咁就係音樂創作。但佢地唔知呢個生產模式其實係用嚟養音樂人嘅。因為要出一首好歌唔係咁易,有時可能成年,但其間都要開飯㗎。
年青人根本唔可以用呢啲方法進入呢個行業 (除非有人事),真係要打出新曲風先得。但呢啲野,邊可能一個月做到過百首先?

同感,其實90年代,雖然係樂壇最百花齊放嘅年代,歌手要上位仲難,因為每年都好多人會出道,公司幫某新人plug一隻半隻歌,反應唔得,就會再捧另一個,根本冇可能好似星夢歌手咁,可以喺公司浮沉10年,仲有機會做主持同拍劇!!

引用:
原帖由 hwho 於 2021-9-26 10:35 PM 發表

仲有個好奇怪嘅係,節目中有個男嘅話自己個朋友每個月send成百首歌畀唱片公司,但無人SO佢,佢唔信個朋友無才華wor!?
我心諗,要作一首好歌,幾個月都未必做到,點可能作到成百首歌?

呢個世界已經出過好多好歌,而好多音樂人係將其他歌嘅旋律改少少,或將幾首歌抄埋一碟,就作左首新歌出嚟。年青人可能以為咁就係音樂創作。但佢地唔知呢個生產模式其實係用嚟 ...
呢個我都係咁唸 ...

香港一年入得耳既歌 , 都係得十首唔知有無 , 你每個月一百首
咁果一百首只可能係垃圾 (填詞既話勉強可以 ^.^")

其實廿幾年前 , 蔣志光己經話可以寫既旋律己經寫得七七八八
所以西方己經興得重節奏既音樂 ...
(你唔好問我 旋律 同 節奏 有分別 , 我唔知架 , 只係復述出黎)

10幾年前有個參加巨星的叫陳慧敏, 同佢差唔多類型但各方面唔差過佢.
到而家都年年有出歌, 歌手/歌曲都冇乜人提, 佢味仲艱難.

一命二運三風水
尤其娛樂圈,入場根本無特定門檻,而競爭又咁大,所以除實力外,應該幾講運氣下

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2021-9-26 10:04 PM 發表

譚嘉儀係代溝關注組唯一一個80後嘉賓
唔紅的藝人
但佢以為自己好有料。。。

引用:
原帖由 彼德c 於 2021-9-26 10:40 PM 發表

同感,其實90年代,雖然係樂壇最百花齊放嘅年代,歌手要上位仲難,因為每年都好多人會出道,公司幫某新人plug一隻半隻歌,反應唔得,就會再捧另一個,根本冇可能好似星夢歌手咁,可以喺公司浮沉10年,仲有機會做主持同拍劇!!
咪係 ... 講真 , 你怪年代不如怪E+市場細拉 ...
好似鍾舒漫都靠自己 D小生意 , 其他大星有能力一定北上

你係有得捧既 , 就係新一個阿GEM拉 !!!
GEM起果陣 , 其實都己經隔左好多年 , 佢都係十年一潤 ,
點解你唔可以做第二個十年一潤???

引用:
原帖由 beelzebub 於 2021-9-27 06:40 AM 發表

一命二運三風水
尤其娛樂圈,入場根本無特定門檻,而競爭又咁大,所以除實力外,應該幾講運氣下
有門檻 ... 有人工 , 你其實捱唔到落去 , 除非你有錢

引用:
原帖由 hwho 於 2021-9-26 10:35 PM 發表

呢個世界已經出過好多好歌,而好多音樂人係將其他歌嘅旋律改少少,或將幾首歌抄埋一碟,就作左首新歌出嚟。年青人可能以為咁就係音樂創作。但佢地唔知呢個生產模式其實係用嚟 ...
講真,佢朋友講得出呢句,阿峰都仲信佢朋友係有才華,阿峰既智商都真係幾感人。。。○| ̄|_

其實肥祖講野有時都幾好笑,佢話家陣做歌手要識好多樂器,要十項全能。
識咁多樂器去作曲好過唱歌啦,晒鬼氣。

主題標籤 #譚嘉儀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]