• 瀏覽: 37,998
  • 回覆: 258
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 KU15 於 2021-9-26 10:14 PM 發表

果件女米高識條鐵咩!

佢話行人未踏出班馬線,叫司機唔好停車,後車會炒埋嚟!

咁行人踏出班馬線,司機即剎咩!

司機應該班馬線前慢車或收停讓人,你件女米高害死人,不知所謂!
其實女米高係咩人點解要訪問佢

熱賣及精選
我都覺得光頭佬講嘢唔係咁啱

呂米高狗屁不通,妖言惑眾

不知所謂,斑馬線行人優先,小學教科書都有講。

引用:
原帖由 半夜綠色樓主 於 2021-9-26 11:24 PM 發表

其實女米高係咩人點解要訪問佢
Google 吓,懷疑曾經叫雛妓,比警察拉

引用:
原帖由 6seven 於 26-9-2021 11:15 PM 發表

不要跟車太貼, 人地呂米高訪問的"前言後語"有誰知道?

TVB剪前剪後又有誰知道!?
有班馬線的街道一定不會高速路段(15~30km), 轉線超車的一定有問題.
對..不要跟車太貼...

呂生是講得無錯...
只系東張沒有引述運輸處對行人使用斑馬線的指南.

https://www.td.gov.hk/tc/road_sa ... rossings/index.html
=============================================
「斑馬線」是路面上髹有黑白相間條紋的行人過路處,兩旁劃上「之」字線。
這些「之」字線警告駕駛人,可能有行人正在橫過或等候橫過馬路,而且駕駛人必須讓路給在「斑馬線」上的行人。「斑馬線」所在地設有黃色燈標(通常閃動)作標記。
你必須完全遵守《過馬路守則》。在橫過「斑馬線」前,應讓駕駛人有充分時間看見你,以便減速和停車。如有需要,行人應首先在「斑馬線」上踏出一小步,向駛近車輛的駕駛人表示想過路。在你踏上「斑馬線」前,車輛仍不須為你停下。你須確保車輛已停定,才開始沿「斑馬線」橫過馬路。

其實東張西望又係白撚痴,啲節目內容質素越嚟越低

呂米高食屎啦!
直接開佢名!怕什麼!
我唔信佢講得岩!

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-9-26 11:34 PM 發表

不知所謂,斑馬線行人優先,小學教科書都有講。
行人優先。但之字線係比行人睇剎車距離。
過馬路第一守則是企定定,望清楚安全先上路。只有班馬線至會有之字線,代表車輛剎車的2秒距離。行人見到有車已入之字線而沒有減低速度,衝出去受傷的只是行人。
就呢單被捕的事件中,是雙線單程行車,所以道路使用者守則講明,你停車還你停車,但不要示意行人過路。
上個月就有一單沒有交通燈班馬線的安全島,有司機讓人過,但路人比隔離線的車撞到了。

引用:
原帖由 CS601P 於 2021-9-26 11:38 PM 發表

對..不要跟車太貼...

呂生是講得無錯...
只系東張沒有引述運輸處對行人使用斑馬線的指南.

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_2_for_pedestrians/using_zebra_crossings/index.html
======================== ...
不如睇埋「駕駛人士需知」先講?
『駛近「斑馬線」時,須留意是否有等候橫過馬路的行人(特別是兒童、長者及殘疾人士)。你應減速,預備在「讓路」線前停下來,好讓他們橫過馬路。

如有人踏足「斑馬線」上,便須停車,讓行人橫過馬路。你在慢駛或停下來前,應發出信號,通知其他駕駛人。不要示意行人橫過馬路,因為可能有其他車輛駛至。……

在髹有「之」字線的控制區內,不可超越最靠近「斑馬線」正在行駛的車輛,也不可超越正停下讓路給行人的車輛。

在「斑馬線」前,不可泊車、上落客貨或超車。』

https://www.td.gov.hk/tc/road_sa ... ossings_/index.html

淨係句不可超車都已經無得抵頼啦。

引用:
原帖由 6seven 於 2021-9-26 11:15 PM 發表

不要跟車太貼, 人地呂米高訪問的"前言後語"有誰知道?

TVB剪前剪後又有誰知道!?
有班馬線的街道一定不會高速路段(15~30km), 轉線超車的一定有問題.

斑馬線不能超車的
條友白痴

引用:
原帖由 KU15 於 2021-9-26 10:14 PM 發表

果件女米高識條鐵咩!

司機應該班馬線前慢車或收停讓人,你件女米高害死人,不知所謂!
基本上只要考過車都知見到紅綠燈同斑馬線都要收油同停車…不過依家香港人揸車好似慢一秒都唔得,仲踩大油飛過

引用:

果件女米高識條鐵咩!

揾個車手教道路規則?

雖然未踏出馬路但睇片佢即將踏出馬路,因此收慢架車再停車係正確做法

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]