• 瀏覽: 38,172
  • 回覆: 258
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 kapan609 於 2021-9-27 06:08 AM 發表

有冇人要佢更正及道歉?
可能要交通部出文向傳媒澄清

引用:
原帖由 KU15 於 2021-9-26 10:14 PM 發表
果件女米高識條鐵咩!

佢話行人未踏出班馬線,叫司機唔好停車,後車會炒埋嚟!

咁行人踏出班馬線,司機即剎咩!

司機應該班馬線前慢車或收停讓人,你件女米高害死人,不知所謂!
人老咗,諗嘢刀怪怪哋!諗怪嘢刀唔緊要,最陰功係講得出口嗰度好嘢!

資信泛濫,辨識真偽不容易。

法例好似係如果司機喺斑馬線見到有人企喺度等/想過馬路,司機已經要停俾行人過,唔係要人踏出先讓,年中唔少司機就係唔停俾行人過先俾警察捉,呢條女咪高真係........😒

法庭會比個公平合法合理判決
由細到大 都係靠車讓人㗎啦
咁大架車讓一讓人 洗死咩 又唔係係公路

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2021-9-27 12:50 AM 發表
投訴TVB及呂畜生 害死人
x2

其實轉晒用交通燈咪無這煩惱,司機行人不用估下估下。

引用:
原帖由 gaultier 於 2021-9-27 06:31 AM 發表
法例好似係如果司機喺斑馬線見到有人企喺度等/想過馬路,司機已經要停俾行人過,唔係要人踏出先讓,年中唔少司機就係唔停俾行人過先俾警察捉,呢條女咪高真係........😒
正解👍

其實系通過斑馬線前,車速應該要先放慢,見到有人踏入斑馬線就必須停,後車也有相應責任,又點會撞呢?

聽完我都即火,東張亦有誤導之嫌,會間接害死人

我自己揸車咁耐都知班馬線係行人優先權,叫佢咪玩啦

果條友知唔知咩係之字線。

引用:
原帖由 sowina 於 2021-9-26 11:05 PM 發表

我聽到都O晒嘴,其實個司機見到行人有意欲過馬路,停俾佢哋過直頭就非常正常啦,佢d歪理真係教能壞人,聽到我勁火滾。
大家可否聯署投訴呢個 訪問呢

引用:
原帖由 KU15 於 2021-9-26 10:14 PM 發表
果件女米高識條鐵咩!

司機應該班馬線前慢車或收停讓人,你件女米高害死人,不知所謂!
照字讀稿的賤人!

引用:
果件女米高識條鐵咩!

我駛近斑馬線、路口一定預早幾十米開始收慢

如後面有的士佬緊貼,我們印下迫力警告下佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]