• 瀏覽: 1,799
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
家用DlY組裝家具和維修用的.打木材孔,金屬孔和上螺絲.不打牆孔.什麼牌子好用.幫忙介紹一下.

有個 app 可以借工具

引用:
原帖由 ting61 於 2021-9-27 09:56 PM 發表

家用DlY組裝家具和維修用的.打木材孔,金屬孔和上螺絲.不打牆孔.什麼牌子好用.幫忙介紹一下.
不打牆的話,去屠佬執個充電電批啦,一百左右人仔

引用:
原帖由 AABB999 於 2021-9-27 10:40 PM 發表

不打牆的話,去屠佬執個充電電批啦,一百左右人仔
電批做唔到轉窿,近期逃x連充電電鑽都唔可以賣落香港

有冇人近日在逃x買得到?

你買支電批,不用買鑽。

引用:
原帖由 Ironman's 於 2021-9-27 11:59 PM 發表

上月屠左牆鑽已收到貨冇問題,
另外電批可以用六角鑽頭來鑽木,鋁和簿鉄片都ok的

引用:
原帖由 Ironman's 於 2021-9-27 11:59 PM 發表

深水埗甲記也不貴,成set買

鑽木材孔、金屬孔, 其實買個大牌子電鑽就得. 重點反而是鑽頭, 如要鑽金屬的話, 記得買「鈷」鑽頭.

引用:
原帖由 Forbetter 於 2021-9-28 09:36 AM 發表

你買支電批,不用買鑽。
買多少v好.
12v,16.8v,18v,20v.吾識點選擇好.

附件

Screenshot_20210928-141135.jpg(83.69 KB)

2021-9-28 02:12 PM

Screenshot_20210928-141119.jpg(91.92 KB)

Screenshot_20210928-141106.jpg(82.11 KB)

Screenshot_20210928-141042.jpg(81.11 KB)

Screenshot_20210926-211820.jpg(74.59 KB)

引用:
原帖由 ting61 於 2021-9-28 02:12 PM 發表

買多少v好.
12v,16.8v,18v,20v.吾識點選擇好.
如果只係普通用,又唔係時時用,我用緊12v,平平地,淘番黎。幾十蚊。以前香港買,水水地的mosta,舊電少用老化,買舊電都唔止幾十蚊。

引用:
原帖由 ting61 於 2021-9-27 09:56 PM 發表

樓主話會要鑽金屬孔 ........ 金屬材料幾厚 ? 個窿直徑幾大 ? 幾深 ?

HILTI SF4-A22
細,好力,50mm令梳,梳地盤用鉄電箱冇難度,輕鬆完成.轉速夠快

引用:
原帖由 Forbetter 於 2021-9-28 02:33 PM 發表

如果只係普通用,又唔係時時用,我用緊12v,平平地,淘番黎。幾十蚊。以前香港買,水水地的mosta,舊電少用老化,買舊電都唔止幾十蚊。
樓主講要鑽金屬

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-28 10:13 PM 發表

樓主講要鑽金屬
其實我唔係好識,不過我係有用我個電批鑽不太厚的金屬,例如鋁窗等。要換支鑽金屬嘅咀,用高速。我支淘寶批有雙速。

引用:
原帖由 Forbetter 於 2021-9-29 12:04 PM 發表

其實我唔係好識,不過我係有用我個電批鑽不太厚的金屬,例如鋁窗等。要換支鑽金屬嘅咀,用高速。我支淘寶批有雙速。
鑽鋁唔難,其他就唔易.......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]