• 瀏覽: 70,227
  • 回覆: 281
  • 追帖: 8
+30
本主題由 呆頭鳥 於 2022-5-1 12:16 合併
想問下如果去珠海隔離,但係最終目的地係福建泉州,洗唔洗隔離多7日甚至14日?

可唔可以廣州隔離十日,然後返其他廣東城市屋企隔離七日啊?

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2022-4-28 14:14 發表
請問各位大大, 現在入境後需接受14天集中隔離醫學觀察和7天居家健康監測.

那所謂的7天居家健康監測, 是否不可以出街? 在家居每日檢測? 

那如果在深圳沒有家,是否要去深圳酒店做 居家健康監測? 
現在經深圳灣去深圳是否都好難BOOK 隔離酒店? 

上面的公司有事, 等唔到通關, 可能要上去. 所以問定.  

先謝謝各位大大. 
你報目的地係深圳 你又深圳無居住地方 就無得健康監察 直接係酒店21日隔離
我自己就珠海過關 佢寫嘅係咁如果 1/5 18:00入境 15/5 18:00 先叫做完成14日集中隔離 如果目的地唔係珠海 你有居住地方 不包括當地普通酒店
先用一碼通通知當地居委等佢哋批 依家佢批咗我7日健康監察

姐係會係黃碼 可以帶口罩落街買嘢食拎返屋企食 不可以堂食 儘可能唔好出街玩 因為有行程卡好容易知道你去過邊
如果無合理解釋  搞到社區瀨咗嘢後果可能會坐監
同國泰空少一樣

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-4 20:46 發表

你報目的地係深圳 你又深圳無居住地方 就無得健康監察 直接係酒店21日隔離
我自己就珠海過關 佢寫嘅係咁如果 1/5 18:00入境 15/5 18:00 先叫做完成14日集中隔離 如果目的地唔係珠海 你有居住地方 不包括當地普通酒店
先用一碼通通知當地居委等佢哋批 依家佢批咗我7日健康監察

姐係會係黃碼 可以帶口罩落街買嘢食拎返屋企食 不可以堂食 儘可能唔好出街玩 因為有行 ...
明白C兄.  謝謝

啱啱返到中山 佢批7日健康監測 要做二次核酸 第一日同第7日 要自己搵地方做 但唔知點解仲係綠碼 😂
我佢話不可堂食 返學 返工 

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-9 15:03 發表
啱啱返到中山 佢批7日健康監測 要做二次核酸 第一日同第7日 要自己搵地方做 但唔知點解仲係綠碼 😂
我佢話不可堂食 返學 返工 
你第一日出酒店定點?如果係第一日出酒店24小時內係綠碼的

引用:
原帖由 Lamborghini-SV 於 2022-5-10 00:06 發表

你第一日出酒店定點?如果係第一日出酒店24小時內係綠碼的
我從來過關之後 無轉過紅黃碼一直都係綠碼 
但係進入中山第一日要自己打去居委報備或用二維碼報備
之後第二日居委打俾我 佢叫我唔好堂食 返工 返學 少出街 做二日核酸
同之前 第一次紅色轉黃色再轉綠色
居家第一天上門簽名登記  七日搵人上門做核酸唔同

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-10 08:09 發表

之後第二日居委打俾我 佢叫我唔好堂食 返工 返學 少出街 做二日核酸
咁神奇,半年前我係入酒店紅碼,出第一日綠之後後面七日黃。

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-10 08:09 發表

不過最好唔好入需要出示健康碼既場所,驚定位會搵你麻煩

引用:
原帖由 Lamborghini-SV 於 2022-5-10 15:46 發表

咁神奇,半年前我係入酒店紅碼,出第一日綠之後後面七日黃。
我之前都係咁

有無人知  係咪商務 (夠大粒) 可以申請免隔離返去

如果內地無地址點申報,諗住上去幾個月去到先搵長租酒店或service apartment

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]