• 瀏覽: 67,964
  • 回覆: 280
  • 追帖: 8
+30
本主題由 呆頭鳥 於 2022-5-1 12:16 合併
引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 04:17 PM 發表

係呀!回港易個網係咁講。
我2021年1月24日回深圳、2月20日回香港.

引用:
原帖由 小外星人 於 2021-10-25 04:28 PM 發表

我當時是行14+7, 21天後才可以出街、過幾天後就做核酸后就回香港

引用:
原帖由 小外星人 於 2021-10-25 04:28 PM 發表

年頭未有呢個規定, 近幾個月先開始唔計檢疫期。我2月17都返咗轉香港, 好肯定當時未開始。C兄一月返無記錯應該要住足21日酒店, 慘

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 小外星人 於 2021-10-25 04:39 PM 發表

宜家甘PK
係呀!好似係五,六月廣州深圳爆疫之後開始加插呢個規定。

引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 16:17 發表

但佢話14天不曾到過內地,香港及澳門以外的地方,我上次係5月11番上去,6月8日番落黎,第15日已經可以自由走動,第21日要自己去揾佢地做檢測

引用:
原帖由 呂權 於 2021-10-25 05:27 PM 發表

但佢話14天不曾到過內地,香港及澳門以外的地方,我上次係5月11番上去,6月8日番落黎,第15日已經可以自由走動,第21日要自己去揾佢地做檢測
問題佢之後加插咗14日不包括係大陸或澳門強制檢疫期, 你返嚟果陣可能未實施。另外, 其實3月十幾號過深圳已改返14日, 5月頭香港爆咗單印度變種, 深圳又收緊返, 所以你5月11返去又變返14+7,最後7日自我監察同埋要自行21日去檢測。而家再嚴D, 自我監察果7日係黃碼, 如果你深圳無居所,可能直接21日酒店。

引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 04:17 PM 發表

咁就麻煩喇, 仲諗住返去搞幾日嘢, 而家要預多啲時間, 成本仲要多咗, 5星期酒店食宿要成皮人仔

引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-10-25 17:57 發表

問題佢之後加插咗14日不包括係大陸或澳門強制檢疫期, 你返嚟果陣可能未實施。另外, 其實3月十幾號過深圳已改返14日, 5月頭香港爆咗單印度變種, 深圳又收緊返, 所以你5月11返去又變返14+7,最後7日自我監察同埋要自行21日去檢測。而家再嚴D, 自我監察果7日係黃碼, 如果你深圳無居所,可能直接21日酒店。
想問下有居所定義,係咪間屋要得你一個人住,唔可以有其他人?

引用:
原帖由 呂權 於 2021-10-26 01:32 AM 發表

想問下有居所定義,係咪間屋要得你一個人住,唔可以有其他人?
可以有其他人,但要可以出街

引用:
原帖由 rawong 於 2021-10-25 19:47 發表

咁就麻煩喇, 仲諗住返去搞幾日嘢, 而家要預多啲時間, 成本仲要多咗, 5星期酒店食宿要成皮人仔
5星期酒店食宿, 不止一皮人仔

我想請教各c 兄。我想問來港易計劃來港後3日5日。。。。19日係米都要去社區中心檢測。。定去用樽仔交去就得?

持預約名額的非香港居民人士,必須按預約的指定日期和管制站入境香港,亦須持有預約時所提供的有效旅行證件,並符合其他一般入境規定。為加快過關時間,政府建議他們在到達管制站前,應將有效的2019冠狀病毒病核酸檢測陰性結果,透過「粵康碼」或「澳康碼」的「轉碼」功能傳送到衞生署電子健康申報系統,並填妥及提交電子健康申報表。如果他們符合所有指定條件,會獲發「來港易」綠色二維碼,並會獲准豁免14天強制檢疫進入香港。惟有關人士須在到達香港的第三天、第五天、第九天、第12天、第16天及第19天(如仍身處香港)到社區檢測中心或認可的本地醫療檢測機構接受強制核酸檢測(第19天的檢測必須在社區檢測中心進行)。

引用:
原帖由 樓上扁扁的才藝 於 2021-10-27 13:34 發表
我想請教各c 兄。我想問來港易計劃來港後3日5日。。。。19日係米都要去社區中心檢測。。定去用樽仔交去就得?

持預約名額的非香港居民人士,必須按預約的指定日期和管制站入境香港,亦須持有預約時所提供的有效旅行證件,並符合其他一般入境規定。為加快過關時間,政府建議他們在到達管制站前,應將有效的2019冠狀病毒病核酸檢測陰性結果,透過「粵康碼」或「澳康碼」的「轉碼」功能 ...
我幾個月前係交樽仔,你番黎香港過關之前會派俾你

請問核酸報告有2頁紙,要分開彩色打印定雙面打印?

何時才能不用隔離21天去大陸??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]