• 瀏覽: 67,972
  • 回覆: 280
  • 追帖: 8
+30
本主題由 呆頭鳥 於 2022-5-1 12:16 合併
引用:
原帖由 louishk 於 2021-11-3 10:25 PM 發表

呢D晚餐,唔洗隔離都可以食到喎,只要身處東莞高明,不過我身在香港,多謝你家人的伙食分享。
東莞三十幾個鎮區沒有一個叫高明, 閣下會唔會是在佛山高明?

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-11-3 07:40 PM 發表
派到東莞高明的酒店。

第一天晚餐
東莞三十幾個鎮區沒有一個叫高明, 閣下會唔會是在佛山高明?

請問大家珠海隔離可以夫妻同房嗎?

引用:
原帖由 tycheung2012 於 2021-11-4 10:18 AM 發表

計埋三餐預多80-100, 自己叫外賣也是差不多這個價.
有WIFI

14天之後的7天是觀察期, 健康碼是黃碼, 商場地鐵巴士都唔入得, 主題樂園唔得.
7天期滿做多次核酸無事, 就轉綠碼正常生活.
多謝你的資料,太感激了而家要研究下先,出左廣東省有些擔心添

引用:
原帖由 Missingday 於 2021-11-4 04:48 PM 發表

多謝你的資料,太感激了而家要研究下先,出左廣東省有些擔心添
其實夫妻同房,只要有證明,係寫明可以的,不管深圳,珠海,上海.
當然,夫妻同住餐費肯定計多個,而且有機會要食間貴D大D既房.
深圳同珠海就做緊14+7 , 如果你冇固定住所(一早已登記左你地名字的),就只能搵airbnb個類.
但反饋係極難搵到肯俾你做+7的,所以好多人係直接21日酒店.
上海既好處就係預設你14日酒店,之後7日都係黃碼,但好多酒店都肯接待,例如萬豪個D.

如果想最後7日free D既,就去澳門,你可以隔離完14日後自由自在玩7日再番大陸.
而且金寶來個D,MOP500蚊間房包3餐,其實都唔會貴過珠海維也納480人仔包三餐.

反正21日後就係完全自由,就算要番咩湖北鄉下縣市個D都唔好填.
最嚴就係個D窮村,隨時隔離4-50日先完全自由.
必須要去既,都可以隔離21日後在臨時決定出個trip去.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-11-4 05:53 PM 發表

其實夫妻同房,只要有證明,係寫明可以的,不管深圳,珠海,上海.
當然,夫妻同住餐費肯定計多個,而且有機會要食間貴D大D既房.
深圳同珠海就做緊14+7 , 如果你冇固定住所(一早已登記左你地名字的),就只能搵airbnb個類.
但反饋係極難搵到肯俾你做+7的,所以好多人係直接21日酒店.
上海既好處就係預設你14日酒店,之後7日都係黃碼,但好多酒店都肯接待,例如萬豪個D.

如果想 ...
現在深圳不是行7+7+7嗎?

引用:
原帖由 小外星人 於 2021-11-4 05:55 PM 發表

現在深圳不是行7+7+7嗎?
你深圳有樓就係,不都唔係一定得.
農民房裝唔到cam樓下又冇保安,通常唔得.
租既要問過業主鄰居,唔敢講得唔得.
公寓一梯多戶都係常見既拒絕理由.
自住紅本樓就多數得.
得閒睇下小紅書,千百個拒絕7+7+7既理由.
BTW,如果係口岸附近既港人屋苑(皇御苑)個類,可能玩慣左多數得而且最後一個7仲可以出街.
坪山個度就通常隔足你及同住人21日為止.

有無人月底過珠海隔離啊?期望突然公佈唔使隔離就好啦😂不過聽人話酒店隔離14日後,有24小時綠碼可以返自己屋企醫學觀察7天。

我預約了10號過關

引用:
原帖由 sunnynghk 於 2021-11-6 06:45 AM 發表
我預約了10號過關
今個月?要預約既咩?

引用:
原帖由 Yvette2361 於 2021-11-4 10:21 PM 發表
有無人月底過珠海隔離啊?期望突然公佈唔使隔離就好啦😂不過聽人話酒店隔離14日後,有24小時綠碼可以返自己屋企醫學觀察7天。
我原本月中想去上海或澳門隔離,但而家又話就通關,唔知仲去唔去好

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-11-4 07:18 PM 發表

你深圳有樓就係,不都唔係一定得.
農民房裝唔到cam樓下又冇保安,通常唔得.
租既要問過業主鄰居,唔敢講得唔得.
公寓一梯多戶都係常見既拒絕理由.
自住紅本樓就多數得.
得閒睇下小紅書,千百個拒絕7+7+7既理由.
BTW,如果係口岸附近既港人屋苑(皇御苑)個類,可能玩慣左多數得而且最後一個7仲可以出街.
坪山個度就通常隔足你及同住人21日為止.
原來就複習,咁無住開就真係好麻煩,多數唔可以14+7

引用:
原帖由 Missingday 於 2021-11-6 08:00 AM 發表

今個月?要預約既咩?
如果進深圳入,要預約酒店隔離名額,又要約香港做核酸。

引用:
原帖由 Missingday 於 2021-11-6 08:03 AM 發表

14+7相對寬鬆,有人搵airbnb都得,樓上問7+7+7係唔同玩法.
如果冇固定居所已登記當然居委會,當然搵到間肯接既民宿都未必簡單.
最方便就係澳門14日,自已再玩7日,之後到大陸就完全自由人.

引用:
原帖由 Missingday 於 2021-11-6 08:03 AM 發表

似乎珠海入簡單d.朋友既朋友10月份返四川,深圳酒店隔離14日後,直接飛四川屋企居家隔離7日,可以出街,唔可以去人多既地方。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]