• 瀏覽: 8,327
  • 回覆: 124
  • 追帖: 2
受歡迎程度雖然不及中菜和聖子, 但河合的樣貌和音樂才華並不比中菜和聖子輸蝕, 河合除唱功了得外, 她亦能創作歌曲, 演奏多種不同樂器, 可謂樂壇才女。

翻查紀錄, 她81-86連續6年被邀上紅白, 可謂如日方中, 但87開始她就不被紅白邀請了, 自此受歡迎程度就漸走下坡, 究竟甚麼原因她突然受到紅白拒絕呢?以下之前發生的事我認為可能有點關係, 有錯煩請指正:

1. 拍寫真
2. 接受tvb邀請作表演嘉賓和評判
3. 傳出與成龍的色情誹聞
4. 自己作曲不用他人的曲, 阻人揾食
5. 性格獨立, 不願意接受他人擺布

與聖子外形風格相像
https://youtu.be/Giv53SdveWo

與中菜外形風格不同
https://youtu.be/coEdzA383Ck

最喜愛歌曲

https://youtu.be/ihsPOLSjbdg

https://youtu.be/ARfYgtqXwAc

https://youtu.be/rv-mGwzz76g

https://youtu.be/fG_jmnxi0Sw

討論前利申一下,我算係 Naoko san 偶像時期嘅粉絲!

各式黑膠,全部都係當年即推出即買㗎,唔係近年補購!

寫真集當然唔少得,有佢當紅時期最後一本「Scarlet」。

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-2 02:48 AM 發表

討論前利申一下,我算係 Naoko san 偶像時期嘅粉絲!

各式黑膠,全部都係當年即推出即買㗎,唔係近年補購!

寫真集當然唔少得,有佢當紅時期最後一本「Scarlet」。
首先很欣賞你對藝人和樂壇的支持。
在下慚愧,只是當年每逢過年睇tvb播紅白才認識日本藝人,其它時間都係睇tvb或聽電台的音樂節目, 例如陳任的青春交響曲,但只播本地和歐西歌曲,對日本歌甚少介紹,所以對日本藝人和樂壇見識很淺薄。
後來得知與她一同出道的聖子和中菜都大紅大紫了很久,但我記得河合表現都不俗,點解會無聖子和中菜咁紅呢!有點替河合不值而已,是否犯了甚麼錯誤呢!現在在下的興趣已由享受音樂轉向觀察樂壇生態乃至人生百態,看看能否學習一些人生道理, 在下#1於網上搜尋了一些資料,又作了些個人判斷,希望你能給意見或補充,有錯煩請指正。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-2 11:29 AM 發表

首先很欣賞你對藝人和樂壇的支持。
在下慚愧,只是當年每逢過年睇tvb播紅白才認識日本藝人,其它時間都係睇tvb或聽電台的音樂節目, 例如陳任的青春交響曲,但只播本地和歐西歌曲,對日本歌甚少介紹,所以對日本藝人和樂壇見識很淺薄。
後來得知與她一同出道的聖子和中菜都大紅大紫了很久,但我記得河合表現都不俗,點解會無聖子和中菜咁紅呢!有點替河合不值而已,是否犯了甚麼錯誤呢!現在在下 ...
對 Naoko san 嘅評價,我只有一句 ……… 一向真誠!眾多 1980年代當紅偶像中,最冇機心反會將心比已嘅應該都係 Naoko san!我典會咁講?因為佢係一個好簡單啲偶像歌手!再詳細啲就遲啲再講。

Naoko san 有晒計劃行佢嘅藝人之路,𠵱家咪做少奶奶!其實佢初出道係受過嚴重創傷,治療後就發覺其演藝生涯應該唔可以維持太耐,所以係佢諗住慢慢主動淡出,不是被動的!

我當年D朋友叫佢做大波怪

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-29 06:18 PM 發表

受歡迎程度雖然不及中菜和聖子, 但河合的樣貌和音樂才華並不比中菜和聖子輸蝕, 河合除唱功了得外, 她亦能創作歌曲, 演奏多種不同樂器, 可謂樂壇才女。

翻查紀錄, 她81-86連續6年被邀上紅白, 可謂如日方中, 但87開始她就不被紅白邀請了, 自此受歡迎程度就漸走下坡, 究竟甚麼原因她突然受到紅白拒絕呢?以下之前發生的事我認為可能有點關係, 有錯煩請指正:

1. 拍寫真
2. 接受tvb邀請 ...
唔知成龍有冇搞過佢

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-5 02:09 AM 發表

對 Naoko san 嘅評價,我只有一句 ……… 一向真誠!眾多 1980年代當紅偶像中,最冇機心反會將心比已嘅應該都係 Naoko san!我典會咁講?因為佢係一個好簡單啲偶像歌手!再詳細啲就遲啲再講。

Naoko san 有晒計劃行佢嘅藝人之路,𠵱家咪做少奶奶!其實佢初出道係受過嚴重創傷,治療後就發覺其演藝生涯應該唔可以維持太耐,所以係佢諗住慢慢主動淡出,不是被動的!
我從wiki都略知一二河合的事:
https://zh.wikipedia.org/wiki/河合奈保子

"偶像歌手年代[編輯]
1979年12月,藝映以所屬藝人西城秀樹的名義舉行「秀樹的兄弟姐妹招聘勁舞團」比賽以發掘新人。河合在招募截止之前不久知道有這次比賽,在報名截止之前一天報名[1]。河合奈保子以《一邊聽著奧利維亞》一曲參加初選,其後因大阪地區的選手全部通過選拔,於是大阪原有的1個決賽名額增至2個,她亦因此能代表大阪參加該比賽的總決賽。1980年3月16日在東京中野太陽廣場舉行的決賽中,河合以《春天啦!啦!啦!》一曲勝出[1]。1980年6月1日,她以「西城秀樹的妹妹」的名義以《大森林的一個小房子》一曲出道。與此同時,她亦入讀明治大學附屬中野高中,並在該校畢業。憑著清亮的嗓音及親切的笑容,河合很快就受注目,並囊獲當年多項新人獎。同期出道的歌手包括松田聖子,岩崎良美,田原俊彥,三原順子及同一天出道,也是同樣來自大阪的柏原芳惠等等。
1981年10月5日下午4時左右,當時出道1年左右的河合在參加日本放送協會節目《讓我們年輕》時從四米高的舞台升降機口跌下導致第一腰椎壓縮性骨折[2],在約2個月治療後康復,並在同年11月30日播出的《夜命中工作室》節目中復出。1981年12月31日,河合首次獲邀參加第32屆NHK紅白歌唱大賽,演唱歌曲《對我微笑》[2]。此曲也是河合第一首打入公信榜十大的單曲。至到1986年,河合連續6年登場紅白。
1983年夏季推出的《Escalation》雖然只上到公信榜的季軍位置,但卻是河合銷售量最好的一張單曲。而在1985年為慶祝出道五週年發表的 《Debut~Fly me to love》則是河合出道多年的首張也是唯一的冠軍單曲。
1983年至1988年間的7月24日,河合都在讀賣樂園舞台上舉行了生日音樂會[2]。
唱作歌手年代[編輯]
1986年,河合轉型為創作歌手,並在同年推出由她包辦作曲的《Scarlet》大碟[2]。大碟中的主打歌曲《月半小夜曲》後來被香港歌手李克勤翻唱為同名粵語歌曲[3]。同年,河合以23歲之齡加入日本作曲家協會,是當時日本作曲家協會最年輕的會員[2]。從 《月半小夜曲》到1994年最後一張單曲《夢の跡から》,河合發表了12長單曲,其中有9首是由她自己作曲。
1987年4月,京都放送舉行《蝸牛大作戰》以響應京都的交通安全運動,並決定為節目挑選主題曲。河合奈保子於是譜出《仁慈的禮物》一曲[4],並在《蝸牛大作戰》的舉行地點KBS大廳唱出。同年7月,河合亦成為香港無綫電視新秀歌唱大賽的評判[2]。其後,河合奈保子亦在翌年再度擔任該比賽的評判[2],並與香港歌手成龍合唱《愛的小夜曲》一曲[2]。同年在日本推出的個人作品單曲 《十六夜物語》獲得了第7回日本作曲大賞的優秀作曲者賞和第9回プラハ國際音楽祭中的最優秀歌唱賞,再次證明了她作曲及唱功的實力。可惜的是,河合並沒有受邀參加該年的紅白,從此告別了這個一年一度的歌壇盛事。
演藝生涯後期[編輯]
1989年,河合開始減少在樂壇的活動,改為在音樂劇界發展。她亦憑《戀人幽靈》一劇出色的表現獲得第27屆金箭獎戲劇組的最優秀新人獎[2]。1996年,33歲的河合奈保子與髮型師金原宜保結婚後全面退出娛樂圈,結束了16年的演藝生涯[5][6]。
2006年4月26日,已經退出演藝界十年並定居於澳洲黃金海岸的河合奈保子,在Apple iTune Music Store上發表了她個人的鋼琴作品集《nahoko 音 Blue》與及《nahoko 音 Orange》。這不但是河合停止藝人活動後的第一次對外發表作品,更是她的第一張鋼琴作品集。
2016年6月份河合則為日本唱片專輯 《Tokyo Bossa Nova Cafe》提供了她自己的一首作品 《哀しみをしるまえに》回饋歌迷。同年8月日本方面也出版了河合多年前偶像時代的泳裝寫真精選「再會の夏」,令堅絕不再露面的河合再度受到關注。"

以你分析,河合是因之前發生意外,對唱歌事業感到不長久無保障,所以主動淡出偶像派, 轉向實力派創作歌手,希望靠自己控制事業, 但我覺得這未免簡單化娛樂圈和樂壇的生態,我覺得仍有些不便公開的原因,例如NHK見她唔聽話自把自為,驚影響其它歌手,所以就決定封剎她,其它行家亦怕得罪NHK,所以不敢捧她,所以河合受到冷落。
另外,河合想由偶像歌手轉做實力歌手確是不爭事實,河合可能低估了這一轉,會令她不能像聖子和中菜那麼大紅大紫,唔夠大眾化而影響老板的收入當然不能再紅,這就是樂壇生態。

引用:
原帖由 AKB-48 於 2021-10-5 10:17 AM 發表

我當年D朋友叫佢做大波怪
因為其它女歌手太細,所以才顯出她大啫!其實唔算好大。

引用:
原帖由 AKB-48 於 2021-10-5 10:18 AM 發表

唔知成龍有冇搞過佢
無錯!一定要查!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-5 12:01 PM 發表

無錯!一定要查!
點查?打電話比成龍大哥:當年你有冇dap 過奈保子?

引用:
原帖由 AKB-48 於 2021-10-5 12:03 PM 發表

點查?打電話比成龍大哥:當年你有冇dap 過奈保子?
所以我估NHK因此好嬲,決定封剎河合,從河合退出紅白不再被捧紅就知。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-5 12:09 PM 發表

所以我估NHK因此好嬲,決定封剎河合,從河合退出紅白不再被捧紅就知。
你肯定真係咁?

引用:
原帖由 AKB-48 於 2021-10-5 12:37 PM 發表

你肯定真係咁?
睇tbb怎對待旗下藝人就知, 天下烏鴉嗎!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-5 12:52 PM 發表

睇tbb怎對待旗下藝人就知, 天下烏鴉嗎!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-5 11:48 AM 發表

我從wiki都略知一二河合的事:
https://zh.wikipedia.org/wiki/河合奈保子

"偶像歌手年代[編輯]
1979年12月,藝映以所屬藝人西城秀樹的名義舉行「秀樹的兄弟姐妹招聘勁舞團」比賽以發掘新人。河合在招募截止之前不久知道有這次比賽,在報名截止之前一天報名[1]。河合奈保子以《一邊聽著 ...
唔同意你話 NHK 封殺 Naoko san 嘅理由!

首先要明白80年代尾歌手唔上「紅白」已經係冇乜大不了嘅一件事,而且話因同成龍合作就會被封殺就更加講唔通!明明成龍因80年代尾嘅「警察故事」再創事業高峰,日本人不知幾控成龍。反而你話 Naoko san 想搵成龍咩咩我就覺得仲可信!埋到成龍身仲唔叫泊到好碼頭?不過我相信過咗冇耐連普通人都知成龍喺感情上係亂七八糟咩料,Naoko san 都係避之則吉。

講到「紅白」,80年代尾只要可以令「紅白」有高收視,話之你係 AV女優定粗口爛舌,引到人睇就可以!好似 宮沢理惠 嘅大膽出浴場面及 DJ Ozma 嘅「全裸」演出都可以入選,嗰啲所謂「緋聞」會重要咩?Naoko san「十六夜物語」出唔到「紅白」,理由好簡單,就係唔再係偶像唔再紅,冇乜賣點所以咪落選!

基本上 Naoko san 喺細碟「Debut」意外攞到細碟榜冠軍後,佢已指明要脫離偶像歌手路線!基本上身體創傷令佢廿歲後開始唔可以再喺舞台上又唱又跳,即係間接同人講短期內會轉戰創作人路線,之後佢同 竹內瑪利亞 咪有啲合作,算叫學到嘢。去到90年代差不多冇再唱歌,只係有時客串下劇集演出。過冇耐仲泊到個好碼頭結婚生子享福去!Naoko san 應該深明一樣嘢,就係喺日本偶像女歌手嘅壽命係短暫!可以唱足一世嘅就真係少之又少,現在真係得嘅就只有一個 松田聖子,就算係 安室奈美惠 都做唔到唱足一世!所以我相信 Naoko san 揀喺三十歲後退出藝能界係自己嘅決定,從冇牽涉任何人!

主題標籤 #成龍
提示:支持鍵盤翻頁左 右