• 瀏覽: 5,671
  • 回覆: 76
引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2021-11-3 19:04 發表

1. 請看地圖, 撫順離瀋陽只有五十里, 撫順失守即係瀋陽進入攻擊範圍
2. 後金吾止係地膽, 仲係大明遼東軍重要成員, 過去就係佢地負責為明軍偵察
3. 要"轉守為攻"首先要守得住瀋陽,
請看明史不要空想, 瀋陽沒有固守條件
瀋陽城牆城牆「高不盈丈余、面窄僅五六尺」,牆磚「皆腐蝕珊塌」
1.既然你會看地圖那你應該知道把戰線推到撫順一帶你的補給線是比寧錦防線還要長
2.既然你連偵察能力都沒了那就更不該主動出擊當進攻方
3.要轉守為攻的不是要你守著那座城,而是地點不限只要能消化掉對方攻勢力度就行,很明顯你死也要守著瀋陽這個你也認為無法固守的據點就是一個錯誤
4.如果以薩爾滸之戰的時點來說後金還未得到蒙古的支持,所以後金要"攻打北京"也只能經遼西走廊從山海關進入

引用:
原帖由 十九八 於 2021-11-3 12:05 AM 發表

根本遼東伐金的問題係地形
殺上去只係炮灰
守好審陽城
再借葡萄牙海軍轟爆赫圖阿拉
最多比返茶葉佢
原本東北就唔係漢人地頭,而且勢力都向東/東南發展
清朝都唔比漢人移居/開放東北
朱重八甚至建都都係係南京

只係朱隸有能力亦有魄力打柒班北佬
變相遷都問題不大(天子守國門)
但土木堡之變後無重建野戰軍而改為搵睇場養古惑仔收靚
只要有一個靚坤出現就會有下一個,其中一個搞唔掂就變努爾哈赤

薩爾許就係搞唔掂個次,成個東北變左努爾哈赤地頭
去到呢點天子守國門(遷都北京)問題就出現,唯一根治方法係走佬南京

至於某位講戰略防禦......邊個估到靚坤無啦啦會搞公投(七大恨)
又點估到陳耀會第1個賣蔣天生? (仲要廿年前先幫朝鮮打走架仔)

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2021-11-3 06:55 PM 發表

實際上吾係明軍慢, 而係後金行軍極快, 明軍分散多路亦在7天內被殱,
照你這個做法亦, 後金更容易設伏
實際上係明軍主力杜松不按約期,亦不待馬林合兵,杜性急爭功,孤軍一路兵行險著招致大敗

假使杜松及馬林合兵,5萬幾明軍精銳配合火器隊/車營等攻守有序,擇機進退。勝負未可知。

後金更易設伏包5萬幾明軍餃子? 我怕餃子皮包唔住先行爆開。

引用:
原帖由 tim0511 於 2021-11-3 10:51 PM 發表

實際上係明軍主力杜松不按約期,亦不待馬林合兵,杜性急爭功,孤軍一路兵行險著招致大敗

假使杜松及馬林合兵,5萬幾明軍精銳配合火器隊/車營等攻守有序,擇機進退。勝負未可知。

唔好玩啦
勞爾哈赤打掃戰場見到大量火器未用已壞
萬曆唔臨朝
李成梁自肥已經影響左軍隊質素

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-11-3 09:42 PM 發表

原本東北就唔係漢人地頭,而且勢力都向東/東南發展
清朝都唔比漢人移居/開放東北
朱重八甚至建都都係係南京

只係朱隸有能力亦有魄力打柒班北佬
變相遷都問題不大(天子守國門)
但土木堡之變後無重建野戰軍而改為搵睇場養古惑仔收靚
只要有一個靚坤出現就會有下一個,其中一個搞唔掂就變努爾哈赤

薩爾許就係搞唔掂個次,成個東北變左努爾哈赤地頭
去到呢點天子守國門(遷都北京)問題就出現 ...
係分化培植
大明目標係打散做一盤散沙
本身唔係李成梁有意放任
佢攻其他部族已經比明軍滅左
係佢借葉赫部的王女悔婚黎作出戰理由
而李成梁有意培植佢為打手
本身統一建州前就會比滅

引用:
原帖由 十九八 於 2021-11-4 11:29 AM 發表

唔好玩啦
勞爾哈赤打掃戰場見到大量火器未用已壞
萬曆唔臨朝
李成梁自肥已經影響左軍隊質素
唔係唔好玩,係明軍唔好彩

第1帖影片都講左,撫順進軍時咁啱又遇著大雪導致火銃啞火。

引用:
原帖由 tim0511 於 2021-11-3 10:51 PM 發表

前文至今都係"假使",純屬個人吹水

"假使"杜松及馬林合兵,5萬幾明軍精銳配合車營/鹿角/火銃軍等,能擇機進退。牽制後金八旗主力於薩爾滸、界藩及鐵背山一帶並與之對峙。

而東路劉綎及南路李家軍作為偏師,角色正是配合杜松及馬林聯軍。趁著杜松及馬林軍牽制後金主力之際,直搗後金老巢赫圖阿拉(建州衛),理論上後金老巢防守薄弱,主力又被牽制於前線,以劉綎之勇悍,加之李家軍(唔打得都睇得)助攻。要合圍後金老巢相信又非艱難之事。

"假使"後金老巢受襲,只憑一路往的後金前線 軍心必定動搖,之後結果大把空間可以想像。

紙上談兵就係咁。無補充。

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2021-11-4 17:58 發表

1. 撫順近遼東, 寧錦在遼西, 你看清楚地圖才發炮
2. 明軍有葉赫部助陣, 葉赫是明末東亞甚至全世界最強騎騎射獵人
3. 沒有瀋陽就失去遼東, 遼東是農業區, 失去遼東的話, 遼西防線只能由關內補給,
這樣每年要花費500 萬, 所以你先要看清楚地圖
4. 當時科爾沁部已降後金, 察哈爾部風雨飄搖, 誰都看得出蒙古遲早要降後金
1,3:遼東已是前線基本上即使是農業區亦無法為部隊提供補給,因為農民會因為戰火變成難民離開當地;結果在遼東失去生產能力的情況下你最終還是只能依賴關內大後方的支援;順帶一提,薩爾滸之戰中明單是遼東軍餉就已經增加了三百萬兩且預計只夠支持十天的作戰,相比起只"年花五百萬兩"的寧錦防線真是貴到飛起來
2:葉赫的勢力在古勒山之戰後就被重創所以仍否是可觀的戰力已成了疑問
4.科爾沁要到1624年跟察哈爾不和才投奔後金陣營所以薩爾滸之戰的時點上後金不會有蒙古支援

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2021-11-4 06:04 PM 發表

其實你講的正是楊鎬要分兵的理由, 一是方便搜索後金軍戰場位置, 另外亦可以趁機往後金老巢執死雞,
至於你要杜松與馬林合兵, 這是天大笑話, 佢地咁深積怨, 未遇上努爾哈赤已自己打起上來
我對住你又要再重覆 : 我前言強調 明軍人數優勢本身已經不大,故個人認為分兵四路係過多,各路總兵自己又再分兵。過多的分兵被八旗有機可乘逐個撃破,最終導致戰事上的慘敗。事實就係咁。請勿故意混淆我立場。

原來總兵馬林與總兵杜松兩人有好深積怨 ?? 見面仲會大打出手

閣下呢個講法係好新穎,願聞其詳

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]