• 瀏覽: 2,486
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
北環線現時只去到錦上路,出市區就要轉乘西鐵線,但若果北環線延到荃灣站,日後大西北,北環線沿途可以直駁到荃灣線,方便出市區心臟地帶,包括葵涌,荔枝角,深水埗,旺角等。
而且未來北區,元朗區,屯門區,大埔區甚至深圳來港人仕,同時湧進屯馬線出市區,定必爆煲,所以在人流考慮上,也要開分枝分流到荃灣線。
這建議會交給北區,元朗區,荃灣區既議員,由佢地去討論。

熱賣及精選
世上無難事,只怕hea 造嘅官員,明未😂

聞説屯馬線西段已飽和,起定條平行鐵路都不為過
荃灣線直插錦上路站乃權宜之策

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-3 11:34 PM 發表

的確係,不過由天水圍站開始已經溜後,如果分流點要去到錦上路已經冇乜太大作用

屯門經青山公路出市區都幾多人反對
明日大愚既兜路又擔沙塞海
天水圍出市區嘅溜後,都幾難解決

簡單D
重新將屯馬線分拆
西鐵改同北環線合併
而且好似東鐵咁分落馬洲同羅湖線咁兩條線
係錦上路站分
一條入北環線 一條入屯門!!!!
咁咪會經荃灣西!

引用:
原帖由 擒高擒低靠腰力2 於 2021-10-3 10:59 PM 發表

北環線現時只去到錦上路,出市區就要轉乘西鐵線,但若果北環線延到荃灣站,日後大西北,北環線沿途可以直駁到荃灣線,方便出市區心臟地帶,包括葵涌,荔枝角,深水埗,旺角等。
而且未來北區,元朗區,屯門區,大埔區甚至深圳來港人仕,同時湧進屯馬線出市區,定必爆煲,所以在人流考慮上,也要開分枝分流到荃灣線。
這建議會交給北區,元朗區,荃灣區既議員,由佢地去討論。
大力支持,反正荃景圍苗圃可搬去第二度比北環線經過.長遠應加條線由荃灣去大圍真正連通東西

嗱,拋個波俾大家諗:整個港版環狀線,用屯馬線規格,詳情大家brainstorm吓,ok嘅先砌個proposal出嚟俾政府考慮

咁要睇吓邊度有發展空間比港鐵,邊個屋苑肯出錢出力比港鐵

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-10-4 02:29 PM 發表

咁要睇吓邊度有發展空間比港鐵,邊個屋苑肯出錢出力比港鐵
其實咁諗根本唔合理,有啲車站起咗好耐先喺上面加建上蓋物業,例如彩虹站,完完全全係100%賺盡,但又唔喺多個類似呢種賺錢嘅項目撥返少少錢去興建社區鐵路網絡
一個掌握住香港交通公共事業嘅公司係唔應該完完全全以私人企業嘅模式運作

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-4 03:11 PM 發表

其實咁諗根本唔合理,有啲車站起咗好耐先喺上面加建上蓋物業,例如彩虹站,完完全全係100%賺盡,但又唔喺多個類似呢種賺錢嘅項目撥返少少錢去興建社區鐵路網絡
一個掌握住香港交通公共事業嘅公司係唔應該完完全全以私人企業嘅模式運作
佢哋自己話

他強調港鐵並非地產商,其鐵路營運商角色不變,形容上蓋物業收入只是為了「養(鐵路)系統而儲子彈」,明言港鐵不想如英國倫敦地鐵的營辦商因缺錢經營,到頭來向政府「伸大手掌要錢」。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-4 02:15 PM 發表

嗱,拋個波俾大家諗:整個港版環狀線,用屯馬線規格,詳情大家brainstorm吓,ok嘅先砌個proposal出嚟俾政府考慮
我曾建議香港興建時速250公里的環狀大站高鐵

施政報告答左大家,北環線暫時只會東延至香園圍再屈返落打鼓嶺,坪輋,皇后山,粉嶺

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-10-8 06:38 PM 發表

我曾建議香港興建時速250公里的環狀大站高鐵
250kph?唔批

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-8 08:36 PM 發表

施政報告答左大家,北環線暫時只會東延至香園圍再屈返落打鼓嶺,坪輋,皇后山,粉嶺
暫時呢兩個字係最key

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-3 11:34 PM 發表

又想學屯馬線亂咁駁埋幾條鐵路?

絕對反對荃灣線同北環線合併,到時單程可能要個半鐘。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]