• 瀏覽: 2,840
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
澳門珠海通關又要暫停。

澳門有混合樣本初步呈陽性 珠澳通關安排暫緩執行

澳門的疫情協調中心表示,鏡湖醫院通報一個涉及10名人士的混合樣本,初步檢測結果呈陽性反應,衛生局正進行複檢,以確定是陽性個案抑或是因環境污染樣本所致,預料今天稍後有化驗結果。當局已經通知該10名人士,要求他們留在原地,會安排他們送院,進行獨立採樣和複檢,又指當局可能會因應結果,調整抗疫措施和社會活動。
教育及青年發展局隨即發出緊急消息,宣布暫停今日的復課安排,指社區存在一定風險,按衛生當局的意見,暫停復課安排直至另行通知。有學生出門上學校後突然得知暫停復課,指感到失落。
珠澳聯防聯控機制協商後,一致決定今天12時起的珠澳口岸新通關安排暫緩執行,待有關個案的最終檢測結果確定後,再公布通關安排。當局呼籲原本打算在今天中午通關的人士,暫緩前往離境口岸。

熱賣及精選
引用:
原帖由 catforyou 於 2021-10-4 11:14 AM 發表

澳門珠海通關又要暫停。

澳門有混合樣本初步呈陽性 珠澳通關安排暫緩執行

澳門的疫情協調中心表示,鏡湖醫院通報一個涉及10名人士的混合樣本,初步檢測結果呈陽性反應,衛生局正進行複檢,以確定是陽性個案抑或是因環境污染樣本所致,預料今天稍後有化驗結果。當局已經通知該10名人士,要求他們留在原地,會安排他們送院,進行獨立採樣和複檢,又指當局可能會因應結果,調整抗疫措施和社會活動。
教育及青年發展局隨即 ...
香港人在澳門打針係咪收250?

十人混合樣本🤔
唔怪之得澳門驗測可以咁快!

引用:
原帖由 巴士一筍盤 於 2021-10-4 12:02 PM 發表

十人混合樣本🤔
唔怪之得澳門驗測可以咁快!
短時間同時人多驗核,檢測做唔切,都會改成10合1驗同5合1驗,到邊個樣本陽性,先逐個分開驗,加快效率。

又要暫停, 珠海有好多外勞, 等緊通關過澳門打工。

總之一句 煩..燥....悶....

引用:
原帖由 kimtaksu 於 2021-10-5 01:26 AM 發表

真心一句
我就真係怕左班外勞

可能好似之前台灣咁,久守必失,跟住愈爆愈多單。。如果不幸講中澳門你都串香港得耐囉。。

引用:
原帖由 kimtaksu 於 2021-10-5 01:26 AM 發表

依家就係班外勞出事

澳門去珠海要隔離14日,如果從澳門去上海,使唔使隔離?

引用:
原帖由 catforyou 於 2021-10-6 05:59 PM 發表

澳門去珠海要隔離14日,如果從澳門去上海,使唔使隔離?
廣東省以外官方話暫時唔駛

引用:
原帖由 lydiacwl 於 2021-10-5 01:26 PM 發表

依家就係班外勞出事
冇可能,一定系澳門果個出事傳比大陸果兩個!!珠海系0確診

引用:
原帖由 airair08 於 2021-10-8 09:14 AM 發表

冇可能,一定系澳門果個出事傳比大陸果兩個!!珠海系0確診
珠海0確診,唔代表外勞無確診,你要知道佢地係澳門既身份係外勞

引用:
原帖由 lydiacwl 於 2021-10-8 09:45 AM 發表

珠海0確診,唔代表外勞無確診,你要知道佢地係澳門既身份係外勞
外咩勞,澳門都系中國既一部分,系咪想國安上門

引用:
原帖由 airair08 於 2021-10-8 11:30 AM 發表

外咩勞,澳門都系中國既一部分,系咪想國安上門
澳門係中國,就唔會有關閘口岸,橫琴口岸呢d口岸出現啦,咁佢地就唔會申請藍卡去澳門做野,亦都唔會要申請通行證去澳門玩啦,更何況澳門只23條,無國法,只有香港有國安法

主題標籤 #澳門 #珠海
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]