• 瀏覽: 8,571
  • 回覆: 71
本主題由 jiero 於 2021-10-7 10:26 AM 分割
今年2021年6月頸淋巴腫脹,去了睇政府門診,轉介瑪X耳鼻口科,抽針之後放現有鱗狀細胞癌,之後做埋PET -SCAN 暫時找不到癌細胞源頭,醫生建議做埋扁桃線切除,同時抽其他組織再化驗。覆診時都係未能找到源頭。9月去見腫瘤科醫生,醫生建議做化療電療,睇情況之後做唔做手術。問了醫生現在應該係第幾期,醫生話按頭頸癌情況是第4期。🙈
10 月頭覆診,同時準備入院做化療,醫生發現之前抽針時有5%EB病毒,要再抽血驗會否是鼻煙癌。

10月5 日,入院開始化療準備,今次化療要住院5-6日,全天候吊針
3 種化療藥……….

10月7-8日
已經在醫院打了2 天的化療,感覺沒有胃口吃東西,個人好累,想訓
今早醫生巡房說我的癌症指數去到4000以上,個人灰曬。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Zenkisk 於 2021-10-5 12:40 PM 發表

今年2021年6月頸淋巴腫脹,去了睇政府門診,轉介瑪X耳鼻口科,抽針之後放現有鱗狀細胞癌,之後做埋PET -SCAN 暫時找不到癌細胞源頭,醫生建議做埋扁桃線切除,同時抽其他組織再化驗。覆診時都係未能找到源頭。9月去見腫瘤科醫生,醫生建議做化療電療,睇情況之後做唔做手術。問了醫生現在應該係第幾期,醫生話按頭頸癌情況是第4期。🙈
10 月頭覆診,同時準備入院做化療,醫生發現之前抽針時有5%EB病毒 ...
你要好小心知道用咩化療藥,到時副作用係點,越了解清楚越好,免得有咩副作用搞到冇晒生活質素就慘了,而且化療冇話永遠包醫好,唔係唔會有人死啦~你唔好盡信西醫可以幫你包攪惦

引用:
原帖由 李子峰 於 2021-10-5 01:37 PM 發表

你要好小心知道用咩化療藥,到時副作用係點,越了解清楚越好,免得有咩副作用搞到冇晒生活質素就慘了,而且化療冇話永遠包醫好,唔係唔會有人死啦~你唔好盡信西醫可以幫你包攪惦
有咩係包醫好?

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-10-5 04:10 PM 發表

有咩係包醫好?
咁唔醫好過醫喇,免得醫完更加痛苦

引用:
原帖由 李子峰 於 2021-10-5 04:17 PM 發表

咁唔醫好過醫喇,免得醫完更加痛苦
你自己唔醫就算,唔好害人。

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-10-5 04:22 PM 發表

>>>>>有咩係包醫好?
你唔係話有咩係包醫好?咁唔包醫好咪想做白老鼠?

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-10-5 04:22 PM 發表

叫人做白老鼠先係害人

引用:
原帖由 Zenkisk 於 2021-10-5 12:40 PM 發表

今年2021年6月頸淋巴腫脹,去了睇政府門診,轉介瑪X耳鼻口科,抽針之後放現有鱗狀細胞癌,之後做埋PET -SCAN 暫時找不到癌細胞源頭,醫生建議做埋扁桃線切除,同時抽其他組織再化驗。覆診時都係未能找到源頭。9月去見腫瘤科醫生,醫生建議做化療電療,睇情況之後做唔做手術。問了醫生現在應該係第幾期,醫生話按頭頸癌情況是第4期。🙈
10 月頭覆診,同時準備入院做化療,醫生發現之前抽針時有5%EB病毒 ...
樓主加油💪
知唔知落咩藥?

引用:

化療同電療好辛苦ga....做果下未必感受到,但完事後的後遺症可以永久性,唔好以為好普通既事情

Docetaxel
Cisplatin
5FU
這3種,問過醫生主要副作用,脫髮,免疫力下降,神經麻痺

知道化療同電療都會好辛苦,但冇法啦,都要睇吓醫唔醫到,怕唔醫,癌細胞會經淋巴轉移到其他地方。

樓主加油
電化療是辛苦
但完成後又一條好漢💪

引用:
原帖由 李子峰 於 2021-10-5 06:38 PM 發表

化療同電療好辛苦ga....做果下未必感受到,但完事後的後遺症可以永久性,唔好以為好普通既事情
師兄好像有所經歷,可否分享呢?

引用:
原帖由 gojeu 於 2021-10-5 10:01 PM 發表

師兄好像有所經歷,可否分享呢?
其實化療同電療都唔可以剩係療癌細胞,一定連埋好細胞一齊殺晒,你死咁多好細胞一定個人會虛好多,好多野冇保證,但總有人要信醫生

引用:
原帖由 李子峰 於 2021-10-5 10:38 PM 發表

其實化療同電療都唔可以剩係療癌細胞,一定連埋好細胞一齊殺晒,你死咁多好細胞一定個人會虛好多,好多野冇保證,但總有人要信醫生
你講嘅理論其實都係街知巷聞,並不是你的經歷分享呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]