• 瀏覽: 7,021
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
唔知大家介唔介意,講講自己嘅炒車經歷, 正所謂經一事長一智,大家可以從中學習, 避免歷史重演。

熱賣及精選
引用:
原帖由 kman2046 於 2021-10-5 09:47 PM 發表

唔知大家介唔介意,講講自己嘅炒車經歷, 正所謂經一事長一智,大家可以從中學習, 避免歷史重演。
向前仆🥲🤥

引用:
原帖由 Angu 於 2021-10-6 02:15 PM 發表

向前仆🥲🤥
點樣向前仆*講清楚啲得唔得

星期日早上高速入直路, 有一個師兄好高速從後面,好貼身咁爬我頭,好彩我冇cut線,如果唔係就炒埋一碟。

小弟好耐以前岩岩踩RB, 未上lock果陣細炒過兩次:

第一次係吐公, 見前面有小妹妹慢踩, 咁諗住爬頭
果陣無乜安全意識, 諗住由左邊爬頭, 當時有2-3個車位
而家諗返都覺得on9, 好天真地以為實無事, 點知就係去到差唔多平排果陣
佢一野閘返埋左邊, 我就下意識扭左, 因為無上lock就棄左車
彎把炒到已收晒皮咁滯, 轉唔到波但都仲叫做剎到車返到屋企

第二次就係大圍近火車站附近, 本身踩緊單車徑, 有個位要上一上行人路
當時係夜晚, 轉上行人路果陣無太留意地面, 原來果個位唔係平, 係突高左少少
最後wheels同果個(博)位貼住, 就仆晒街炒左, 隻腳比大餅d齒一野界到爆晒缸

幸好係, 呢兩個低級錯誤都係未開始上lock果陣遇到
當係一個好好既教訓提醒自己

水廠街水記宿舍對出近轉灣位
年初掘完路回填位下沉約一吋
我用1.0胎
試過二次 hi 邊差一點訓底

有一次早上在單車徑踩rb, 迎面嚟緊一個玩滑板車的鬼仔, 我離遠見到佢望住我, 以為佢見到我應該唔會撞埋我度,於是就加速快啲過咗去, 去到佢面前相距約莫一呎,佢就咁轉過嚟我條線度 ,咁就炒埋一碟啦, 我應該冇撞親佢 ,但係我自己就側身飛咗落地下, 我足足休息咗兩個月先至好返 ,但係個鬼仔當時應該嚇親,相信佢以後都唔敢喺單車徑玩滑板車, 以後在單車徑見到啲小朋友,我都好小心,尤其是迎面嚟緊嗰啲真係好得人驚!😂

引用:
原帖由 k_yoyo2000 於 2021-10-6 04:42 PM 發表

小弟好耐以前岩岩踩RB, 未上lock果陣細炒過兩次:

第一次係吐公, 見前面有小妹妹慢踩, 咁諗住爬頭
果陣無乜安全意識, 諗住由左邊爬頭, 當時有2-3個車位
而家諗返都覺得on9, 好天真地以為實無事, 點知就係去到差唔多平排果陣
佢一野閘返埋左邊, 我就下意識扭左, 因為無上lock就棄左車
彎把炒到已收晒皮咁滯, 轉唔到波但都仲叫做剎到車返到屋企

第二次就係大圍近火車 ...
啲小朋友真係好難估計,千祈唔好用常理去推斷佢地。
踩夜晚最好都係踩返啲相熟嘅路面,如果唔係好容易中招。

少心D小朋友,間直係炸彈!踩踩下會突然飛出嚟!我為咗避佢我就炒車。

掛住望靚靚女跑手, 撞埋燈柱。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-10-7 02:09 PM 發表

掛住望靚靚女跑手, 撞埋燈柱。
誇張啲喎

引用:
原帖由 kman2046 於 7/10/2021 14:14 發表

誇張啲喎
just kidding. 要專注路面情況。

落斜,旁邊有人放狗,隻狗特然間越過欄杆跑出嚟,急停炒車,個狗主望一眼隻狗冇事就走咗!

引用:
原帖由 phmo 於 2021-10-7 02:45 PM 發表

落斜,旁邊有人放狗,隻狗特然間越過欄杆跑出嚟,急停炒車,個狗主望一眼隻狗冇事就走咗!
咁樣,專注意路面情況都冇用啦!😂

單車徑越係近住宅區,就越危險。😒

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]