• 瀏覽: 16,358
  • 回覆: 92
  • 追帖: 4
隻龜個箱根本轉唔到身,我幾年前曾經買過個大箱俾佢,我外母用左一陣就換返個細箱,話屋企無位。次次見到佢都覺得勁慘。以前係我舅仔細隻時開始養起,家陣基本上無人理,係外母每日喂佢同換水(暴力換水),唉。
我上網搵過話如果拿去放生其實等於殺生。究竟可以點做?
我問過佢地,如果正確放生方法,佢地會考慮,基本上佢地都唔想養

放生

一係你拎番去照顧住先?起碼可以俾個大啲環境佢先,而家咁樣好慘

見有人放龜,落公園行。。。

比你養

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-6 08:27 AM 發表

見有人放龜,落公園行。。。
千祈唔好攞去放生任何地方都唔好,包括公園如果唔想要嘅,你問喺魚街啲舖頭有冇人可以接手攞去轉買,送畀佢哋囉

唔知24兄有冇興趣接收呢?

引用:
原帖由 king-man 於 2021-10-6 10:08 AM 發表

千祈唔好攞去放生任何地方都唔好,包括公園如果唔想要嘅,你問喺魚街啲舖頭有冇人可以接手攞去轉買,送畀佢哋囉
我講得唔清楚,  å¥½å¤§éš»é¾œï¼Œ 好似寵物咁,    黃昏放佢落 遊樂場走動

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-6 10:25 AM 發表

我講得唔清楚,  å¥½å¤§éš»é¾œï¼Œ 好似寵物咁,    黃昏放佢落 遊樂場走動
咁就可以!

你可以去香港兩棲及爬蟲協會或佢地FB放POST, 會有愛龜人士領養

引用:
原帖由 2x4 於 2021-10-6 04:50 PM 發表

給段影片你 勸服你外母 找到一戶好人家 放養在環境優美的魚池中 隨非我死左😭 日日有我服侍他 起居飲食 🙏

龜龜的樂園 裡面有淺水區 可抓去曬太陽 肚餓可潛水追魚仔食 還可以偷走出魚池 但一定給狗狗找到 ✍️

提示:支持鍵盤翻頁左 右