• 瀏覽: 21,131
  • 回覆: 285
+97
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-10-6 03:04 PM 發表

已經公佈咗係起喺教大運動場,即係方便白石角住宅區,而非科學園,咁科學園巴士線睇嚟影響不大。

都易理解嘅,科學園頭到尾嘅東鐵路軌都貼住中大,大部份仲喺山邊,根本冇位起站,唔通真係求其喺地圖打個交叉就變到個站出嚟咩
我估個站頭尾係教大運動場至逸瓏灣,貪佢夠直又可以方便起上蓋車站,行去科學園應該設自動行人道天橋連接科學園

引用:
原帖由 ryumew 於 2021-10-6 06:20 PM 發表

我估個站頭尾係教大運動場至逸瓏灣,貪佢夠直又可以方便起上蓋車站,行去科學園應該設自動行人道天橋連接科學園
正常有得揀都係揀比較直嘅路段加建車站,事實上之前已經有預留位

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-6 02:12 PM 發表
打鼓嶺,皇后山,坪輋那些都係北環線做埋就算,去到粉嶺就停,而唔係起新鐵路由新界東北拉落去大埔和大圍

因為政府從來唔expect新界北和新界東北新市鎮出九龍港島返工,而係去海套區或深圳或前海返工,大家明未?

唔好諗住有新的鐵路由新界東和新界西出市區喇
我心諗,會否有大鵬灣計劃整新沙頭角站到皇后山接駁北環線,然後粉嶺深入大埔北直出大圍入新界西南

引用:
原帖由 ryumew 於 2021-10-6 06:22 PM 發表

我心諗,會否有大鵬灣計劃整新沙頭角站到皇后山接駁北環線,然後粉嶺深入大埔北直出大圍入新界西南
太長遠了包括白石角

又換位了 如果新人事又全部玩個晒

行政長官林鄭月娥表示,希望不要將她提出的東西與是否連任掛鈎,而是應該與她本人掛鈎,因為她喜歡不停做事,即使任期剩下數天,都會為香港爭取而工作。至於丈夫林兆波有否勸她不要連任,林鄭月娥說不回應。

林鄭月娥出席記者會時表示,任何大型建設都不能在一個5年任期完成,2007年特首的《施政報告》提出的十大基建,至今未完全落成。如果很多人不想做事,香港就裹足不前,不斷被人追趕上來。至於有無信心提出的東西會繼續完成,則視乎市民的支持度和下屆政府的魄力和決心,與「連任政綱」完全沒有關係。

被問到會否就決策局重組諮詢有興趣選特首的人士,林鄭月娥表示,歡迎有興趣提升管治效能和改變政策分布的人士討論,亦會主動找相關委員會和專業機構的持份者。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-6 03:19 PM 發表

不過咁嘅話其實起嚟無謂,唔好話科學園返工他士零受惠,就算白石角現有屋苑都唔就腳,中大亦方便唔到,變咗係雞肋

而且其實咁起對紓緩而家白石角科學園一帶嘅交通係零幫助,呢個除非重新擺位否則預好大機會最後無疾而終
對白石角現有屋苑幾方便下喎,如果我係居民直頭覺得係福音。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-10-6 06:53 PM 發表

對白石角現有屋苑幾方便下喎,如果我係居民直頭覺得係福音。
其實唔就腳有一段距離你最好去現場睇下

引用:
原帖由 rmp 於 2021-10-6 06:55 PM 發表

其實唔就腳有一段距離你最好去現場睇下
最遠咪朗濤、逸8囉。

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 10:37 AM 發表
最有可能偏向科學園果堆"創新科技國際甲級hub",因為可以駁條橋去配合馬料水,
白石角果堆私樓人少根本支持吾到一個站

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 04:25 PM 發表

這裏?
呢度起根本冇效益

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-10-6 02:57 PM 發表
今次既新界北都會區係咪傳說中的CBD3取代明日大嶼
起白石角站會唔會取消大學站?唔取消不如唔好起
羅湖站和上水站中間加站,未必夠客
北環線唔再去落馬洲?
流浮山起輕軌,不如整中型巴士
有咩取代唔取代,明日大嶼係另一個規劃

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-10-6 07:07 PM 發表

呢度起根本冇效益
用番標準答案😆
為未來建設噶

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-10-6 06:58 PM 發表

最遠咪朗濤、逸8囉。
要知道落實位置至得,如果起響科學園附近根本呢D都要躝好遠

引用:
原帖由 rmp 於 2021-10-6 05:50 PM 發表

班場重置

林鄭月娥說,白石角作為旗艦基建,需要改善公共交通,東鐵大學站以北將新加設一個車站。她說,附近一片土地原本是教育大學的運動場,教大將交回土地,並由政府協助重置有關設施。她說,港鐵加建車站後,可以興建公營房屋,有商場及停車場

預你揸私家車去搭鐵
新聞話只係初步暫定

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-10-6 07:06 PM 發表

最有可能偏向科學園果堆"創新科技國際甲級hub",因為可以駁條橋去配合馬料水,
白石角果堆私樓人少根本支持吾到一個站
唔會了

特首:可以興建公營房屋,有商場及停車場

現有設施全部唔就腳

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 06:22 PM 發表

正常有得揀都係揀比較直嘅路段加建車站,事實上之前已經有預留位
咁即係政府吹佢邊你哋就擺去邊啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]