• 瀏覽: 21,129
  • 回覆: 95
+97
如果個站真係只係響白石角堆屋苑對面,起碼有一半返科學園嘅人唔受惠,咪又繼續迫272K甚至272S

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 10:37 AM 發表
咁至少科學園一二期班返工客唔會用,行成十幾廿分鐘不如坐返272K好過

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 10:51 AM 發表

唔通整兩個分站咩
有時有啲嘢唔可以完全照顧晒
但就係咁係justify唔到個客流量,最好就係將你所mark嘅位置向右移約150米,咁就顧得晒兩邊嘅客

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 11:02 AM 發表

冇錯,如果當初白石角發展用地同科學園係兩邊夾住東鐵路軌,咁兩者橫跨就只會得1公里,兩區都會包晒喺鐵路站覆蓋範圍內
問題係,另一邊係中大嘅地,其實有無同中大傾過呢?

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 11:08 AM 發表

其實都唔會,因為整個橫跨幅度有1.9公里,而鐵路嘅覆蓋面係車站500米範圍內,就算腳力好少少都係800米範圍內,點都會有啲鐵路盲點
而且鐵路站會比較優先照顧住宅用地,所以我覺得個車站反而係會挨近白石角嗰邊而唔係科學園嗰邊
你試吓由科學園第一期行過去海日灣2出面睇吓就知咩問題,咁樣話要挨近甚至完全係響白石角屋苑嗰邊係肯定有問題,鐵路站照顧住宅多啲唔係好好嘅理由,變咗成個科學園一帶路面交通係無改善到,反而仲惡化咗

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 11:11 AM 發表
當初填海造地以為是發展High Tech
點知又有地產項目😁

馬料水站重建拉直,已失先機🤷‍♂️
所以如果最後真係咁樣起法,唔好俾我批中,之後河套區創科園起好,啲公司會全部搬晒過去,咁有無公司仲肯進駐科學園就自己諗

引用:
原帖由 chicky 於 2021-10-6 12:58 PM 發表

咪住先,白石角起站呢個話題好熟悉喎

你唔係話過政府反對既咩?你仲有晒理據支持政府唔起嗰喎,仲話你唔係雙重標準,咁而家係邊一個雙重標準先?而家做乜唔企出來講反對起白石角站?係咪牆頭草啊?
睇埋林鄭講法後,真係反對呢個站啦,響教大場旁邊起,根本就大家都無so,話之你未來有幾多人住,至少科學園啲公司可以準備搬入河套區,真係要咁設站就等班人自己玩飽佢

引用:
原帖由 80X 於 2021-10-6 01:14 PM 發表

虎地坳站
沙嶺站

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-10-6 01:22 PM 發表

冇錯

根本要每小時36班 (100秒一班)先掂
等新東鐵算啦,無可能36tph

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-6 02:12 PM 發表
打鼓嶺,皇后山,坪輋那些都係北環線做埋就算,去到粉嶺就停,而唔係起新鐵路由新界東北拉落去大埔和大圍

因為政府從來唔expect新界北和新界東北新市鎮出九龍港島返工,而係去海套區或深圳或前海返工,大家明未?

唔好諗住有新的鐵路由新界東和新界西出市區喇
可能跟住下一年施政報告或者新鐵路發展策略又會推翻你呢個講法,即係會再度出市區,而家明顯未諗掂點出市區先啫

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2021-10-6 03:04 PM 發表

已經公佈咗係起喺教大運動場,即係方便白石角住宅區,而非科學園,咁科學園巴士線睇嚟影響不大。

都易理解嘅,科學園頭到尾嘅東鐵路軌都貼住中大,大部份仲喺山邊,根本冇位起站,唔通真係求其喺地圖打個交叉就變到個站出嚟咩
不過咁嘅話其實起嚟無謂,唔好話科學園返工他士零受惠,就算白石角現有屋苑都唔就腳,中大亦方便唔到,變咗係雞肋

而且其實咁起對紓緩而家白石角科學園一帶嘅交通係零幫助,呢個除非重新擺位否則預好大機會最後無疾而終

引用:
原帖由 yankeelam 於 2021-10-6 03:55 PM 發表
林鄭仲話馬料水填海,咁係未可以拉直東鐵大學站。
如果要加白石角站,最好就順手
1. 拉直大學站
2. 東鐵加到 10卡

咁就可以減低加站的影響(多左客,同埋停多個站會慢左)
馬料水填海好難引埋東鐵過去填海區,而且到時又話攪到中大師生返去遠咗,基本上no way

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 04:05 PM 發表

拉出吐露港西側行係斧底抽身方法🤫
不過以白石角站而家set嘅位置嚟睇就聽攬炒

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 04:16 PM 發表

預計在吐露港公路頂加站或原有鐵路線加月台/站呢

而家話響教大運動場對出嗰個位加喎

不過咁講,都係研究階段,我睇最後都發覺中伏(好似東九龍線咁)

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 04:25 PM 發表

這裏?
正是

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]