• 瀏覽: 20,589
  • 回覆: 285
港鐵東鐵線將建新車站。消息人士透露,即將公布的新一份施政報告將建議,在大埔白石角興建東鐵線車站,以緩解區內交通塞車問題,亦有助科學園發展。市場人士估計,白石角興建鐵路站,區內樓價會隨之上升。

隨著大埔白石角近年有多個新樓盤入伙,區內人口迅速增長,加上鄰近的科學園兩幢新大樓啟用,以致區內交通擠塞問題日趨嚴峻。據消息指,施政報告將公布在白石角增設港鐵站的建議,除了有助紓緩區內交通,亦有利科學園發展,符合本港推動創科業產的大方向。

政府曾研究加站 當年指未夠運輸需求量

白石角新發展區位於沙田與大埔之間,2012年起發展成住宅區,政府早年制訂《鐵路發展策略二〇一四》時,曾委託工程顧問就白石角站及科學園進行評估,但結論認為未有足夠的運輸需求量去支持興建一個新港鐵站,白石角站因而沒有納入鐵路發展的策略。但近年隨著天賦海灣、 逸瓏灣、 海日灣及朗濤等相繼落成及入伙,區內交通有不勝負荷之勢,民建聯早前向政府建議在大學站及大埔站之間增設白石角站。

據報指,現時在白石角、大埔滘、科學園一帶工作及生活的人數近7萬,由於未有鐵路站,多乘巴士或小巴往還大學站轉鐵路,上下班繁忙時段造成區內塞車問題。

施政報告|消息︰東鐵白石角建站 解塞車、扶科學園 樓盤料升值|香港01|政情 (hk01.com)

熱賣及精選
區內交通不勝負荷🙀

嫌東鐵未夠爆?

KMB 900大鑊了

如果個站真係只係響白石角堆屋苑對面,起碼有一半返科學園嘅人唔受惠,咪又繼續迫272K甚至272S

我支持加白石角站, 如果東鐵增設本地快車。

整個白石角住宅地同科學園用地大概橫跨1.9公里,我諗佢會盡量擺喺呢個位置

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 10:37 AM 發表

咁至少科學園一二期班返工客唔會用,行成十幾廿分鐘不如坐返272K好過

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-6 10:47 AM 發表

咁至少科學園一二期班返工客唔會用,行成十幾廿分鐘不如坐返272K好過
唔通整兩個分站咩
有時有啲嘢唔可以完全照顧晒

線性發展嘅壞處😇

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-6 10:57 AM 發表

線性發展嘅壞處😇
冇錯,如果當初白石角發展用地同科學園係兩邊夾住東鐵路軌,咁兩者橫跨就只會得1公里,兩區都會包晒喺鐵路站覆蓋範圍內

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 10:51 AM 發表

唔通整兩個分站咩
有時有啲嘢唔可以完全照顧晒
但就係咁係justify唔到個客流量,最好就係將你所mark嘅位置向右移約150米,咁就顧得晒兩邊嘅客

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 11:02 AM 發表

冇錯,如果當初白石角發展用地同科學園係兩邊夾住東鐵路軌,咁兩者橫跨就只會得1公里,兩區都會包晒喺鐵路站覆蓋範圍內
問題係,另一邊係中大嘅地,其實有無同中大傾過呢?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-6 11:05 AM 發表

但就係咁係justify唔到個客流量,最好就係將你所mark嘅位置向右移約150米,咁就顧得晒兩邊嘅客
其實都唔會,因為整個橫跨幅度有1.9公里,而鐵路嘅覆蓋面係車站500米範圍內,就算腳力好少少都係800米範圍內,點都會有啲鐵路盲點
而且鐵路站會比較優先照顧住宅用地,所以我覺得個車站反而係會挨近白石角嗰邊而唔係科學園嗰邊

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-6 11:05 AM 發表

問題係,另一邊係中大嘅地,其實有無同中大傾過呢?
咁呢個只係FF情況姐,所以呢個世界冇如果

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-6 11:08 AM 發表

其實都唔會,因為整個橫跨幅度有1.9公里,而鐵路嘅覆蓋面係車站500米範圍內,就算腳力好少少都係800米範圍內,點都會有啲鐵路盲點
而且鐵路站會比較優先照顧住宅用地,所以我覺得個車站反而係會挨近白石角嗰邊而唔係科學園嗰邊
你試吓由科學園第一期行過去海日灣2出面睇吓就知咩問題,咁樣話要挨近甚至完全係響白石角屋苑嗰邊係肯定有問題,鐵路站照顧住宅多啲唔係好好嘅理由,變咗成個科學園一帶路面交通係無改善到,反而仲惡化咗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]