• 瀏覽: 13,098
  • 回覆: 130
+5
歡迎任何人發表有關F1直接或間接的話題. 為免影響討論閱讀, 請勿將外來文章全篇照抄, 總之就係唔好攪到人睇唔到留言, 請要有公得心. 有需要可貼link或只節錄想討論的內容已足夠.  

另因過往事件, 請留意幾點:
1. 比賽只得一個, 所以此討論區係公家的, 大家冇大冇細. 請勿發言壓制別人講野, 同樣亦唔好唔夠人拗就話人唔比你講, 有point就同人砌過吧
2. 禁止版友間互相攻擊, 引起罵戰等行為. 持不同意見者, 保持你有你講我有我講心態就好了.
3. 請勿發表對車手, 車隊甚至版友人身攻擊言論, 尤其涉及人種等敏感用辭.
4. 禁止政治相關話題討論, 請勿使用敏感或冒犯性字眼. 欲討論有關話題請移玉步往相關討論版.

期待!

我睇天氣預測周末會有機會落雨, 唔知會唔會又好似上季咁變o左溜冰場

水戰好睇啊!

丹尼爾照講680 😂

Carlos Saniz 架車要換engine, 今場會由最尾位置起步.

ps: 今場大細牛都會有特別版拉花去向honda致敬. RB會變o左白色車, AT就會有"ありがとう"(日文thank you)在rear wing.

引用:
原帖由 AOZ 於 2021-10-7 10:33 AM 發表
Carlos Saniz 架車要換engine, 今場會由最尾位置起步.

ps: 今場大細牛都會有特別版拉花去向honda致敬. RB會變o左白色車, AT就會有"ありがとう"(日文thank you)在rear wing.
有興趣知如果有架車要換engine,咁點排?
ps: 今場大細牛都會有特別版拉花. 好彩今年用特別版拉花冇之前咁邪

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-10-7 11:19 AM 發表

ps: 今場大細牛都會有特別版拉花. 好彩今年用特別版拉花冇之前咁邪
一個engine (或是power unit) 有6個部份, 超過可使用的數量每換一part就罰5格. 如果全部換晒就要排最尾.
咁如果多過一個車手換engine又點排 (好似上一場咁), 無記錯就係計qualify時做出的時間, 越快越前咁. 但如果有2架車連Qaulify都無參與, 直接換engine, 我就都唔知點排了.

引用:
原帖由 AOZ 於 2021-10-7 11:58 AM 發表

一個engine (或是power unit) 有6個部份, 超過可使用的數量每換一part就罰5格. 如果全部換晒就要排最尾.
咁如果多過一個車手換engine又點排 (好似上一場咁), 無記錯就係計qualify時做出的時間, 越快越前咁. 但如果有2架車連Qaulify都無參與, 直接換engine, 我就都唔知點排了.
多謝解答。如果係咁平治會唔會已經預備新的engine (或是power unit) 比咸Sir睇吓邊站有人換又一齊換搏前一排起步

引用:
原帖由 AOZ 於 2021-10-7 11:58 AM 發表

如果兩個都無跑Q就睇下邊個申報換先,早換排先。
但而家條例話無跑過Q唔可以出正賽(Fia可以批准特例,如上場max)。

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2021-10-7 12:17 PM 發表

如果兩個都無跑Q就睇下邊個申報換先,早換排先。
但而家條例話無跑過Q唔可以出正賽(Fia可以批准特例,如上場max)。
應該係指107% rule? 即係如果Q時間比第一名慢7%就有機會無得落場. 但印象中FIA好少/未用過. 因問心得20架車,少o左架都無咁好睇. 我都估上場max/ RB問過fia OK先至唔再跑圈.

有冇人覺得今場red bull架車有少少似白車

附件

下載.jpeg-4.jpg(16.75 KB)

red-bull-honda-livery_cec5a7870ed110198cefa527308d9a45.jpg(197.15 KB)

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-10-7 11:19 發表

萬寶路

fashion既野,我真係識條鐵

附件

001hhVw5ly1gv6wzlobj4j611x1kwk0u02.jpg(38.91 KB)

引用:
原帖由 戇戇九九 於 2021-10-7 03:50 PM 發表
有冇人覺得今場red bull架車有少少似白車
咁樣睇又幾靚喎!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]