• 瀏覽: 19,823
  • 回覆: 214
  • 追帖: 12
講吓自己背景先,今年42歲,大學畢業,畢業頭10年做programmer,最後人工連雙糧約32K, 後來去咗做旅遊業,打自己工,收入唔穩定,最高可以60K一個月,最低得5K一個月,但勝在自由,鍾意可以勤力啲,搵多少少,唔鍾意可以成日匿喺屋企hea。

2020年頭開始冇得做,抖咗半年,之後做吓散工,2020年9月考咗個保安牌,十月開始做,最初大約14至15K (12個鐘), 之後搵到份18K,但係做12個鐘,而家對19K做九個鐘,另加一份餐廳part time,勤力返都有7K左右,不過冇曬私人時間。

而家想諗吓將來,有幾個選擇:
1. 繼續而家嘅工作,月入約25K,繼續做估計最多40K,但冇保證,可能做十幾20年都唔過30K (連Part time)。

2. 繼續做而家工作,直到疫情好轉,做返旅遊業,但估計到時環景唔會有以前咁風光,平均可能都係20至25K。

3. 做返programmer,但可能跟唔上最新嘅科技,冇人請。如果有人請,做返10年8年人工可能過40K。

4. 重新發展新嘅行業,由低做起 (請畀啲意見有乜行業可以做同發展性大)。

做保安都有 19K 咩. 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-10-6 09:19 PM 發表

做保安都有 19K 咩. 
有,但保安嚟講算高人工,所以要求高,會辛苦啲,一日返9個鐘,除食飯外,可能要企足8個鐘

引用:
原帖由 夏天野生的羊羊 於 2021-10-6 09:25 PM 發表

有,但保安嚟講算高人工,所以要求高,會辛苦啲,一日返9個鐘,除食飯外,可能要企足8個鐘
我都就黎 40 , 做左 10幾年小生意, 開始無得做.

心力交碎, 唔知有咩可以摶殺, 又無咁的精力.

好似都係只有保安呢條路行.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-10-6 09:36 PM 發表

我都就黎 40 , 做左 10幾年小生意, 開始無得做.

心力交碎, 唔知有咩可以摶殺, 又無咁的精力.

好似都係只有保安呢條路行.
做保安餓你唔死,但永世冇發圍

引用:
原帖由 夏天野生的羊羊 於 2021-10-6 09:38 PM 發表

做保安餓你唔死,但永世冇發圍
發圍既野, 除左努力, 仲要講天時地利.

人到中年, 真係無咁多精力了, 可能會累壞身體添.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-10-6 09:39 PM 發表

發圍既野, 除左努力, 仲要講天時地利.

人到中年, 真係無咁多精力了, 可能會累壞身體添.
精力係少咗,但如果搵到一行有發展嘅,慢慢嚟,做到退休都應該有40至50K掛

引用:
原帖由 夏天野生的羊羊 於 2021-10-6 09:41 PM 發表

精力係少咗,但如果搵到一行有發展嘅,慢慢嚟,做到退休都應該有40至50K掛
呢D時勢,   真係諗唔到做邊行.

做飲食都唔係人人可以做起.

終於明白咩叫中年危機.

各種壓力, 令到我好累.    經濟, 建康, 子女, 婚因, 老人.

有IT底學雲端技術好過

畢業頭十年做programmer,人工應該唔錯架喎,點解你甘低人工?你似乎冇乜負擔,冇乜顧慮。你單身吧?

引用:
原帖由 夏天野生的羊羊 於 2021-10-6 09:03 PM 發表

講吓自己背景先,今年42歲,大學畢業,畢業頭10年做programmer,最後人工連雙糧約32K, 後來去咗做旅遊業,打自己工,收入唔穩定,最高可以60K一個月,最低得5K一個月,但勝在自由,鍾意可以勤力啲,搵多少少,唔鍾意可以成日匿喺屋企hea。

2020年頭開始冇得做,抖咗半年,之後做吓散工,2020年9月考咗個保安牌,十月開始做,最初大約14至15K (12個鐘), 之後搵到份18K,但係 ...
Programmer of course
IT pays the highest

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-10-6 09:50 PM 發表

終於明白咩叫中年危機.

各種壓力, 令到我好累.    經濟, 建康, 子女, 婚因, 老人.
我仲未結婚,冇子女,所以冇你咁大壓力

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2021-10-6 10:04 PM 發表

畢業頭十年做programmer,人工應該唔錯架喎,點解你甘低人工?你似乎冇乜負擔,冇乜顧慮。你單身吧?
你指頭十年32K算低嗎?可能我能力唔夠人好,或者際遇唔好啦,但我覺得都滿足

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2021-10-6 10:10 PM 發表

Programmer of course
IT pays the highest
但大家知唔知冇做差唔多十年,仲有冇人肯請呢?會否要由低做起?定係Junior又覺得唔適合,Senior又覺得你跟唔上呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]