• 瀏覽: 7,403
  • 回覆: 41
  • 追帖: 4

最近大廈可能會安裝叉電, 邊一個好d

精選汽車
因為將來想買tesla

咪睇返架車個電池係咩型號囉

哦, 未買就等氫動力車啦, 真正環保, 潔淨能源。

model y ?

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-7 07:58 AM 發表

除咗內地,邊度有得充氫?

電車電池容量大約70至80kwh
同油車一樣唔會行到無油先入,所以自己再扣減20%
1kwh等於1度電,香港1度電電費大約$1.2
自己計

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-7 07:58 AM 發表

用得電車點會環保首選!
牌費同電費平先係首選

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-10-7 07:58 發表

氫動力得23%效率,仲衰過油車喎!

為何要畀外判公司賺錢?大虔是你們自己,應該安裝32A電位,用者自付

大家相同32A , 一個計每度電, 一個計每小時。 以32A and model Y 60kwh 計, cornerstone 可以充5次, smart charge 只可以4.3 次!

你可以睇自己情況, 少揸車咪揀cornerstone, 日日揸車就揀無上限smart charge.

引用:
原帖由 前來Cute馬 於 2021-10-7 12:37 AM 發表

最近大廈可能會安裝叉電, 邊一個好d
85kwh=85度
32A= 7.7 度/ 小時
assume 1度電走6公里

300度電=1800公里
30小時=7.7 x 6 x30=1386公里

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-10-7 03:30 PM 發表

電車電池容量大約70至80kwh
同油車一樣唔會行到無油先入,所以自己再扣減20%
1kwh等於1度電,香港1度電電費大約$1.2
自己計
長知識

我冇電車,但一直都以為,搵人裝咗充電裝置之後,自己交電費,好似屋企用電器咁添,原來中間要俾人賺

引用:
原帖由 door_jam 於 2021-10-9 12:29 PM 發表

我冇電車,但一直都以為,搵人裝咗充電裝置之後,自己交電費,好似屋企用電器咁添,原來中間要俾人賺
你理解是對的。 我有一個辦公室電箱自己裝, 就自己交電費

主題標籤 #tesla
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]