• 瀏覽: 2,252
  • 回覆: 8
請問有冇過來人分享下。
如果因為肺癌導致肺積水(抽出黎係血紅色),係咪多數已經未期?一般之後壽命仲有幾耐?
我媽媽81歲,除左肺積水暫時冇其他問題。但未抽前,身體質素跌得好快,行兩步就喘,心跳快,血壓高,抽完兩日,情況改善好多。

熱賣及精選
引用:
原帖由 不再輸錢 於 2021-10-8 01:07 AM 發表

請問有冇過來人分享下。
如果因為肺癌導致肺積水(抽出黎係血紅色),係咪多數已經未期?一般之後壽命仲有幾耐?
我媽媽81歲,除左肺積水暫時冇其他問題。但未抽前,身體質素跌得好快,行兩步就喘,心跳快,血壓高,抽完兩日,情況改善好多。
如果影響唔到呼吸,癌症冇嚴重影響器官,可以一直帶癌生存落去,有時又唔好睇到D癌症咁邪惡,冇危及生命咪一日過得一日,可能活好長命都未定

引用:
原帖由 不再輸錢 於 2021-10-8 01:07 AM 發表

請問有冇過來人分享下。
現在點情況?

盡力而為吧

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-10-29 11:33 AM 發表

現在點情況?
媽媽出左院後,情況都ok, 比抽水之前好好多。但兩星期後覆診,再積水嘅速度都幾快,2星期又多返1千幾cc, 所以今星期再入醫院抽走嘅水後,再做粘合肺膜,希望效果好,唔使再入去。如果順利,過多排,就會轉向中醫求診,希望往控制嘅方向走,可以幾耐就幾耐,開心行埋剩下日子。

點解你唔問e生?走來香討開post 以為香討的人叻過e生?

引用:
原帖由 不再輸錢 於 2021-10-30 01:28 AM 發表

媽媽出左院後,情況都ok, 比抽水之前好好多。但兩星期後覆診,再積水嘅速度都幾快,2星期又多返1千幾cc, 所以今星期再入醫院抽走嘅水後,再做粘合肺膜,希望效果好,唔使再入去。如果順利,過多排,就會轉向中醫求診,希望往控制嘅方向走,可以幾耐就幾耐,開心行埋剩下日子。
辛苦了,多點陪伴媽媽。

引用:
原帖由 不再輸錢 於 2021-10-30 01:28 AM 發表

咁宜家物色定中醫先, 一到適當時候可以即刻去約

引用:

好多人質疑中醫既作用,盲目相信西醫,西醫一樣醫唔好好多人,證明西醫的治療唔太可靠,如果係咁不如比自己多一條路,唔係更好咩?

主題標籤 #血壓
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]