• 瀏覽: 1,766
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
施政報告新界北都會區計劃住250萬人,但北環線東延的南向段由香園圍至粉嶺安樂村而不連接市區, 祗依賴東鐵接駁, 而東鐵又增加羅湖南及白石角站, 勢必超負荷

熱賣及精選
咪連接左去深圳,海套區和前海呢幾大市區law

跟本宜家西鐵和東鐵返工時間的載客量偏低,西鐵線早繁往屯門方向/黃昏繁忙時間往紅磡方向,東鐵線早繁往上水方向及黃昏繁忙時間往紅磡都仍有剩餘剩載力,暫時未有需要再起新的鐵路線由九龍出新界北市區和深圳市區

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-8 09:27 AM 發表

跟本宜家西鐵和東鐵返工時間的載客量偏低,西鐵線早繁往屯門方向/黃昏繁忙時間往紅磡方向,東鐵線早繁往上水方向及黃昏繁忙時間往紅磡都仍有剩餘剩載力,暫時未有需要再起新的鐵路線由九龍出新界北市區和深圳市區
但係東鐵早繁往紅磡及晚繁往上水已迫爆,現時若是九卡車,早繁粉嶺常要等下一班車,作為港人,市區梗係指港島九龍啦

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-8 09:27 AM 發表

唔係掛, 東鐵早上北向南好full喎, 你就講相反方向有剩餘. 你做政府工的? 政府工最適合你. 現時北區加大埔區都係七十萬人左右, 加九十萬單位即係當加二百萬人. 東鐵點會夠

我反而覺得香園圍/坪輋東延到沙頭角最好,順便封開沙頭角墟(然而沙頭角設雙線總站,落皇后山接和合石出市區)

引用:
原帖由 ryumew 於 2021-10-9 12:17 PM 發表

我反而覺得香園圍/坪輋東延到沙頭角最好,順便封開沙頭角墟(然而沙頭角設雙線總站,落皇后山接和合石出市區)
唔似再東延至沙頭角吧,除非深圳東部可以發大嚟攪再裝多啲人

引用:
原帖由 ryumew 於 2021-10-9 12:17 PM 發表

連接九龍市區係有必要的,否則南向至安樂村變成盲腸線,現時規劃的新界北新市鎮冇包括沙頭角,延至該處機會唔大

引用:
原帖由 沙漠清涼的表哥 於 2021-10-10 09:14 PM 發表

連接九龍市區係有必要的,否則南向至安樂村變成盲腸線,現時規劃的新界北新市鎮冇包括沙頭角,延至該處機會唔大
過安樂村後可接粉嶺南出市區

引用:
原帖由 沙漠清涼的表哥 於 2021-10-10 21:16 發表

過安樂村後可接粉嶺南出市區
贊成應該喺安樂村同錦上路兩端都預留位繼續伸延落市區。新加坡地鐵南北線已經有版睇啦: https://en.wikipedia.org/wiki/North_South_MRT_line#Route

問題就係屯馬線為東鐵線分佐幾多流呢?

有咩好討論啫,講足30年都未起!!
又要評估夠客先起,垃圾政策!
一味煲大啲單位落成數字!!
發展好道路網絡先起樓啦!!
路通財就通,垃圾正苦目光狹窄,就係唔L明!!

薪高糧準
福利、津貼.....高

一早已經躺平🤫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]