• 瀏覽: 10,603
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
今日落大雨,東鐵線有9架九卡車壞左
最近呢兩個月九卡車比例係大幅增加
遲D開返關仲得了?

當年政府唔鍾意成班九鐵高層反主席枱就收晒佢地皮
比地下鐵路出身既人用地鐵思維去營運東鐵
荒謬既事就陸續發生
例如拆波口,龜速行車去減噪音
統一關門提示聲亦都係夾硬黎, 應該跟九鐵長嘟
宜家D九卡車用地鐵spec, 職員清客冇得逐卡關門
對一架中間夾左卡頭等既車黎講簡直係笑話

不如佢地做唔掂就唔好做
高層表現差劣既後果
點解要由前線職員同乘客去承擔?

熱賣及精選
東鐵唔比港鐵經營,唔通又要比翻九鐵?

引用:
原帖由 咖喱人 於 2021-10-8 23:58 發表

東鐵唔比港鐵經營,唔通又要比翻九鐵?
當初根本無需合併,搞聯網收費一樣可以做到同樣效果

天下白鴿一檥白😎

可能講緊邀請日本人 或者 美國人 來香港營運鐵路

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-10-9 09:29 AM 發表

可能講緊邀請日本人 或者 美國人 來香港營運鐵路
東鐵話晒都係九廣鐵路嘅一部分,係都可能廣州地鐵、珠三角城際或者甚至廣州鐵路局同港資合組公司營運較合理吧,而且日本係咪有興趣參與,唔知,美國?你記唔記得港鐵之前有任CEO係美國嚟,結果攪到一頭煙,仲搵美國人嚟做?咪啦真係

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-10-8 11:38 PM 發表

遲D開返關仲得了?

荒謬既事就陸續發生

不如佢 ...
地鐵思維呢四個大字點出咗根本問題所在,唔係條條線都適合用地鐵思維去經營,特別係國鐵/類國鐵/近郊級別,真係唔好諗住話“唓,JR都係咁啦”,真係除咗山手線外睇唔出邊條係用地鐵思維嚟做

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-10-8 11:38 PM 發表

遲D開返關仲得了?

荒謬既事就陸續發生

不如佢 ...
純粹係韓車質素唔好啫

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-9 10:51 AM 發表

純粹係韓車質素唔好啫
我上個月尾坐過一次韓車頭等由紅磡走咗轉入大埔墟,唔可以話好但又唔算差,加速時推背感都ok,加埋之前有次放工由大學站企出去沙田站,整體環境算可以接受嘅

打風(昨天只是3號)就壞9列泡菜車又真係接受唔到。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-9 09:40 AM 發表

東鐵話晒都係九廣鐵路嘅一部分,係都可能廣州地鐵、珠三角城際或者甚至廣州鐵路局同港資合組公司營運較合理吧,而且日本係咪有興趣參與,唔知,美國?你記唔記得港鐵之前有任CEO係美國嚟,結果攪到一頭煙,仲搵美國人嚟做?咪啦真係
只是講下,不代表本人立場, 不過香港人好多的立場都好似我講的錦

不過其實呢堆R train究竟點死法?
出甚麼問題
死9列真系好誇張

另外之前關於R train我記得是"好評如潮"
例如轉向架不震好平穩
隔音非常好,同K train一樣 一貫韓國水準
比K train更好,冷氣噪音小好多,所以非常安靜
而且沒有新車的臭味,比長春1900好好多
又無銹跡

不過真系之前搭東鐵線聽到有其他乘客同同行的人講呢D9卡車都是中國製列車
話為了討好中國買中國製9卡列車,導致東鐵線減卡運力減少,害香港人
而且講呢句的人是個上年紀的中年男人
今次壞9卡列車 相信都會有好多人講系壞 中國製列車

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-10-9 11:58 AM 發表

只是講下,不代表本人立場, 不過香港人好多的立場都好似我講的錦

不過其實呢堆R train究竟點死法?
出甚麼問題
死9列真系好誇張

另外之前關於R train我記得是"好評如潮"
例如轉向架不震好平穩
隔音非常好,同K train一樣 一貫韓國水準
比K train更好,冷氣噪音小好多,所以非常安靜
而且沒有新車的臭味,比長春1900好好多
又無銹跡

不過 ...
班人有好多嘢都未諗清楚,特別係引入外資經營國鐵或涉及國鐵範圍嘅地方路線都未清楚究竟會唔會撞板

R train死九列我都想知咩事,但坐落又唔係咁曳咋喎

有時啲嘢,唔該啲人做多啲功課先啦

不過唸緊今次死9列R train,會不會搞到MLR又要推遲退役....(其實有無可能)

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-10-9 12:13 PM 發表

不過唸緊今次死9列R train,會不會搞到MLR又要推遲退役....(其實有無可能)
冇可能,否則東鐵過海段有排唔使通車

引用:

遲D開返關仲得了?

荒謬既事就陸續發生

不如佢 ...
今次係韓仔車第一次食黑雨,試到有問題就應該搵廠方修補處理