• 瀏覽: 26,776
  • 回覆: 15
  • 追帖: 3
有時覺得好矛盾,落緊雨個陣唔想自己濕身就想叫外賣,但係諗到送外賣既人落住雨咁送外賣個人會濕晒之餘又可能好危險
但係對於有啲唔煮飯或者煮唔到飯既家庭黎講,除左叫外賣都冇咩選擇
大家係落雨個陣係冇得揀既情況下會唔會都照叫外賣?

熱賣及精選
引用:
原帖由 中午高綿羊 於 2021-10-11 12:44 PM 發表

比多d tips 人地
落雨叫外賣一定會比tips,有時都覺得如果佢地唔小心受傷既話真係幾多錢都補唔返
但係可能對某啲外賣員黎講佢地開少一日工就爭好遠

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-10-11 01:20 PM 發表

我相信外送服務員想你叫外賣,不過加多啲服務費
如果個日真係好熱既話都會比tips佢,何況落雨如果佢地揸電單車或者踩單車既話都好危險

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-10-11 02:16 PM 發表

利申,我係兼職熊貓

我會將心比己,D外賣淋到濕晒點食?所以我會用公司保溫袋,就唔會整濕個外賣,但眼見好多同行都唔用

所以落雨,我情願自己出去買,唔會叫外賣
咁個啲保溫袋係公司比定係要自己買架?

引用:
原帖由 花露水 於 2021-10-11 03:10 PM 發表

有次去廁所小解,完,
見條友仔係廁格走出哂洗手,跟手重有兩袋野譚仔,應該係外賣,跟著送被人

段估情節係條友仔,帶埋兩袋入去大解,大解完再送被人,加送吸收埋仙氣精華
所以有時臭臭地就係咁解…

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-10-11 03:49 PM 發表

我入職兩年,唔知而家點,我果時係要俾200元按金,上年熊貓退返按金俾我

果D袋,名就叫保溫袋,但唔會保溫,只係一個大袋可以放幾袋外賣入去,方便有大order唔會咁狼狽,下雨時可以隔到雨水
有時見到啲外賣員放係地下到仲要搞到倒瀉晒都會諗佢地唔係有個大袋可以一次過裝晒架咩

引用:
原帖由 花露水 於 2021-10-12 11:16 AM 發表

我都岩岩想咁講,南亞去廁所全部用手搞掂,唔洗用廁紙

返被你時既外賣膠袋紙袋,有無聞過有無特別香氣仙氣? 聞完含特別開胃
所以次次拎完外賣都會去洗手…

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-10-12 12:23 PM 發表

如果比唔到50貼士,就唔好叫
打風落大雨同埋天氣熱都要比tips係基本禮儀

引用:
原帖由 estateman 於 2021-10-12 04:13 PM 發表

吾叫外賣佢哋食屎呀
所以有時都幾矛盾,有啲外賣員真係手停口停,但係又唔想人地冒險

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-10-13 12:01 PM 發表

呢d禮儀就算無上述天氣,我都係咁比
我既分別係會比多啲

引用:
原帖由 明日奇魚 於 2021-10-12 05:38 PM 發表

啲外賣嚟到濕晒 
今日先有單新聞話送外賣變垃圾…

引用:
原帖由 alan280204 於 2021-10-12 06:02 PM 發表

自己煮好難咩,一餐半餐
買到餸就係囉,乜都冇都唔知點煮

引用:
原帖由 愛神陳法拉三號 於 2021-10-13 05:58 PM 發表

其實我副職係外賣員
可以同你講一樣野
比吾比tips係其次
如果狂風暴雨
你嗌到老西感遠
我一定踢
係唔係太遠都可以拒接?我成日都比人拒接

引用:
原帖由 愛神陳法拉三號 於 2021-10-13 09:34 PM 發表

仲有一樣野
吾好比假pin
尤其是繁忙時間
繁忙時間見到假pin
下次見一個掉一個
一係拎番餐廳
等你條假pin撚食西北風
咩係假pin?有次我試過填屋企地址,外賣員話我個地址太遠,但係我都冇改過個地址
咁樣係咪假pin?

引用:
原帖由 alan280204 於 2021-10-13 09:53 PM 發表

香港有咩地方會買唔到餸,願聞其詳
有冇睇新聞?打風前一日已經好多地方都買唔到餸啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]