• 瀏覽: 32,078
  • 回覆: 325
  • 追帖: 2
勞工法例話8號風球要返工,住近地鐵都可以,但唔近地鐵,打風無交通工具點返工。

辭職可以唔使返工

引用:
原帖由 ntt1567 於 2021-10-11 03:00 PM 發表

勞工法例話8號風球要返工,住近地鐵都可以,但唔近地鐵,打風無交通工具點返工。
有的士架嘛

引用:
原帖由 不能輸的秘密 於 2021-10-11 03:44 PM 發表

有的士架嘛
的士既保險8號風球唔保,所以嚴格嚟講係冇的士。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-10-11 03:47 PM 發表

要睇的士佬
不過打風坐的 預左貴好多

引用:
原帖由 ntt1567 於 2021-10-11 03:00 PM 發表

邊條clause呀? 睇睇先

睇返自己份顧傭合約先,根本人人都唔同

講得正確, 顧庸合約應有提到

引用:

如何界定 "住近地鐵", 計距離

公司有wifi 唔比用咪做啦…笨

個個8號唔返工!你留下保安有冇人先?

好多人八仔都要返

引用:
原帖由 ATA0075 於 2021-10-11 04:41 PM 發表

個個8號唔返工!你留下保安有冇人先?
我話離地鐵站好遠,要轉車,8號風球所有交通工具,巴士、小巴、的士同私家車都無保險,咁是否要冒險去地鐵站返工?

引用:
原帖由 ntt1567 於 2021-10-11 05:01 PM 發表

我話離地鐵站好遠,要轉車,8號風球所有交通工具,巴士、小巴、的士同私家車都無保險,咁是否要冒險去地鐵站返工?
你留下個保安住格離邨?

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-10-11 03:47 PM 發表

呢個on9講法只係的士佬用嚟劏客的藉口
第一,無一間車保公司話唔保天災
第二,無第三保行車犯法的,一掛8號無三保啲車行行下咪要停低?
你見佢打風仲行車接客就知佢地吹水啦!
基本上只有司機無交保費或行車時犯刑事罪行先會無保險。
以下是保單,識睇就自己睇。不保事項無話唔保天災

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]