• 瀏覽: 13,991
  • 回覆: 49
  • 追帖: 2
前兩日上14樓攞錶順便問下靚女錶盒問題,靚女話用上鏈盒仲令錶耗損,唔戴就放低戴先效返時間!

精選汽車
師兄上去維修邊款勞力士錶?

引用:
原帖由 一拳定音 於 2021-10-11 04:33 PM 發表

前兩日上14樓攞錶順便問下靚女錶盒問題,靚女話用上鏈盒仲令錶耗損,唔戴就放低戴先效返時間!
呢個問題自古都正反兩邊,兩邊都有道理🤷🏻‍♂️

我都唔會用轉盒

我keep 住7x24都轉但用最低轉數(一日兩小時),同埋順逆時針輪流轉。

引用:
原帖由 tomchanmot 於 2021-10-11 07:55 PM 發表

我keep 住7x24都轉但用最低轉數(一日兩小時),同埋順逆時針輪流轉。
我之前都係

萬年曆或更複雜既錶就用錶盒

但如果唔用上鍊錶盒,
隻錶長時間冇帶的話,入面啲機油有機會(瓊),需要抹油的機會大增,

如果自動上鍊錶盒會損耗,是否代表日日戴的手錶會損耗?

正喎

自動上鏈盒,最大問題應該係 受磁

引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-10-11 09:05 PM 發表

但如果唔用上鍊錶盒,
隻錶長時間冇帶的話,入面啲機油有機會(瓊),需要抹油的機會大增,

如果自動上鍊錶盒會損耗,是否代表日日戴的手錶會損耗?
其賓好似揸車咁, 你擺低架車十年都唔郁佢一次, 或者日日揸十幾個鐘, 結果都係快D入廠.

就算真係唔戴, 一個月拎出來一次上下鍊, 已經夠, 邊有咁易瓊油, 錶行大把蟹貨閒閒地擺一年半載.

D複雜錶停親再調較好麻煩, 先需要用錶盒.

引用:
原帖由 id. 於 2021-10-11 10:48 PM 發表

其賓好似揸車咁, 你擺低架車十年都唔郁佢一次, 或者日日揸十幾個鐘, 結果都係快D入廠.

就算真係唔戴, 一個月拎出來一次上下鍊, 已經夠, 邊有咁易瓊油, 錶行大把蟹貨閒閒地擺一年半載.

D複雜錶停親再調較好麻煩, 先需要用錶盒.
其實有時手錶機油(瓊)小小根本唔會察覺,只係會令到手錶走時冇咁精準,

身邊都有啲朋友日日戴住同一隻錶,
戴了十幾廿年越戴越精神,佢話從來未抹過油,

其實正常齒輪轉動,是否會令到齒輪磨損?

粒的成日拉出拉入校錶都唔係好事
自己諗啦
少戴就真係擺低好
如兩三隻輪住戴我就用搖錶盒喇

引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-10-11 11:07 PM 發表

其實有時手錶機油(瓊)小小根本唔會察覺,只係會令到手錶走時冇咁精準,

身邊都有啲朋友日日戴住同一隻錶,
戴了十幾廿年越戴越精神,佢話從來未抹過油,

其實正常齒輪轉動,是否會令到齒輪磨損?
所有機械零件運作日子耐左點都會有磨損, 錶廠叫你三幾年就 full service , 我就通常見開始唔準就回廠, 你朋友話十幾廿年都唔洗抺油, 小弟就不便評論, 但最好就唔好濕水了, 防水膠圈十幾廿年乜都老化晒......

引用:
原帖由 id. 於 2021-10-11 11:16 PM 發表

所有機械零件運作日子耐左點都會有磨損, 錶廠叫你三幾年就 full service , 我就通常見開始唔準就回廠, 你朋友話十幾廿年都唔洗抺油, 小弟就不便評論, 但最好就唔好濕水了, 防水膠圈十幾廿年乜都老化晒......
說起防水膠圈這問題,
防水膠圈是否不論常不常戴的手錶老化速度也是差不多?

如果真係聽錶廠說話三年做一次服務,用唔用錶盒上唔上鏈冇所謂,
三年交畀廠搞,但係多幾隻錶就幾年見一隻服務費

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]