• 瀏覽: 36,789
  • 回覆: 317
  • 追帖: 2
本主題由 ahso112 於 2021-10-14 05:47 PM 移動
引用:
原帖由 babypanda 於 2021-10-12 08:03 AM 發表

你無睇最近施政報告嗎?
佢應該無😂😂😂

熱賣及精選
引用:
原帖由 keikei97 於 2021-10-12 09:47 AM 發表

其實我覺得揸上去可能要揸一次申請一次的,唔會自由上落咁好羅
有幾自由?澳門過橫琴都係咁啦,咪可以催谷到橫琴樓價同旅遊消費囉,早兩年反應一般,而家橫琴關口啲酒吧餐廳生意旺好多

引用:
原帖由 善意和理解 於 2021-10-12 08:26 PM 發表

你好叻呀
好大聲呀!你好威喎,你可以幫大陸所有人申請香港牌,個個都可以係香港揸車啦
㭍小陣當幫忙啦,十幾年前香港私家車人牌可以免試換大陸私家車人牌,
大陸人牌已經可以免試換香港私家車人牌了。

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-10-12 10:41 PM 發表

有幾自由?澳門過橫琴都係咁啦,咪可以催谷到橫琴樓價同旅遊消費囉,早兩年反應一般,而家橫琴關口啲酒吧餐廳生意旺好多
師兄唔洗理的井底🐸
美國同加拿大人人都係自由揸車出入境去入油買餸。

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-10-12 08:59 PM 發表

香港肯定會仆街👎
柒小陳啦,幾年廣東省省長一早講咗,明白香港太細,唔需要對等開放。

引用:
原帖由 avman003 於 2021-10-12 10:53 PM 發表

師兄唔洗理的井底🐸
美國同加拿大人人都係自由揸車出入境去入油買餸。
其實開放廣東省比香港車係上年嘅施政報告已講過,可惜疫情問題,拖足兩年,唉

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-10-12 10:56 PM 發表

其實開放廣東省比香港車係上年嘅施政報告已講過,可惜疫情問題,拖足兩年,唉
老實講廣東省咁大,大灣區咁多樓賣比香港人退休渡假,
廣東省咁大俾多你幾萬架車上去有乜所謂,

中國大陸人民進步得好快,政府進步更快更好,有視野有氣度,
睇見香港啲井底🐸幾十年冇進步,眼淺自卑真係好可憐!

引用:
原帖由 avman003 於 2021-10-12 11:08 PM 發表

老實講廣東省咁大,大灣區咁多樓賣比香港人退休渡假,
廣東省咁大俾多你幾萬架車上去有乜所謂,

中國大陸人民進步得好快,政府進步更快更好,有視野有氣度,
睇見香港啲井底🐸幾十年冇進步,眼淺自卑真係好可憐!
但好多香港道路使用者嘅擔心係有道理,因為疫情我呢兩年揸兩地牌在國內開車,國內人嘅駕駛態度真係要小心,雖然而家香港人開車態度都好惡劣😵💫

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-10-12 11:13 PM 發表

但好多香港道路使用者嘅擔心係有道理,因為疫情我呢兩年揸兩地牌在國內開車,國內人嘅駕駛態度真係要小心,雖然而家香港人開車態度都好惡劣😵💫
實情係兩地駕駛文化有分別,
在國內揸車,你必須知道國內人的駕駛習慣,
佢哋揸車鍾意迫下攝下,邊個攝到位就邊個行先,
佢哋基本上係冇禮讓文化,
但今時今日,有的香港人揸車態度更衰。

師兄揸開大陸車,你明白的。

引用:
原帖由 972056586 於 2021-10-12 07:01 AM 發表

呢個我估可能性不大
珠海已經準備好口,只等通關。深圳又唔想比珠海獨食,又準備開放陸路口岸給香港私家車自由出入

嘗試蝦車匪路霸,香港車牌正係目標。

引用:
原帖由 半空真老闆 於 2021-10-12 03:55 PM 發表

港車自由直上,如果真係實施左,禁自然6車都會南下,加上大6左肽,香港右肽,我驚世界大亂窩
好快香港就有左軚車買,然後就統一為左軚

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2021-10-13 08:21 AM 發表

禁系好處,左肽車選擇好多

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2021-10-13 08:21 AM 發表

真心問:右軚車高貴d?

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2021-10-13 09:09 AM 發表

真心問:右軚車高貴d?
不是高貴而是成本貴,只要稍為思考一吓,在香港將來會改用左軚車,但當然不會是三兩年的事

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]